Οι τουρκικές φρεγάτες απείλησαν με βύθιση ΝΑΤΟϊκά πλοία στη Λιβύη!

Αποκάλυψη της εκπομπής “Αντιθέσεις” στο Κρήτη TV

Σε μια εντυπωσιακή αποκάλυψη προέβη απόψε στην εβδομαδιαία εκπομπή “ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ” του κρητκού τηλεοπτικού δικτύου “ΚΡΗΤΗ TV” ο γνωστός δημοσιογράφος, Γιώργος Σαχίνης, όπως γράφει η ιστοσελίδα Defence Poin

Με καλεσμένο τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών, καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών Στέλιο Περράκη, ξεκίνησε την εκπομπή αποκαλύπτοντας ότι στον πρόσφατο πλου του πλοίου με σημαία Τανζανίας που συνοδευόταν από τρεις φρεγάτες του τουρκικού Ναυτικού, οι Τούρκοι ξεπέρασαν… τον εαυτό τους, στρεφόμενοι με σαφή επιθετικό προσανατολισμό εναντίον πλοίων συμμαχικών – ΝΑΤΟϊκών χωρών που είχαν σπεύσει για να ελέγξουν εάν μεταφέρονταν οπλικά συστήματα στη Λιβύη.

Όπως αναφέρθηκε, στην επιχείρηση φιάσκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης IRINI που συμμετείχε η ελληνική φρεγάτα “ΣΠΕΤΣΑΙ” και μετά την εντολή του Ιταλού διοικητή να μην επιχειρηθεί νηοψία και να περιοριστεί σε διακριτική παρακολούθηση, μερικές ώρες αργότερα στον πλου της “τουρκικής αρμάδας” βρέθηκαν ένα γαλλικό και ένα ιταλικό πολεμικό πλοίο (μάλλον και τα δυο φρεγάτες).

Το ενδιαφέρον όμως είναι η τουρκική αντίδραση απέναντι στους συμμάχους της -υποτίθεται- στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εκπομπής, οι Τούρκοι προέβησαν σε επιθετική ενέργεια, απειλώντας με πλήγματα ΝΑΤΟϊκά πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση Sea Guardian και είχαν σπεύσει στην περιοχή, εάν επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν τον πλου!

Πιθανότατα, επιχειρήθηκε “κλείδωμα” διά του ραντάρ, σε μια προσπάθεια να πειστούν ότι θα αντιμετωπιστούν με ένοπλη βία εάν επιμείνουν. Είναι εμφανές ότι έχει συμβεί κάτι πολύ σοβαρότερο από αυτό που έχει παρουσιαστεί δημοσίως μέχρι σήμερα.

  • Οι Τούρκοι επιχείρησαν να αξιοποιήσουν αυτό το άτυπο “ταμπού” κατά της προσφυγής στην ένοπλη βία από τις σύγχρονες… πολιτισμένες χώρες και επανέλαβε τις τακτικές στρατιωτικού καταναγκασμού που εφαρμόζει σε βάρος της Ελλάδας.

Τα ζητήματα που εγείρονται είναι όμως πολύ σοβαρά. Είναι προφανές ότι επιχειρείται να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι για να αποφευχθεί όξυνση και στρατιωτική κλιμάκωση. Αυτό όμως πρέπει αν έχει ένα όριο, καθώς είναι εμφανές ότι όλοι τυγχάνουν “πελάτες” του ιδιότυπου τουρκικού στρατιωτικού “bullying”.

Αυτή η συμπεριφορά είναι παντελώς απαράδεκτη και αντισυμμαχική, ξεπερνώντας κάθε άλλη προηγούμενη τουρκική. Στο θέμα οφείλει να αναφερθεί η ελληνική πλευρά στο ανώτατο επίπεδο, καθώς είναι λογικό να γνωρίζει λόγω της επιτόπου παρουσίας της φρεγάτας “ΣΠΕΤΣΑΙ” (απειλήθηκε, “κλειδώθηκε” από τουρκικό ραντάρ;), κυρίως όμως η Ατλαντική Συμμαχία και οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες!

Πλέον, είναι σαφές ότι δεν διακυβεύεται απλώς η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή, αλλά υπονομεύεται. Κι αυτό μέσω της απαξίωσης του αποτρεπτικού ρόλου του ΝΑΤΟ, που αρνείται να αντιμετωπίσει επιτέλους την “αποκλίνουσα” συμπεριφορά ενός από τα πιο σημαντικά του μέλη.

Αν μη τι άλλο, οι Σύμμαχοι, των Ελλήνων συμπεριλαμβανομένων, δικαιούνται να γνωρίζουν εάν υπάρχουν χώρες δύο ταχυτήτων στο ΝΑΤΟ και κάποιοι εκβιάζοντας αποκτούν διά της μη αντίδρασης περισσότερα δικαιώματα από όλους τους υπόλοιπους που αυτοπεριορίζονται και επιλέγουν τον δρόμο της διπλωματικής διαβούλευσης για την επίλυση των όποιων προβλημάτων.

Κι αυτό αρνούμενοι να συμμορφωθούν ακόμα και τις στοιχειώδεις επιταγές της Χάρτας του ΟΗΕ, η οποία απαγορεύει όχι μόνο την προσφυγή στην ένοπλη βία, αλλά και την ΑΠΕΙΛΗ ΧΡΗΣΗΣ ΒΙΑΣ που πολλοί λησμονούν. Πέραν δηλαδή της απαράδεκτης ενδο-συμμαχικής συμπεριφοράς.

Αυτό δεν τόλμησε να το κάνει ούτε η Ρωσία στο ΝΑΤΟ τηρώντας έναν άγραφο κώδικα συμπεριφοράς προς αποφυγή, όσο γίνεται, των εντάσεων! Και οι Σύμμαχοι επιτρέπουν, διά της ανοχής, σε ένα κράτος-μέλος της Συμμαχίας, να συμπεριφέρεται χειρότερα από τον βασικότερο αντίπαλο της Συμμαχίας αυτής.

Έναν αντίπαλο μάλιστα, με τον οποίο έχει αναπτύξει σχέσεις τις οποίες το κράτος αυτό, η Τουρκία, αποκαλεί απροκάλυπτα “στρατηγικές”. Αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση του ΝΑΤΟ και θα επανέλθουμε…

hellasjournal.com

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button