Βατερλό της εστίασης τις δυο πρώτες μέρες. 50% μείωση του τζίρου στις καφετέριες έως και 90% στα εστιατόρια.
Σε κλίμα αγωνίας οι επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης που έχουν μείνει έκπληκτοι από την απίστευτα χαμηλή κίνηση στα μαγαζιά τους.
Όλοι πίστευαν πως ο κόσμος μετά απο τόσο καιρό κλεισμένος στο σπίτι θα έβγαινε έξω για να ξεσκάσει.
Τελικά η οικονομική καταστροφή που έφερε η πανδημία αποδεικνύεται πολύ πιο δυνατή καθώς ο κόσμος δεν έχει πλέον χρήματα, όσο και αν έχει ανάγκη το έξω και τη βόλτα.
Ήταν στραβό το κλήμα λοιπόν, ήρθε και η χθεσινή καταιγίδα και η απότομη αλλαγή του καιρού που έδωσε την χαριστική βολή στα καταστήματα.
Εάν δεν ανατραπεί κατάσταση, θα μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις ανεργίας.
EΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ Μειώσεις μισθών σε 2 εκ εργαζόμενους και 390.000 ανεργους.
- Μικρομεσαίοι 1 στους 4 φοβούνται λουκέτο
- Οι Μμε καλύπτουν το 85,2% των θέσεων εργασίας
- 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι απειλούνται με μειώσεις μισθών
- Εφιαλτικές προβλέψεις για 390.000 νέους ανέργους
- Τι δείχνει ειδική μελέτη του Οικονομικού Επιμελητηρίου
Η πανδημία χτυπάει τους εργαζόμενους και ισοπεδώνει επιχειρήσεις. Μια στις τρεις επιχειρήσεις στο κλάδο της εστίασης βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού βλέποντας το τζίρο την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους να υποχωρεί έως και 95%.
Ζοφερές είναι οι προβλέψεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για το πλήγμα του κορονοϊου στην αγορά εργασίας καθώς σε ειδική μελέτη για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία επισημαίνεται ότι ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων που θα επηρεαστεί άμεσα η έμμεσα ανέρχεται σε 1.729.200.
Τις εκτιμήσεις του για την ανεργία, τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών, έδωσε μέσα από την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Παντείου Πανεπιστημίου κ. Σάββας Ρομπόλης. Ο κ. Ρομπόλης αρχικά ανέφερε πως το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ διαφέρει σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα άλλων χωρών της ΕΕ, διότι «έχει βραχυχρόνιους στόχους σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ που έχουν μεγαλύτερη προοπτική για την επόμενη μέρα».
Εκτίμησε επίσης ότι στην χώρα «έχει προχωρήσει πολύ το θέμα της ελαστικοποίησης και της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας». «Φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν η «μερική ανεργία» και η εκ περιτροπής εργασία», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ.Ρομπόλης. Επίσης έκανε εκτιμήσεις για την ανεργία, τονίζοντας πως σε σενάριο ύφεσης 12%, η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2020 θα φθάσει στο 22,1%, που σημαίνει απώλεια περίπου 340.000 θέσεων εργασίας. Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να μεταφερθεί ρευστότητα όχι μόνο στις επιχειρήσεις αλλά και στα νοικοκυριά προκειμένου να ενισχυθούν η ζήτηση και η κατανάλωση.
ολυμπια.gr