Νοημοσύνη μηδέν…..

mnimoniaΤζάμπα μάγκας με τα λεφτά των άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας μας υπενθύμισε και χθες στο βίντεο όπου πρωταγωνιστεί, ότι έχουμε τον Πρωθυπουργό που μας αξίζει. Τον άνθρωπο, γέννημα θρέμμα μιας κοινωνίας, που επιβραβεύει τη μετριότητα, το θράσος, την τζάμπα μαγκιά, και την ξεδιαντροπιά.
Ξεδιαντροπιά είναι να κάνεις προπαγάνδα με τους δύο ηλικιωμένους που μετρούν τα ψιλά στο πορτοφόλι τους μπροστά στο πάγκο του ψαρά, και να αντιδιαστέλεις την εικόνα με το πλάνο ενός πούρου, μιας κλειστής σκοτεινής πόρτας και ενός χεριού που επιχειρεί και τελικά καταφέρνει να ανοίξει δήθεν τις “πύλες” της φοροδιαφυγής, προκειμένου όπως αναφέρεται, να δοθούν “τα κέρδη σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη”.
Ξεδιαντροπιά, γιατί τα 720 εκατ ευρώ που επιστρέφεις σε άνεργους, νοικοκυριά και χαμηλοσυνταξιούχους, δεν προέκυψαν από την ανάπτυξη της οικονομίας, τις εξαγωγές, την καινοτομία ή την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών σου πηγών, παρά από τη φτωχοποίηση των άλλων.
Τα έκλεψε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα από κάποιους άλλους, όχι πάντως από τους φοροφυγάδες. Οι υποσχέσεις ότι θα πάτασσε τη μεγάλη φοροδιαφυγή εξελίχθηκαν στην απόλυτη φούσκα. Από όσους βρίσκονται στις λίστες Λανγκάρντ, Μπόργιανς, τα Panama Papers και τη λίστα με τα εμβάσματα εξωτερικού, δεν έχει κατάφερει να εισπράξει μέχρι σήμερα ούτε 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Αρα τα υπόλοιπα 620 εκατ. ευρώ τα πήρε από την συνειδητά ανελέητη φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή επί των πολιτών μέσω της επιβολής την τελευταία διετία 27 νέων φόρων, τις περικοπές δαπανών, και την εσωτερική στάση πληρωμών, με τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων.
Το ένα χέρι δίνει και το άλλο παίρνει πολλαπλάσια. Επιστρέφει τον Δεκέμβριο 720 εκατ ευρώ σε πολίτες, για να τους επιβαρύνει ένα μήνα μετά, δηλαδή από το νέο χρόνο, με νέους φόρους 951 εκατ. ευρώ, όσους προβλέπει ο  προϋπολογισμός του 2018.
Η αλήθεια είναι ότι το παιχνίδι με τα λεφτά των άλλων δεν είναι τωρινό. Πάντα έβρισκε ευήκοα

ώτα σε μια κοινωνία μαθημένη να βλέπει το κράτος ως μια αγελάδα για άρμεγμα. Ως ένα ξένο για τον ίδιο οργανισμό, που υποχρεούται να κάνει κοινωνική πολιτική με χρήματα άλλων, και πάντως όχι δικά του, δηλαδή εκείνα που κερδίζει από την παραγωγικότητα των πολιτών του και της οικονομίας. Το έργο είναι πολύ παλιό, απλώς ο Α.Τσίπρας το τελειοποίησε.

Το πιο διδακτικό ωστόσο κομμάτι του βίντεο για όσους υποτιμούν ακόμη τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα, είναι το σημείο όπου ο ίδιος εμφανίζεται να διαβάζει το κείμενο του διαγγέλματος, και να κάνει διορθώσεις της τελευταίας στιγμής. Είναι προφανές ότι αυτές αφορούν το άνοιγμα της εισοδηματικής ψαλίδας των δικαιούχων της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης προκειμένου το μέρισμα να συμπεριλάβει και τη μεσαία τάξη.
Το επιβεβαιώνει η παρουσία της καλοντυμένης και χαρούμενης δικαιούχου του μερίσματος που εμφανίζεται μπροστά στο περιστύλιο της Βουλής να χαρακτηρίζει τα χρήματα που δίνονται ως “πράξη ανθρώπινη, αποδεκτή και ένδειξης σεβασμού”.
Κάποιοι θα βιαστούν να πουν ότι χρειάζεται πολύ ποσότητα χαμηλής νοημοσύνης, για να πειστεί κανείς από το βίντεο του κ. Τσίπρα. Σύμφωνοι, αλλά το βίντεο στην Ελλάδα κυκλοφορεί όπου με βάση την ιστορική εμπειρία και την ωριμότητά μας ως λαού, δεν διαθέτουμε και πολύ νοημοσύνη. Διαφορετικά δεν θα πιστεύαμε διαχρονικά όσους μας τάζουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες, δεν θα πέφταμε θύματα εξαπάτησης με την πρώτη ευκαιρία (βλέπε δημοψήφισμα 2015), ούτε θα είχαμε τον Πρωθυπουργό που μας αξίζει.
Αν δεν είναι τρολιά ή fake news, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ένας στους τρεις Ελληνες πιστεύει ότι μας ψεκάζουν. Για ποιό λόγο οι άνθρωποι αυτοί να μην πιστέψουν το βίντεο του κ. Τσίπρα, γιατί να μη νοιώθουν ευγνώμονες που την κρίσιμη ώρα δεν μας έβγαλε από το ευρώ, γιατί να μη θεωρούν ότι πράγματι η δεξιά τσέπη πρέπει να πληρώνει την αριστερή γιατί τα λεφτά που βγαίνουν από την πρώτη είναι προιόν φοροδιαφυγής ;
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε υποτιμήσει την κυβέρνηση Τσίπρα. Κάποιοι από τους ανθρώπους που κυβερνούν είναι αρκετά μορφωμένοι για να ξέρουν ότι η δύναμη βασίζεται πρώτον στον έλεγχο του κράτους και δεύτερον στην αμορφωσιά των πολλών. Βίντεο σαν το χθεσινό επιχειρούν ακριβώς να μας πείσουν ότι η ζωή μας βελτιώνεται, ακόμα και όταν αυτή χειροτερεύει. Ο Οργουελ από κάπου μας βλέπει και γελάει…
Γιωργος Φιντικάκης

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button