Η Ενεργειακή Μετάβαση είναι Κοινωνικός Βανδαλισμός

Μετάφραση: Απολλόδωρος  | Dr. Euan Mearns | Διαβάστε το εδώ

Αυτό που αναφέρεται καθημερινά ως ενεργειακή μετάβαση δεν φέρει κανένα από τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων αλλαγών στο ενεργειακό σύστημα που αποτελεί θεμελιώδη μοχλό των παγκόσμιων οικονομιών.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, πολλά σπίτια θερμαίνονταν με ξύλα και οι μεταφορές γίνονταν με άλογα, ιστιοφόρα ή πόνι. Η βιομηχανία κινούνταν με τροχούς νερού και η γεωργία με άλογα. Το λάδι φάλαινας, τα κεριά ή οι λάμπες αερίου παρείχαν φως μετά το ηλιοβασίλεμα. Η πλειονότητα των ανθρώπων ζούσε σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και το 1820 το προσδόκιμο ζωής του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν περίπου 26 χρόνια.

Μέχρι το τέλος του αιώνα και το τέλος της βικτοριανής εποχής, η κοινωνία είχε μπει για τα καλά σε έναν ενεργειακό μετασχηματισμό. Ο άνθρακας θέρμαινε πολλά σπίτια. Ο πρώτος ηλεκτρικός φωτισμός των δρόμων είχε εγκατασταθεί μαζί με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα και ένα υποτυπώδες ηλεκτρικό δίκτυο στον εκβιομηχανιζόμενο κόσμο. Οι σιδηρόδρομοι που λειτουργούσαν με άνθρακα ήταν παντού. Οι ατμομηχανές που τροφοδοτούνταν με άνθρακα κινούσαν πανίσχυρα πλοία με ατσάλινο κύτος και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Το 1900, το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής είχε αυξηθεί σε περίπου 31 έτη.

Αυτή η μετάβαση ήταν παράλληλη με τη Βιομηχανική Επανάσταση που ξεκίνησε με την εισαγωγή του άνθρακα, ο οποίος έχει διπλάσια ενεργειακή πυκνότητα από το ξύλο, και την εφεύρεση της ατμομηχανής τον 18ο αιώνα.

Η επιτάχυνση του μετασχηματισμού ήταν η ανακάλυψη από τον Edwin Drake το 1859 μιας μικρής ποσότητας “πετρέλαιου” στην Πενσυλβάνια. Και στη συνέχεια, το 1901, έγινε η γεώτρηση στο Spindletop στο Τέξας, σηματοδοτώντας την πραγματική έναρξη της εποχής του πετρελαίου. Το εξευγενισμένο πετρέλαιο (κηροζίνη) μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις λάμπες πετρελαίου. Η αντικατάσταση του φαλαινέλαιου με την κηροζίνη για φωτισμό, έσωσε ουσιαστικά έναν λεβιάθαν από την πρόωρη εξαφάνιση, όπως ακριβώς η μετάβαση στον άνθρακα για θέρμανση διαφύλαξε πολλά δάση.

Στα μέσα του 19ου αιώνα αναπτύχθηκαν επίσης οι πρώτες μηχανές εσωτερικής καύσης, αν και εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν επαρκή καύσιμα για την ανάπτυξη αυτοκινητοβιομηχανίας. Η πετρελαιοπηγή Spindletop και οι επακόλουθες ανακαλύψεις τα άλλαξαν όλα αυτά. Ο κόσμος ήταν τώρα πλημμυρισμένος με πετρέλαιο χωρίς πραγματική αγορά. Τότε, το 1908, ο Henry Ford παρουσίασε το Μοντέλο Τ για να ξεκινήσει η εποχή του αυτοκινήτου και της μαζικής μεταφοράς. Η πρώτη μηχανοκίνητη πτήση των αδελφών Wright το 1908 οδήγησε γρήγορα στα εμπορικά αεροπορικά ταξίδια και τελικά στην εποχή των τζετ.

Η απαράμιλλη ανάπτυξη ήρθε με τον 20ό αιώνα και την εισαγωγή των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, των οποίων το καύσιμο ουράνιο περιέχει πάνω από 16,000 φορές περισσότερη ενέργεια από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, η υδροηλεκτρική ενέργεια επεκτάθηκε ραγδαία και το φυσικό αέριο (το πιο πυκνό σε ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα κατά μάζα) έγινε περισσότερο διαθέσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη θέρμανση και το μαγείρεμα των σπιτιών.

Η καθιέρωση της κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο ενίσχυσε την ευημερία των πληθυσμών. Ολόκληρα σπίτια θα θερμαίνονταν με θερμαντικά σώματα ζεστού νερού και οι οικογένειες δεν θα έπρεπε πλέον να στριμώχνονται γύρω από μια βρώμικη φωτιά άνθρακα. Μέχρι το 2000, το προσδόκιμο ζωής του παγκόσμιου πληθυσμού είχε αυξηθεί στα 66 έτη, 78 έτη στις πλέον ανεπτυγμένες χώρες.

Από αυτή τη σύντομη ιστορία μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα.

Καθώς νέες πηγές ενέργειας προστέθηκαν με την πάροδο των αιώνων, η γενική σειρά ήταν το ξύλο, οι ανθρώπινοι σκλάβοι, τα ζώα έλξης, οι υδροτροχοί, οι ανεμόμυλοι, ο άνθρακας, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, η υδροηλεκτρική ενέργεια και η πυρηνική ενέργεια.

Οι προσθήκες αυτές έγιναν λόγω των πλεονεκτημάτων των νέων πηγών ενέργειας έναντι των παλαιών όσον αφορά την ισχύ, την ενεργειακή πυκνότητα, την αποδοτικότητα και το κόστος. Οι πληθυσμοί αγκάλιασαν τις νέες επειδή βελτίωσαν το βιοτικό επίπεδο.

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι, σε παγκόσμια κλίμακα, πρόκειται για μια προσθετική διαδικασία που συμβαίνει σταδιακά μέσω των προσπαθειών πολλών ατόμων σε όλη την κοινωνία σε πολλά μέρη. Το ξύλο και τα ζώα έλξης, και, κατά τραγικό τρόπο, οι ανθρώπινοι σκλάβοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως.

Σε κανένα σημείο της ανθρώπινης ιστορίας δεν ελήφθη πολιτική απόφαση από μια σχετικά μικρή ελίτ να αντικαταστήσει φτηνές, αποδοτικές μορφές ενέργειας όπως τα ορυκτά καύσιμα με κατώτερες και ακριβότερες τεχνολογίες όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Δεν μπορείτε να λειτουργήσετε δημόσιες υπηρεσίες με μια πηγή ενέργειας που καταναλώνει φόρους αντί να τους καλύπτει.

Ωστόσο, η σημερινή αποκαλούμενη μετάβαση επιβάλλεται στις μάζες από τους πολιτικούς και μέσω ντιρεκτίβων και τεράστιων επιδοτήσεων (από τα χρήματά μας). Οι φόροι κατασπαταλούνται, τα ειδικά συμφέροντα πλουτίζουν και οι πολίτες επιβαρύνονται με ακριβό και αναξιόπιστο ενεργειακό εφοδιασμό και μειωμένο βιοτικό επίπεδο.

Σχεδόν όλα όσα έχουμε – δρόμοι, κτίρια, αυτοκίνητα, τηλεοράσεις, ρούχα, υπολογιστές, αεροσκάφη, γεωργία, εκπαιδευτικά συστήματα, συστήματα υγείας, στρατιωτικές δυνατότητες – υπάρχουν χάρη στα ορυκτά καύσιμα. Η συνεχής χρήση τους και η περαιτέρω ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας υπόσχονται να βελτιώσουν τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Ωστόσο, η μακρά, ανοδική πορεία της ανθρωπότητας – που προωθείται μέσω φυσικών κινήτρων και διέπεται από την οικονομία και τους φυσικούς νόμους – βραχυκυκλώνεται τρομακτικά από τους παραπλανημένους και ιδιοτελείς.

Η αποσυναρμολόγηση του σημερινού συστήματος παροχής ενέργειας μπορεί να καταγραφεί ως μια από τις μεγαλύτερες πράξεις οικονομικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού βανδαλισμού στην ιστορία της ανθρωπότητας. Τα κίνητρα όσων βρίσκονται πίσω από αυτήν πρέπει να αμφισβητηθούν.


Αυτό το σχόλιο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο BizPac Review 3 Οκτωβρίου 2023.


-Δικτυογραφία :

The Energy Transition is Social Vandalism – CO2 Coalition

The Energy Transition is Social Vandalism

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button