Πέρασε «μεταμεσονύχτια» το κατάπτυστο άρθρο για δουλειά μέχρι τα 74!

Υπερψήφισε το ΠΑΣΟΚ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, μόρφωμα «Σπαρτιατών» και Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «παρών»

Μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, «πέρασε» η κυβέρνηση από την Ολομέλεια της Βουλής το κατάπτυστο άρθρο 61 ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 74 χρόνια!

Το έκτρωμα αυτό, για το οποίο το ΚΚΕ έχει σημάνει συναγερμό σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, ψήφισαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, το φασιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «παρών», ενώ οι υπόλοιποι («Νίκη», «Ελλ. Λύση») καταψήφισαν.

Ταυτόχρονα, από κοινού όλα τα αστικά κόμματα, ακόμα και αυτά που εμφανίστηκαν να καταψηφίζουν το νομοσχέδιο επί της αρχής, δεν «έβγαλαν άχνα», δεν είπαν ούτε λέξη για το άρθρο αυτό, κάνοντας πλάτες ανοιχτά στην κυβέρνηση και στη στρατηγική ΕΕ – κεφαλαίου για την «ενεργό γήρανση», τη δουλειά δηλαδή μέχρι τον τάφο.

Το άρθρο 61 περιέχεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες τα ξημερώματα, υποτίθεται για την «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας». Το νομοσχέδιο και τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης έκαναν φύλλο και φτερό οι βουλευτές του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας ότι δεν συνιστούν πραγματική στήριξη του λαού που υποφέρει τα διάφορα κουπόνια και μερικά ψίχουλα, τα οποία περισσεύουν από το φαγοπότι που στρώνει στους επενδυτές.

Ανέδειξαν ότι αυτό που επιβεβαιώνεται και με αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι ο απαράβατος όρος των «αντοχών» της καπιταλιστικής οικονομίας προσθέτει βάρη στα εργατικά – λαϊκά στρώματα και την ίδια στιγμή ενισχύει πολύμορφα το μεγάλο κεφάλαιο.

Συνοπτικά, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ώστε να μην ξεφεύγουν από τα όρια που βάζουν ΣΕΒ, Τράπεζα της Ελλάδας, Κομισιόν, ΝΑΤΟ.

Επίσης, η τάχα «αναπροσαρμογή των συντάξεων», που είναι επέκταση του νόμου Κατρούγκαλου, με την όποια αύξηση να σημαίνει στην πράξη μείωση, αφού με τη φοροληστεία, τις κρατήσεις υπέρ ΕΦΚΑ και με διάφορους άλλους τρόπους τα παίρνει πίσω το κράτος. Επίσης οι ονομαστικές …«αυξήσεις» στο Δημόσιο για το 2024 είναι 1,8 ευρώ καθαρά τη μέρα για κάθε εργαζόμενο και 0,5 ευρώ τη μέρα για κάθε παιδί.

Προβλέπονται ακόμη: Παράταση του… καλαθιού καπαμά, του Market pass, μέχρι τον Οκτώβρη, το εφάπαξ βοήθημα δηλαδή των 20 ευρώ τον μήνα, καθώς και η κοροϊδία του «Youth pass», ενός εφάπαξ χαρτζιλικιού 150 ευρώ.

Ακόμα, η «μείωση» του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, αλλά μόνο για τα σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, σπρώχνοντας τα νοικοκυριά στις δαγκάνες των ασφαλιστικών εταιρειών. Απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, ως αντιστάθμισμα στο κόψιμο του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, μία από τις πιο βάρβαρες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. «Αύξηση» του αφορολόγητου μόλις κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, με το «κέρδος» για τις λαϊκές οικογένειες να είναι περίπου 9 ευρώ τον μήνα και άλλα πολλά.

Είπε – ξείπε αλλά τα αντιλαϊκά μέτρα τα έκανε «γαργάρα»

Στη διάρκεια της συζήτησης αρχικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμουλάκης είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο». Αργότερα πήρε τον λόγο ο Ν. Παππάς, λέγοντας ότι θα «υπερψηφίσουμε οτιδήποτε δίνει έστω και ένα ευρώ στους Ελληνες πολίτες και δημοσίους υπαλλήλους». Ο ίδιος στη συνέχεια σε άλλη παρέμβαση έσυρε τα εξ αμάξης στο νομοσχέδιο, για να ανακοινώσει πια στη δευτερολογία του ο Χ. Μαμουλάκης την καταψήφιση επί της αρχής, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μία ακόμα από τις γνωστές κωλοτούμπες του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή επικρατούσε αλαλούμ σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν τελικά απέναντι στο νομοσχέδιο, με φανερή την αμηχανία τους, αφού τα μέτρα που περιλαμβάνει κινούνται στον «αστερισμό» της δημοσιονομικής πειρθαρχίας που όλα τα αστικά κόμματα υπερασπίζονται. Πάντως, όσον αφορά το άρθρο 61 που προετοιμάζει το έδαφος για δουλειά έως τα 74, δηλαδή εκεί που η συζήτηση φτάνει στα «ευαίσθητα σημεία» για το κεφάλαιο, τα διάφορα παιχνίδια και τα παζάρια τελειώνουν, γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ

Ο Χρήστος Τσοκάνης αναφέρθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου που προβλέπουν την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, σημειώνοντας ότι η «κοστολόγηση» για τα αστικά κόμματα γίνεται από το κεφάλαιο, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ξεσκεπάζοντας την υποκρισία της κυβέρνησης περί «μέτρων στήριξης» σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση ήθελε να απαντήσει π.χ. στα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων θα επανέφερε το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, θα προστάτευε τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και δεν θα ήταν έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο ανελέητο φοροκυνηγητό στους μικρούς επαγγελματίες προκειμένου να μεγαλώσει το κομμάτι της πίτας για το μεγάλο κεφάλαιο.

Αναφέρθηκε ακόμα στις τραγικές ελλείψεις στη δασοπυρόσβεση και δασοπροστασία με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και στη βάση της στρατηγικής της ΕΕ κόστους – οφέλους.

Στα άρθρα που αφορούν τις Ενοπλες Δυνάμεις αναφέρθηκε ο Νίκος Παπαναστάσης, σημειώνοντας ότι «γίνεται ένα τσουβάλιασμα ευεργετούμενων, όχι τυχαίων, κατά την άποψή μας. Βλέπουμε να ομογενοποιούνται ανασφάλιστοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης – όπως τους αποκαλείτε – θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, δικαιούμενοι πολεμικής σύνταξης», για να προσθέσει: «Ποιοι είναι όλοι αυτοί; Είναι αυτοί που πολέμησαν στον Γράμμο εναντίον του ηρωικού ΔΣΕ; Είναι όσοι πολέμησαν στα σύνορα της Ελλάδας, που βρίσκονται όμως στην Κορέα; Μήπως είναι οι άθλιοι πραξικοπηματίες της Κύπρου του 1974; Τελικά ποιους θέλει η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει; Ας το πει ανοιχτά. Εμείς αυτά τα θολά άρθρα τα καταψηφίζουμε».

Ενώ για τα Σώματα Ασφαλείας σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση νοιάζεται, «ας επαναφέρει τώρα τον 13ο και τον 14ο μισθό. Ας πληρώσει την υπερωριακή και νυκτερινή τους απασχόληση. Ας αυξήσει τους μισθούς στους χαμηλόβαθμους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς. Ας κάνει δίκαιη τη μοριοδότηση, όπου αυτή ρυθμίζει συνθήκες διαβίωσης, όπως είναι, για παράδειγμα, η στέγαση στα στρατιωτικά οικήματα».

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στα άρθρα που αφορούν τα διάφορα pass που είναι ψίχουλα τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, ενώ υπερψήφισε άρθρα που αφορούν παράταση συμβάσεων ή μεταφορά εργαζομένων, όπως το άρθρο 63 που αφορά τη μεταφορά προσωπικού στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button