Καίνε τον Αμαζόνιο και κάθε πνεύμονα…SOS και στην Αφρική!!!
Πάνω από 10.000 πυρκαγιές καταγράφηκαν μέσα σε ένα 48ωρο στην υποσαχάρια Αφρική, έναντι περίπου 2.000 στη Βραζιλία!
Ο πλανήτης δεν εκπέμπει απλά SOS…Φωνάζει «βοήθεια»!
Την ώρα που χιλιάδες πυρκαγιές αποτεφρώνουν το δάσος του Αμαζονίου, έχοντας προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή -για την κυβέρνηση Μπολσονάρο- και ανησυχία, εικόνα από δορυφόρο της NASA μαρτυρά πως και η Αφρική… φλέγεται και μάλιστα, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό!
Και όμως!
Όπως μπορείτε να δείτε στον παγκόσμιο χάρτη πυρκαγιών της NASA, η υποσαχάρια Αφρική, από την Αγκόλα, το Κονγκό και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μέχρι την Τανζανία και τη Ζάμπια, έχει γίνει κατακόκκινη, ακριβώς επειδή εκεί υπάρχουν τεράστιες εστίες φωτιές!
To τροπικό δάσος του Κονγκό, δε, θεωρείται ο «δεύτερος πνεύμονας της Γης» μετά το δάσος του Αμαζονίου, καλύπτοντας μία έκταση 3,3 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων!
Μόνο την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, όπως αναφέρει το Bloomberg, 6.902 φωτιές καταγράφηκαν στην Αγκόλα και 3.395 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έναντι 2.127 στη Βραζιλία.
Βέβαια, η διαφορά σε σχέση με τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο είναι ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όταν, δηλαδή, στο νότιο ημισφαίριο έχουμε χειμώνα (από τις 21 Ιουνίου έως τις 22 Σεπτεμβρίου), οι αγρότες βάζουν φωτιές στην Κεντρική Αφρική, προκειμένου να καθαρίσουν μεγάλες εκτάσεις δασών και σαβάνας και να αναζωογονήσουν τα βοσκοτόπια τους.
Αναλυτές, μάλιστα, τονίζουν ότι οι περισσότερες από τις πυρκαγιές που εμφανίζονται στους χάρτες της NASA στην Αφρική είναι εκτός ευαίσθητων περιοχών τροπικών δασών.
«Το ερώτημα τώρα είναι σε ποιο βαθμό μπορούμε να συγκρίνουμε τις δύο φωτιές», δήλωσε ο Philippe Verbelen, τόνισε ένας ακτιβιστής της Greenpeace και συμπλήρωσε: «Οι πυρκαγιές είναι συχνές στην Αφρική. Είναι μέρος ενός κύκλου καθώς οι άνθρωποι κατά την περίοδο της ξηρασίας βάζουν φωτιά κυρίως σε θάμνους και όχι σε τροπικό δάσος».
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Αγκόλα εφιστά την προσοχή, σημειώνοντας πως οι συγκρίσεις με τον Αμαζόνιο μπορεί να οδηγήσουν σε «παραπληροφόρηση». Από την άλλη, μόλις χθες (26/8) ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα παρόμοια με εκείνα που αποφασίστηκαν για τον Αμαζόνιο.
Άπαντες, πάντως, συμφωνούν πως και τα δάση της Αφρικής διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο, τη δεδομένη χρονική στιγμή κυρίως από την αποψίλωση, ενώ ο καπνός από τις χιλιάδες πυρκαγιές θα επιταχύνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία υπερθέρμανσης του πλανήτη.