Σεισμός από την τεράστια Iσραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Συρία

Η περιβαλλοντική δικαιοσύνη δεν μιλάει για τον σεισμό…

By Aaron Kirshenbaum
Global Research, January 03, 2025

Στις 15 Δεκεμβρίου, πολλοί άνθρωποι στη Συρία ένιωσαν τον σεισμό. Οι σεισμικές κλίμακες που καταγράφηκαν ήταν πάνω από 3,0 της κλίμακας Ρίχτερ και μπορούσαν να γίνουν αισθητές έως και 500 μίλια μακριά. Οι φυσικές καταστροφές ελκύουν συνήθως την προσοχή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Όταν συμβαίνουν σεισμοί, αποστέλλονται ανθρωπιστικοί υπάλληλοι και προμήθειες για να βοηθήσουν. Μετά από τυφώνες, οι οργανισμοί εκδίδουν δηλώσεις που ανταποκρίνονται στον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης και στις επιθυμητές μεταβάσεις μακριά από τα ορυκτά καύσιμα. Στη Συρία, αυτό που συνέβη στις 15 Δεκεμβρίου δεν ήταν σεισμός – ήταν μια μαζική αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε το Ισραήλ στη Συρία. Αυτός ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός είναι αμοιβαία καταστροφικός για την καθημερινή ζωή και το περιβάλλον, καθώς συνεχίζει να ωθεί περαιτέρω την κλιματική κρίση μέσω της τρομακτικής κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων.

Πού είναι όμως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις; Πολλοί οργανισμοί που συνήθως θα εξέδιδαν αυτές τις δηλώσεις μετά από «φυσικές» καταστροφές έχουν σιωπήσει. Μόνο που αυτό δεν ήταν μια φυσική καταστροφή – και οι χώρες που θα έστελναν συνήθως «ανθρωπιστική βοήθεια» είναι αυτές που προκάλεσαν αυτόν τον σεισμό. Αυτή η σκόπιμη μαζική καταστροφή ήρθε λίγο μετά την ρίψη δεκάδων βομβών από τις ΗΠΑ μέσα σε λίγες μόνο ώρες μετά την ανατροπή του Assad. Η συγκλονιστική μακροχρόνια σιωπή των περιβαλλοντικών οργανώσεων όσον αφορά τον μιλιταρισμό των ΗΠΑ δεν αντιπροσωπεύει καμία πραγματική δέσμευση για την κλιματική δικαιοσύνη. Οι πιο σοβαροί παράγοντες στη σιωπή τους μπορεί να είναι μια ανέμελη άγνοια για την κανονικοποίηση ενός εξωραϊσμένου «περιβαλλοντισμού» ή ο φόβος της καταστολής και οι οικονομικές επιπτώσεις της λήψης δημοφιλών αντιπολεμικών θέσεων. Ανεξάρτητα από αυτό, το δολοφονικό αποτέλεσμα είναι αντίθετο με όλα όσα ομολογούν.

Μια έκθεση του ΟΗΕ τον Ιούνιο του 2024 για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γενοκτονίας στη Γάζα τόνισε τις καταστροφικές επιπτώσεις των αδιάκοπων βομβαρδισμών του Ισραήλ στο οικοσύστημα, την ποιότητα του νερού, την ποιότητα του αέρα και το έδαφος στη Γάζα. Η γενοκτονία δεν προκαλεί απλώς οικοκτονία, δεν είναι απλώς παράλληλη με την οικοκτονία, αλλά είναι επίσης αποτέλεσμα οικοκτονίας. Η οικοκτονία είναι μια τακτική γενοκτονίας. Η μακροπρόθεσμη ζημιά σε κάθε οικολογικό θεμέλιο στη Γάζα καθιστά όλο και πιο δύσκολη τη διατήρηση της ζωής. Η ζωή δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς γεωργία ή χωρίς καθαρό πόσιμο νερό. Και τώρα, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προσπαθούν να επαναλάβουν αυτόν τον κύκλο καταστροφής στη Συρία, όπως άρχισαν να κάνουν και στον Λίβανο.

Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθεί ο ιμπεριαλισμός και η πολεμική οικονομία των δυτικών δυνάμεων να δημιουργήσουν μια πλούσια ζωή για τους δικαιούχους τους σε βάρος όλων των άλλων, είναι θεμελιωδώς αδύνατο να συντηρηθεί η ζωή για κανέναν όταν τα πολεμικά εργαλεία συνεχίζουν να καταστρέφουν τον πλανήτη. Η ζοφερή ειρωνεία είναι ότι η πολεμική οικονομία τρώει τους δικούς της κατασκευαστές.

Μόνο οι πρώτες 120 ημέρες της γενοκτονίας στη Γάζα παρήγαγαν περισσότερες εκπομπές αερίων από 26 χώρες μαζί. Κάθε νέα βάση που δημιουργείται σε ολόκληρο τον κόσμο μολύνει το έδαφος που καταλαμβάνει, βλάπτοντας το οικοσύστημα και την πολύτιμη βιοποικιλότητα που είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της ζωής. Καθώς χτίζει βάσεις σε κατεχόμενα εδάφη παγκοσμίως, ο στρατός κυριολεκτικά αγκομαχάει για να επιβιώσει.

Τώρα, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εκμεταλλεύονται μια αποσταθεροποιημένη Συρία για να καταβροχθίσουν το έδαφος του έθνους ώστε να αποκτήσουν ισχυρότερη θέση σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση εναντίον του Ιράν. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη σε μια κατάληψη δεκαετιών για κυριαρχία στη βιομηχανία πετρελαίου από την οποία οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εδώ και καιρό απομακρύνει τις εκστρατείες τους. Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αυτό το καταστροφικό έργο μέσω της εξόρυξης πετρελαίου στο έδαφος για χάρη της εξόρυξης περισσότερου πετρελαίου από το έδαφος, καταστρέφοντας σπίτια, οικογένειες και έθνη στη διαδικασία, κι όλα αυτά ενώ σκοντάφτουν στην πιθανότητα πλανητικής καταστροφής μέσω της κλιματικής κατάρρευσης, πυρηνικού χειμώνα ή και των δύο.

Οι κατασκευασμένες στις ΗΠΑ  ισραηλινές βόμβες έχουν σκοτώσει πολλούς αμάχους στην Υεμένη τις τελευταίες ημέρες. Εν τω μεταξύ, η «εκεχειρία» που επιτεύχθηκε στον Λίβανο συνεχίζει να παραβιάζεται καθώς τοξικές βόμβες πέφτουν καθημερινά στους κατοίκους της χώρας, ενώ τα ορυκτά καύσιμα εξαπολύονται στον ουρανό, γεγονός που έχει ήδη οδηγήσει τα νησιωτικά έθνη που έχουν καταληφθεί από τοξικές βάσεις των ΗΠΑ να μην είναι κατοικήσιμα .

Από την ανατροπή του Assad, το Ισραήλ έχει διεκδικήσει περισσότερα εδάφη στη Συρία από όλη τη Γάζα. Όσο περισσότερο το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του καταπατούν αυτή τη γη, τόσο πιο τολμηρό γίνεται το αμερικανο-ισραηλινό καθεστώς στην τρομοκρατία του σε όλη την περιοχή και τόσο περισσότερο διακινδυνεύει το παγκόσμιο μέλλον μας. Η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επιβίωση του λαού της Παλαιστίνης, της Συρίας, του Λιβάνου, του Ιράν και της Υεμένης απειλείται ολοένα και περισσότερο λόγω της οικολογικής καταστροφής, ενώ οι λαοί αυτοί αγωνίζονται για να εμποδίσουν τις βόμβες που κατασκεύασαν οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να καταστρέφουν τα σπίτια τους κάθε μέρα. Είναι τόσο εκτυφλωτική η αναλωσιμότητά τους που και αυτές οι ΜΚΟ θυσιάζουν τους εαυτούς των; Όσο περισσότερο κλιμακώνουν, τόσο περισσότερες εκπομπές αερίων θα απελευθερώνονται από αυτήν την καταστροφή και τόσο περισσότερο θα καταστρέφεται η κρίσιμη βιοποικιλότητα και η φροντίδα των ιθαγενών.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ:https://www.seferou-maria.gr/

Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button