Λ.Μπίλντερμπεργκ 2023: Η συνάντηση στην Πορτογαλία, της λέσχης των ισχυρών που κυβερνούν τον πλανήτη (Video)

“Μπίλντερμπεργκ, η θωρακισμένη και μυστική συνάντηση των ισχυρών που κυβερνούν τον πλανήτη”: αυτό ήταν το θέμα που παρουσίασε στην εκπομπή “Fuori dal Coro”, η δημοσιογράφος Ραφαέλα Ρέγκολι το Rete 4, σε ένα ρεπορτάζ που προβλήθηκε στις 23/05/2023.

Αξίζει να δούμε ποιά νεαρή Ελληνίδα έχει κατακτήσει την κορυφή της Ελίτ και αυτή δεν είναι άλλη από την Νίκη Γουλιμή.

ΝΙΚΗ ΓΟΥΛΙΜΗ: Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ της ΛΕΣΧΗΣ ΜΠΙΛΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ – ΠΩΣ ΜΠΗΚΕ στο ΠΙΟ ΕΛΙΤ ΚΛΑΜΠ του ΚΟΣΜΟΥ.

Σε… ζηλευτά νεαρή ηλικία, δεν έχει καταφέρει “μόνο” να δημιουργήσει μια από τις πιο πετυχημένες startup του πλανήτη, να έχει τραβήξει επάνω της το ενδιαφέρον των επενδυτών, να έχει κάνει μια επιτυχημένη καριέρα.

Σήμερα, αποτελεί τη (μοναδική) Ελληνίδα που συμμετέχει στο πιο κλειστό, το πιο πριβέ, το πιο ελίτ κλαμπ του πλανήτη: Στην 69η Σύνοδο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ… Ανάμεσα στους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη ισχύ και τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Πρώην και νυν αρχηγοί κρατών, επικεφαλής οργανισμών, στελέχη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της γης.

Εκεί βρίσκεται η Νίκη Γουλιμή, μαζί με δύο ακόμα Έλληνες,

  • τον πρόεδρο του Ομίλου Τιτάν και του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο
  • και τον CEO της Aegean, Ευτύχη Βασιλάκη.

Διόλου άσχημα, ακόμα και αν πρόκειται για μια γυναίκα που είχε πολύ υψηλά στάνταρ να ξεπεράσει.

Λογικό, όταν πρόκειται για την κόρη της διακεκριμένης επιστήμονα υπολογιστών και καθηγήτρια του Imperial College, Σοφίας Χλόης Δροσοπούλου και την εγγονή μίας από τις σπουδαιότερες δημιουργούς ιστορικών μυθιστορημάτων και πρωτοπόρους συγγραφείς αστυνομικών διηγημάτων.

Της Αθηνάς Κακούρη, η οποία, παρεμπιπτόντως, την επόμενη εβδομάδα αναγορεύεται σε επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η «χρυσή» ιδέα

Η Νίκη Γουλιμή γεννήθηκε στην Αγγλία. Όταν ήταν μικρή, ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός επειδή της αρέσει να έχει την προσοχή στραμμένη επάνω της.

Η ζωή ωστόσο, την οδήγησε στο Κέμπριτζ, όπου σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Αγγλική Φιλολογία.

Τότε έπιασε και την πρώτη της δουλειά, στον χώρο της λιανικής τραπεζικής, ως σύμβουλος στη Bain & Company.

Μεταπήδησε στο Υπουργείο Γεωργίας της Αιθιοπίας, στον τομέα της πρόσβασης των μικροκτηματιών σε πιστοληπτικές υπηρεσίες, καθώς και σε μια ΜΚΟ στην Ουγκάντα.

Αυτό που θα άλλαζε τη ζωή της, ωστόσο, ήταν όταν έφυγε για μεταπτυχιακό, στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ήταν από τις ελάχιστες φοιτήτριες που δεν είχε κανένα απολύτως ενδιαφέρον για startup.

Την ενδιέφερε η γεωργία, ένας κλάδος με τον οποίο το έχει… απωθημένο να ασχοληθεί στο μέλλον, στην Ελλάδα.

Εκεί, λοιπόν, στο Στάνφορντ, ήταν όταν, το 2015, είχαν την ιδέα, με δύο συμφοιτητές της, να ιδρύσουν μια fintech startup.

Το όνομα που της έδωσαν, ήταν Nova Credit. Ήταν το πρώτο διασυνοριακό γραφείο πίστωσης στην ανθρώπινη ιστορία.

Η ιδέα που είχαν συλλάβει, ήταν αληθινά καινοτόμα: Και ήρθε όταν η Νίκη Γουλίμη έφτασε στις ΗΠΑ και επιχείρησε να νοικιάσει ένα διαμέρισμα.

Ο ιδιοκτήτης της ζήτησε προκαταβολή έξι ενοικίων, επειδή δεν είχε ιστορικό πίστωσης στη χώρα.

Και, αμέσως μετά, όταν επιχείρησε να πάρει ένα δάνειο για τις σπουδές της, διαπίστωσε ότι, για τον ίδιο λόγο, μπορούσε να πάρει, αλλά με… διαστημικά επιτόκια.

Η Νίκη Γουλιμή κατάλαβε ότι το πρόβλημα αυτό, δεν αφορούσε μόνο τους φοιτητές στις ΗΠΑ.

Ήταν ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που αφορούσε εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι μεταναστεύουν.

Όταν φτάνουν στη νέα τους πατρίδα, οι μετανάστες, μιας και δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα το πιστωτικό ιστορικό τους, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα βασικότερα:

Την ενοικίαση ενός διαμερίσματος, του ανοίγματος ενός τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα μπαίνει ο μισθός τους, στην αγορά ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου, την αγορά ενός αυτοκινήτου.

Η Nova Credit ανέλαβε να λύσει λοιπόν αυτό ακριβώς το πρόβλημα.

Να δημιουργήσει ένα “πιστωτικό διαβατήριο”, που θα ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για τη φερεγγυότητα και την πιστοληπτική ικανότητα όσων μεταβαίνουν στις ΗΠΑ, απ’ όπου και αν προέρχονται.

Και θα διευκολύνει την πρόσβαση μεταναστών σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Η εξέλιξη, από εκεί και πέρα, ήρθε ραγδαία. Εξασφάλισε τη συνεργασία με την American Express και άρχισε να μπαίνει στο “ραντάρ” των επενδυτών.

Συγκέντρωσε με μεγάλη ευκολία περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές όπως η General Catalyst, η Kleiner Perkins, η Index Ventures, η Y Combinator και πολλοί άλλοι.

Στο παλμαρέ των συνεργασιών της Nova Credit , προστέθηκαν και άλλοι κολοσσοί, πλην της American Express, όπως η HSBC και η Verizon που έδειξαν ενδιαφέρον να εξυπηρετήσουν μετανάστες.

Το 2019, όταν η Nova Credit εντάχθηκε στο δίκτυο Endeavor, η Νίκη Γουλιμή ονομάστηκε ως μία από τις «100 γυναίκες που χτίζουν τις πιο καινοτόμες και φιλόδοξες επιχειρήσεις της Αμερικής».

Έναν χρόνο αργότερα, αναδείχθηκε «Top Woman in Fintech 2020» LendIt.

Έχοντας βοηθήσει χιλιάδες μετανάστες στις ΗΠΑ, η φήμη της είχε ήδη ταξιδέψει έξω από τα σύνορα της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Συγκεντρώνοντας τα δεδομένα των παγκόσμιων πιστωτικών γραφείων και των τραπεζικών συναλλαγών, η Nova Credit μπορεί να υπερηφανεύεται ότι βοηθά τους δανειστές και τις επιχειρήσεις να δουν τους δανειολήπτες υπό νέο πρίσμα, ξεκλειδώνοντας την πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για εκατομμύρια νέους ανθρώπους.

Η Nova Credit, η οποία σήμερα συνδέει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Αμερικής με πιστωτικά γραφεία παγκοσμίως, συνεργάζεται με τις τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες παγκόσμιες τράπεζες, τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ενοικίασης ακινήτων, τα κορυφαία πιστωτικά γραφεία παγκοσμίως (Experian, Equifax, Transunion, CRIF, Creditinfo, etc.) και μία μεγάλη γκάμα από εκπροσώπους του fintech και των πιστωτικών ενώσεων.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία που μεταφράζει τα διεθνή πιστωτικά δεδομένα σε ένα τοπικό ισοδύναμο σκορ, εξυπηρετεί, τουλάχιστον ως σήμερα, άτομα που προέρχονται από την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Ινδία, την Κένυα, το Μεξικό, τη Νιγηρία, τις Φιλιππίνες, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Νίκη Γουλιμή συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο δύο ακόμη εταιρειών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας: Hellas Direct και Cardless.

Έχει επενδύσει και συμβουλεύει περισσότερες από 30 εταιρείες fintech, συμπεριλαμβανομένων Anchorage Digital, Cardless, Clara Card, Finley CMS, Nala, Portify, Robinhood.

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ

Σήμερα, λοιπόν, βρίσκεται στην Πορτογαλία, στη Λισαβόνα, ανάμεσα στην ελίτ των ελίτ.

Ανάμεσα στις 130 προσωπικότητες από 23 χώρες που μετέχουν μαζί με την Ελληνίδα επιχειρηματία, είναι -φυσικά – ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ (μέσω διαδικτυακής ομιλίας), η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντίμτρο Κουλέμπα, η απερχόμενη πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν όπως και ηγετικά στελέχη από τον χώρο της οικονομίας, της επιστήμης και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Επιπλέον, κορυφαίες μορφές του παγκόσμιου επιχειρείν και της τεχνολογίας , όπως ο επικεφαλής της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιντ, o CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ο ιδρυτής της Thiel Capital και μεγαλοεπενδυτής, Πίτερ Τιλ, αλλά και ο πρόεδρος της Goldman Sachs, Τζον Γουάλντρον.

Τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη ήταν:

A.I. (Τεχνητή Νοημοσύνη)
Banking system (Τραπεζικό σύστημα)
China (Κίνα)
Energy transition (Μετάβαση ενέργειας)
Europe – η πορεία της Ευρώπης
Fiscal challenges (Δημοσιονομικές προκλήσεις)
India (Ινδία)
Industrial policy and trade (Βιομηχανική Πολιτική & Εμπόριο)
NATO
Russia (Ρωσία)
Transnational threats (Διεθνείς απειλές)
Ukraine (Ουκρανία) – ο πόλεμος στην Ουκρανία
U.S. leadership (Ηγεσία Η.Π.Α)

Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη ήταν ένα από τα κορυφαία ζητήματα συζήτησης και δεν βρέθηκε στην κορυφή της λίστας μόνο για αλφαβητικούς λόγους, με καλεσμένο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του «OpenAI», δημιουργό του ChatGPT, Σαμ Άλτμαν, ο οποίος μάλιστα εμφανίστηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο όπου συζήτησε την νομοθεσία και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

Μαζί με αυτόν, συμμετείχαν και οι CEO της Microsoft που επίσης λάνσαρε την τεχνητή νοημοσύνη Bing, Satya Nadella , o Demis Hassabis που δημιούργησε την τεχνητή νοημοσύνη DeepMind, την οποία και αγόρασε η Google, καθώς και ο πρώην CEO της Google Eric Schmidt.

Το σύνολο των συμμετεχόντων ήταν οι εξής:

Abrams, Stacey (USA), CEO, Sage Works Production
Achleitner, Paul M. (DEU), Chair, Global Advisory Board, Deutsche Bank AG
Agrawal, Ajay (CAN), Professor of Economics, University of Toronto
Albares, José Manuel (ESP), Minister of Foreign Affairs
Altman, Sam (USA), CEO, OpenAI
Alverà, Marco (ITA), Co-Founder, zhero.net; CEO TES
Andersson, Magdalena (SWE), Leader, Social Democratic Party
Applebaum, Anne (USA), Staff Writer, The Atlantic 
Arnaut, José Luís (PRT), Managing Partner, CMS Rui Pena & Arnaut
Attal, Gabriel (FRA), Minister for Public Accounts
Balsemão, Francisco Pinto (PRT), Chair, Impresa Group
Barbizet, Patricia (FRA), Chair and CEO, Temaris & Associés SAS
Barroso, José Manuel (PRT), Chair, International Advisors, Goldman Sachs
Baudson, Valérie (FRA), CEO, Amundi SA
Beaune, Clément (FRA), Minister for Transport 
Benson, Sally (USA), Professor of Energy Science and Engineering, Stanford University
Beurden, Ben van (NLD), Special Advisor to the Board, Shell plc 
Borg, Anna (SWE), President and CEO, Vattenfall AB
Borrell, Josep (INT), Vice President, European Commission
Botín, Ana P. (ESP), Group Executive Chair, Banco Santander SA
Bourla, Albert (USA), Chair and CEO, Pfizer Inc.
Braathen, Kjerstin (NOR), CEO, DNB ASA
Brende, Børge (NOR), President, World Economic Forum
Brink, Dolf van den (NLD), CEO, Heineken NV
Brudermüller, Martin (DEU), CEO, BASF SE
Buberl, Thomas (FRA), CEO, AXA SA
Byrne, Thomas (IRL), Minister for Sport and Physical Education
Carney, Mark (CAN), Chair, Brookfield Asset Management
Cassis, Ignazio (CHE), Federal Councillor, Federal Department of Foreign Affairs
Castries, Henri de (FRA), President, Institut Montaigne
Cavoli, Christopher (INT), Supreme Allied Commander Europe
Ceylan, Mehmet Fatih (TUR), President, Ankara Policy Center
Chhabra, Tarun (USA), Senior Director for Technology and National Security, National Security Council
Creuheras, José (ESP), Chair, Grupo Planeta and Atresmedia
Debackere, Koenraad (BEL), Chair, KBC Group NV
Deese, Brian (USA), Former Director, National Economic Council
Donohoe, Paschal (INT), President, Eurogroup
Döpfner, Mathias (DEU), Chair and CEO, Axel Springer SE
Easterly, Jen (USA), Director, Cybersecurity and Infrastructure Security Agency
Economy, Elizabeth (USA), Senior Advisor for China, Department of Commerce
Ehrnrooth, Henrik (FIN), Chair, Otava Group
Émié, Bernard (FRA), Director General for External Security, Ministry of the Armed Forces
Empoli, Giuliano da (ITA), Political Scientist and Writer, Sciences Po
Entrecanales, José M. (ESP), Chair and CEO, Acciona SA
Eriksen, Øyvind (NOR), President and CEO, Aker ASA
Ferguson, Niall (USA), Milbank Family Senior Fellow, Stanford University
Fleming, Jeremy (GBR), Former Director, GCHQ
Frederiksen, Mette (DNK), Prime Minister
Freeland, Chrystia (CAN), Deputy Prime Minister
Garijo, Bélen (DEU), Chair and CEO, Merck KGaA
Gentiloni, Paolo (INT), Commissioner for Economy, European Commission
Gonzáles Pons, Esteban (ESP), Vice Chair, European People’s Party
Gosset-Grainville, Antoine (FRA), Chair, AXA
Goulimis, Nicky (GRC), Board Member and Co-Founder, Nova Credit Inc.
Griffin, Kenneth (USA), Founder and CEO, Citadel LLC
Gruber, Lilli (ITA), Anchor, La7 TV
Gürkaynak, Refet (TUR), Professor of Economics, Bilkent University
Haines, Avril D. (USA), Director of National Intelligence
Halberstadt, Victor (NLD), Professor of Economics, Leiden University
Hassabis, Demis (GBR), CEO, DeepMind
Hedegaard, Connie (DNK), Chair, KR Foundation
Hofreiter, Anton (DEU), MP; Chair Committee on European Affairs
Holzen, Madeleine von (CHE), Editor-in-Chief, Le Temps
Jensen, Kristian (DNK), CEO, Green Power Denmark
Joshi, Shashank (GBR), Defence Editor, The Economist
Kaag, Sigrid (NLD), Minister of Finance; Deputy Prime Minister
Karp, Alex (USA), CEO, Palantir Technologies Inc.
Kasparov, Garry (USA), Chair, Renew Democracy Initiative
Kieli, Kasia (POL), President and Managing Director, Warner Bros. Discovery Poland
Kissinger, Henry A. (USA), Chairman, Kissinger Associates Inc.
Koç, Ömer (TUR), Chair, Koç Holding AS
Kolesnikov, Andrei (INT), Senior Fellow, Carnegie Endowment for International Peace
Kostrzewa, Wojciech (POL), President, Polish Business Roundtable
Kotkin, Stephen (USA), Senior Fellow, Hoover Institution, Stanford University
Kravis, Henry R. (USA), Co-Chairman, KKR & Co. Inc.
Kravis, Marie-Josée (USA), Chair, The Museum of Modern Art
Kudelski, André (CHE), Chair and CEO, Kudelski Group SA
Kuleba, Dmytro (UKR), Minister of Foreign Affairs
Lammy, David (GBR), Shadow Secretary of State for Foreign Affairs, House of Commons
Leysen, Thomas (BEL), Chair, Umicore and Mediahuis; Chair DSM-Firmenich AG
Liikanen, Erkki (FIN), Chair, IFRS Foundation Trustees 
Looney, Bernard (GBR), CEO, BP plc
Marin, Sanna (FIN), Prime Minister
Metsola, Roberta (INT), President, European Parliament
Micklethwait, John (USA), Editor-in-Chief, Bloomberg LP
Minton Beddoes, Zanny (GBR), Editor-in-Chief, The Economist
Moreira, Duarte (PRT), Co-Founder and Managing Partner, Zeno Partners
Moyo, Dambisa (GBR), Global Economist; Member, House of Lords
Mundie, Craig J. (USA), President, Mundie & Associates LLC
Nadella, Satya (USA), CEO, Microsoft Corporation
O’Leary, Michael (IRL), Group CEO, Ryanair Group
Orida, Deborah (CAN), President and CEO, PSP Investments
Özel, Soli (TUR), Professor, Kadir Has University
Papalexopoulos, Dimitri (GRC), Chair, TITAN Cement Group; Treasurer Bilderberg Meetings
Philippe, Édouard (FRA), Mayor, Le Havre
Pottinger, Matthew (USA), Distinguished Visiting Fellow, Hoover Institution
Pouyanné, Patrick (FRA), Chair and CEO, TotalEnergies SE
Rachman, Gideon (GBR), Chief Foreign Affairs Commentator, The Financial Times
Rappard, Rolly van (NLD), Co-Founder and Co-Chair, CVC Capital Partners 
Reynders, Didier (INT), European Commissioner for Justice
Röttgen, Norbert (DEU), MP, German Bundestag
Rutte, Mark (NLD), Prime Minister
Salomon, Martina (AUT), Editor-in-Chief, Kurier
Sawers, John (GBR), Executive Chair, Newbridge Advisory Ltd. 
Schadlow, Nadia (USA), Senior Fellow, Hudson Institute
Schallenberg, Alexander (AUT), Minister for European and International Affairs
Schmidt, Eric E. (USA), Former CEO and Chair, Google LLC
Schmidt, Wolfgang (DEU), Head of the Chancellery, Federal Minister for Special Tasks
Sebastião, Nuno (PRT), Chair and CEO, Feedzai
Sikorski, Radoslaw (POL), MEP, European Parliament
Silva, Filipe (PRT), CEO, Galp
Stilwell de Andrade, Miguel (PRT), CEO, EDP
Stoltenberg, Jens (INT), Secretary General, NATO
Subramanian, Arvind (INT), Senior Fellow in International and Public Affairs, Brown University
Tellis, Ashley J. (USA), Tata Chair for Strategic Affairs, Carnegie Endowment
Thiel, Peter (USA), President, Thiel Capital LLC
Tsu, Jing (USA), Professor of East Asian Languages and Literatures, Yale University
Tugendhat, Tom (GBR), Minister of State for Security
Vadera, Shriti (GBR), Chair, Prudential plc
Vassilakis, Eftichios (GRC), Chair, Aegean Group
Waldron, John (USA), President and COO, The Goldman Sachs Group, Inc.
Wallenberg, Marcus (SWE), Chair, Skandinaviska Enskilda Banken AB
Wennink, Peter (NLD), President and CEO, ASML Holding NV
Wright, Thomas (USA), Senior Director for Strategic Planning, National Security Council
Yang, Yuan (GBR), Europe-China Correspondent, Financial Times 
Yergin, Daniel (USA), Vice Chair, S&P Global 
Yinanç, Barçin (TUR), Journalist, T24 News Website

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button