Σύντομα και στην Ελλάδα: Στον Καναδά θα φυλακίζονται προληπτικά στο σπίτι τους όσοι είναι «πιθανό» να διαπράξουν εγκλήματα μίσους
Σύντομα και στην Ελλάδα: Στον Καναδά θα φυλακίζονται προληπτικά στο σπίτι τους όσοι είναι «πιθανό» να διαπράξουν εγκλήματα μίσους
Η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό στον Καναδά πρότεινε νόμο που θα δίνει στους δικαστές την εξουσία να θέσουν κάποιον σε κατ’ οίκον περιορισμό εάν πιστεύουν ότι θα μπορούσε να διαπράξει έγκλημα, δηλαδή προληπτικά!
Συγκεκριμένη νομοθεσία θα επιτρέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό και την ηλεκτρονική επισήμανση για ένα άτομο που θα θεωρείται πιθανό να διαπράξει μελλοντικό έγκλημα.
Δηλαδή εάν ένας δικαστής πιστεύει ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για ένα μελλοντικό έγκλημα μίσους, το αθώο ακόμη μέλος της κοινωνίας μπορεί να καταδικαστεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, με ηλεκτρονική επισήμανση, υποχρεωτικό τεστ ναρκωτικών και απαγορεύσεις επικοινωνίας!
Η αποτυχία μάλιστα συνεργασίας θα προσθέτει επιπλέον ένας έτος φυλάκισης. Αν αυτό δεν είναι η δημιουργία μιας «αστυνομίας σκέψης» όπως ακριβώς στο «1984» του Τζορτζ Όργουελ, τότε τι είναι;
Πώς προσδιορίζεται ένα έγκλημα μίσους; Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, πρόκειται για μια δήλωση που εκφράζει «αποστροφή ή ύβρη»!
Όμως, αυτό δεν είναι το ίδιο με το «περιφρόνηση ή αντιπάθεια» την ομιλία που «απαξιώνει, εξευτελίζει, πληγώνει ή προσβάλλει».
Με λίγα λόγια εάν κάποιος εκφράσει την αποστροφή του για την πολιτική της κυβέρνησης Τριντό, γίνεται αυτομάτως υποψήφιος για να εγκλειστεί στο σπίτι του.
Η καναδική κυβέρνηση δεν σκέφτηκε να συμπεριλάβει ένα διαβαθμισμένο σύστημα που να καθορίζει τη σχετική αποδοχή των λέξεων «προσβάλλω», «πληγώνω», «εξευτελίζω», «απαξίωση», «αντιπάθεια», «περιφρόνηση», «απέχθεια» και «κακολογώ».
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο C-63, κάποιος θα μπορεί να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ακόμα και ισοβίως, καθώς το «έγκλημά» του θα εξαρτάται από τη διάκριση μεταξύ «αντιπάθειας» και «απέχθειας».
Εκτός του γεγονότος ότι έχουμε ένα έγκλημα δύσκολα προσδιορίσιμο, η καναδική κυβέρνηση φέρνει ένα σύστημα προληπτικών ποινών!.
Από τη στιγμή που ο Καναδάς θεωρείται μία κατεξοχήν λειτουργική δημοκρατική χώρα είναι σαφές ότι αυτός ο νόμος εάν εφαρμοστεί εκεί θα εφαρμοστεί σε όλες τις δυτικές χώρες.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Καναδά υπερασπίστηκε το μέτρο, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν ένα «σημαντικό» εργαλείο για την προστασία πιθανών θυμάτων.
Να σημειωθεί επίσης ότι το άτομο θα μπορούσε να υποχρεωθεί να φοράει ηλεκτρονική ετικέτα (σ.σ. αντίστοιχο με το ηλεκτρονικό βραχιολάκι) εάν το ζητήσει ο γενικός εισαγγελέας!
Ο Αρίφ Βιράνι, ο Καναδός υπουργός Δικαιοσύνης, υπερασπίστηκε το προτεινόμενο νομοσχέδιο.
Τα προληπτικά μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την απαγόρευση του ατόμου να βρίσκεται κοντά σε μια συναγωγή ή ένα τζαμί ή και να έχει περιορισμούς στη χρήση του Διαδικτύου!
«Αυτό θα βοηθούσε στην αποριζοσπαστικοποίηση των ανθρώπων που μαθαίνουν πράγματα στο διαδίκτυο και ενεργούν στον πραγματικό κόσμο βίαια – μερικές φορές μοιραία» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης!
Φυσικά, οι προεκτάσεις είναι ακόμα χειρότερες από ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος.
Εν ολίγοις, άνθρωποι θα καταδικάζονται ακόμα και σε ισόβια για εγκλήματα που δεν διέπραξαν και θα τους απαγορεύεται η πρόσβαση σε πληροφόρηση και γνώση καθώς κάποιοι «λογοκριτές» θα ορίζουν τι μπορεί να διαβάσει και τι όχι!
Περιττό να ειπωθεί πως έναν τέτοιο νόμο πάρα πολλοί θα τον ήθελαν και εδώ στην Ελλάδα.
Το πείραμα ξεκίνησε στον Καναδά και μένει να φανεί πόσο θα εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη Δύση…