Δύο μαθητές νεκροί ενώ έτρεχαν κατά την Γυμναστική με μάσκες

Οι ξαφνικοί θάνατοι δύο νεαρών μαθητών στο μαθημα της Γυμναστικής  στην Κίνα προκάλεσαν ανησυχίες του κοινού σχετικά με το ότι τα παιδιά αναγκάζονται να συμμετάσχουν στην τάξη και στη Γυμναστική ενώ φορούν μάσκες.

Στις 30 Απριλίου, ένα 14χρονο αγόρι πέθανε ξαφνικά κατά τη διάρκεια ενός τεστ γυμναστικής 1 χλμ στο σχολείο του στην Τσανγκσά της επαρχίας Χουνάν (Changsha, Hunan province). Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, το αγόρι φορούσε μάσκα N95.

Ο θάνατός του ακολούθησε έναν άλλο μαθητή στην επαρχία Χενάν( Hunan province) ο οποίος επίσης κατέρρευσε όταν έτρεχε γύρους στο στίβο φορώντας μάσκα στις 24 Απριλίου. Ήταν 15 ετών.

Μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, τα παιδιά σε ολόκληρη την Κίνα επέστρεψαν στο σχολείο τον τελευταίο μήνα, αλλά υποχρεούνται να φορούν μάσκες προσώπου ανά πάσα στιγμή ενώ βρίσκονται στο σχολείο.

 

Ενώ το τρέξιμο με μάσκα προσώπου είναι προφανώς δεν ότι καλύτερο, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτοί οι δύο θάνατοι προκλήθηκαν στην πραγματικότητα από τις μάσκες παρά από υποκείμενους παράγοντες υγείας.

Όμως όπως αναφέρει και ο Π.Ο.Υ με την αναπνοή, εισπνέεις οξυγόνο και εκπνέεις διοξείδιο του άνθρακα..Αυτό το διοξείδιο μένοντας στη μάσκα με την εκπνοή, το ξανά μανά εισπνέεις συνέχεια.Γι αυτό δεν πρέπει να φοράμε μάσκες. Πόσο μάλλον όταν κάνεις προπόνηση η τρέχεις σε στίβο..

Για την χρήση της μάσκας είχε μιλήσει προημερών στη τηλεόραση του ALPHA και καθηγητής Πνευμονολογίας.

Την άποψη ότι οι μασκες είναι εν δυνάμει «επικίνδυνες» εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημειώνοντας πως έως σήμερα δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η υφασμάτινη μάσκα μάς προστατεύει από τη μετάδοση λοιμώξεων και άρα και από τον Κορωνοιό.

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία σοβαρή επιστημονική απόδειξη ότι οι υφασμάτινες μάσκες προστατεύουν. Υπάρχουν μάλιστα σοβαρές μελέτες, η καλύτερη που κυκλοφορεί, που λένε ότι αν φοράω συνέχεια υφασμάτινη μάσκα, για αρκετή ώρα, έχω 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθω λοίμωξη του αναπνευστικού, απ’ ό,τι αν φοράω χειρουργική μάσκα και 8 φορές από το να μη φορά καμία μάσκα», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha.

«Η μόνη λογική που μπορεί να έχει μία υφασμάτινη μάσκα είναι να τη φοράω για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να νοτίσει. Μέχρι, δηλαδή, από την εκπνοή μου να υγρανθεί. Πριν λίγο καιρό, επίσημα όργανα της επιστήμης δεν έλεγαν για υφασμάτινες μάσκες. Υπάρχει σοβαρή μελέτη που είναι εναντίον της χρήσεως και υπάρχει ελεύθερα στο διαδίκτυο μελέτη που συλλέγει τα αποτελέσματα από όλες τις μελέτες που έχουν γίνει, που αφορούν όμως κυρίως τις χειρουργικές μάσκες, και που λέει ότι το όφελος είναι μάλλον μικρό», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button