Σε αναβρασμό οι Ελληνες στα νησιά του Αιγαίου .Η πουλημένη κυβερνηση τ αφηνει στα “χερια” του Ερντογαν
H Kυβέρνηση μέσα στη ανεπάρκειά της ετοιμάζεται να “παραδώσει” Χίο και Σάμο στους Τούρκους, ενώ το Κυπριακό βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Δείτε το αγωνιώδες ρεπορτάζ του Πολίτη της Χίου για όσα τρομερά παραδέχθηκε χθες το πρωί στον ΣΚΑΙ ο Τζανακόπουλος:
Νέα δεδομένα στο τραπέζι της συζήτησης για το προσφυγικό δημιούργησε η αυξημένη πίεση των κατοίκων των νησιών μας, με την απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων. Ήδη ανώτατα κυβερνητικά στελέχη από το πρωί σε δηλώσεις τους περιγράφουν με ποιο τρόπο αποδέχθηκαν η Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας να βυθίσει Χίο, Σάμο, Λέσβο, Κω σε μια ανεξέλεγκτη αβεβαιότητα, η οποία δεν αποκλείεται να λάβει και μελλοντικές εθνικές διαστάσεις.
Όπως αποκάλυψε – για πρώτη φορά – ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος γραμμή της κυβέρνησης είναι από τα νησιά να φεύγουν μόνο όσοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν «πολλές πιθανότητες να ευδοκιμήσει η αίτηση ασύλου».
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ αυτό γίνεται γιατί όσοι μετανάστες ή πρόσφυγες φεύγουν από τα νησιά του Αιγαίου προς την ηπειρωτική Ελλάδα δεν εμπίπτουν στις προβλέψεις της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό.
«Η αποσυμφόρηση των νησιών και η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών προς την ηπειρωτική χώρα σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Όποιος μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα αυτομάτως δεν εμπίπτει στο περιεχόμενο της συμφωνίας», εξήγησε. Δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιες είναι οι συνέπειες για τα νησιά όταν οι υπόλοιπες προβλέψεις της Συμφωνίας δεν τηρούνται, με κορυφαία την τραγική καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων ασύλου ελλείψει προσωπικού.
Ένα βήμα παραπάνω έκανε ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος υποστήριξε ότι κάνει κακό στην πατρίδα να ζητά κανείς σ’ αυτή τη φάση να φύγουν οι πρόσφυγες από τα νησιά.
Τα ερωτήματα
Πέρα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται να στοιχειοθετήσει με ποιο ακριβώς τρόπο καταπίπτει η Συμφωνία, αν μεταφερθούν μετανάστες από τα νησιά, της ομολογίας του κ. Τζανακόπουλου έπονται άλλα ερωτηματικά:
- τι την εμποδίζει να εξαντλήσει την πίεση της σε διεθνείς οργανισμούς και Ε.Ε. για την πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου;
- με ποια λογική αποδέχεται από τα νησιά να αναχωρούν οι οικογένειες Σύρων, που κατά τεκμήριο δεν δημιουργούν προβλήματα, και να παραμένουν οι οικονομικοί μετανάστες χωρών της Ασίας και της Αφρικής;
- κατ’ αυτό τον τρόπο εξηγείται η επιμονή της κυβέρνησης στη δημιουργία κέντρου κράτησης παραβατικών, επειδή προβλέπει έκρηξη της εγκληματικότητας;
Σε τροχιά σύγκρουσης
Η υποχρεωτική αποδοχή της κυβέρνησης όσων τραγικών δεσμεύσεων για τα νησιά μας ανέλαβε, μεταβάλλει και την τακτική της απέναντι στους νησιώτες. Μέσα σε λιγότερο από δυο εβδομάδες η δέσμευση του κ. Μουζάλα ότι δεν θα προχωρήσει σε κινήσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών ανατρέπεται.
«Αν δεν μας δώσουν οι δημοτικοί άρχοντες χώρους, θα βρούμε εμείς». Ο υπουργός φάνηκε αποφασισμένος για την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού, λέγοντας ότι «θα φτιάξουμε καλύτερες συνθήκες γι’ αυτούς (εννοεί τους μετανάστες) που υπάρχουν στα νησιά».
Δεν εξηγεί όμως ο υπουργός με ποιο ταχυδακτυλουργικό τρόπο θα φτιάξει σύντομα δομές για χώρο που όχι απλώς δεν έχει μελετήσει, ούτε καν εντοπίσει.
Αναφερόμενος στον φόβο που υπάρχει από την πλευρά των κατοίκων της Χίου ο Γ. Μουζάλας σχολίασε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στον φόβο, αλλά αυτός θα καταπολεμηθεί με πρακτικά μέσα.
«Δεν χαρίζουμε κανέναν από τους κατοίκους της Χίου και της Σάμου στην ακροδεξιά και στον ρατσισμό», δήλωσε και προσέθεσε ότι: «Σε αυτή τη φάση, η άποψη «διώξτε τους από το νησί», είναι μία ακραία άποψη που κάνει κακό στην πατρίδα μας. Αν τους διώξουμε θα πέσει η συμφωνία. Αν φύγουν οι μετανάστες από τα νησιά, αυτό που αποκρύπτουν από τους Χιώτες είναι ότι θα έρχονται 2.000 και 4.000 μετανάστες την ημέρα».
ΛΑΙΚΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Στην αρχή της συγκέντρωσης διαβάστηκε επιστολή του μητροπολίτη Σάμου, κ.κ. Ευσεβίου και στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κώστας Αμυρσώνης διάβασε το ψήφισμα του οργάνου.
Το λόγο πήραν στη συνέχεια ο δήμαρχος Σάμου, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Νίκος Κατρακάζος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιώργος Κυριαζής, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Γιώργος Κολλάρας και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, κ. Κώστας Κυριαζής.
“Με αίσθημα ιδιαίτερης ευθύνης χαιρετίζω αυτή την εντυπωσιακή παρουσία σας, σήμερα, εδώ, στην ειρηνική συγκέντρωση-διαμαρτυρία μας για τα προβλήματα που το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα έχει προκαλέσει στο νησί μας. Προβλήματα που ολοένα οξύνονται και έρχονται να προσθέσουν το δυσβάσταχτο βάρος τους σε όσα και εμείς, όπως και όλη η χώρα αντιμετωπίζει: την οικονομική κρίση, τη φορολογική λαίλαπα, την ανεργία, την αβεβαιότητα για το αύριο. Από τη Σάμο έχουν περάσει από πέρυσι πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο χοτ-σποτ που, παρά την άρνηση του δήμου -και την διακοπή εργασιών που ζήτησε- η κυβέρνηση επέβαλε να φιλοξενηθεί σε δημόσιο χώρο, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της πόλης μας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2.500 άνθρωποι. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια αναλογία! 6.000 μόνιμοι κάτοικοι και 2.500 πρόσφυγες/μετανάστες!“, είπε στην αρχή της ομιλίας του ο κος Αγγελόπουλος.
“Σε ένα χώρο που, στοιχειωδώς και πάλι, δε μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 750, 2.500 άνθρωποι, άντρες, γυναίκες και παιδιά διαφορετικών εθνοτήτων, νοοτροπιών, πολιτισμικής ταυτότητας και καταγωγής, στοιβάζονται υπό κακές και άθλιες συνθήκες. Μήνες τώρα. Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, αστυνομία, πυροσβεστική, υγειονομικές αρχές, όλοι οι αρμόδιοι φορείς για την αντιμετώπιση του θέματος έχουν υπερβάλει εαυτούς εδώ και καιρό. Όσο κι αν καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, όση αυταπάρνηση και να δείξουν, είναι φανερό σε όλους ότι δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα και τον καθημερινό κίνδυνο που υπάρχει.Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών έχει κλονιστεί, η κοινωνική αντοχή εξαντλείται, η τοξικότητα αυξάνεται. Εξάλλου τα σοβαρά πρόσφατα επεισόδια αυτό δείχνουν! Ο τουρισμός, η βασική πηγή εισοδήματος για το νησί μας, το 85% του ΑΕΠ μας, υπέστη σοβαρό πλήγμα. Με νύχια με δόντια μειώθηκε η μεγάλη ζημιά. Το 2017 είναι μια πάρα πολύ κρίσιμη χρονιά για όλους τους επαγγελματίες, για όλους τους εργαζομένους για την προοπτική όλων.
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων: « Ήρθε η ώρα για τη δική μας αξιοπρέπεια, για τη δική μας επιβίωση, για την ασφάλεια μας»