Πρόκληση με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού-Διχασμένη η Ευρώπη

Ποιοι τα θέλουν επειγόντως και γιατί

Χθες μάθαμε πως στις 17 Μαρτίου εγκρίνεται από την ΕΕ το πιστοποιητικό εμβολιασμού παρά την αντίθετη γνώμη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάτι που δείχνει ξεκάθαρα πως η πανδημία χρησιμοποιείται για κάθε άλλο παρά υγειονομικούς σκοπούς.

Παρόλη την πρεμούρα συγκεκριμένης ομάδας των Ευρωπαίων ηγετών, η Γηραιά Ήπειρος μοιάζει διχασμένη απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.

Εν ολίγοις, η πανδημία Covid συνεχίζει να εκθέτει τις -υποτίθεται-συμπαγείς γραμμές στην ΕΕ των 27 μελών, η οποία παραμένει πιο διχασμένη από ποτέ.

Υπολογίζοντας το τρέχον ποσοστό εμβολιασμού, η ΕΕ δεν θα φτάσει το όριο του 70% – που απαιτείται για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού, την ανακούφιση της πίεσης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και την άρση των περιορισμών των επιχειρήσεων – έως τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με ανεξάρτητους υπολογισμούς.
Εάν τα σημερινά ποσοστά εμβολιασμού δεν βελτιωθούν, η Γερμανία δεν θα φτάσει το όριο του 70% έως τον Μάιο του 2024. Το Βέλγιο έως τον Σεπτέμβριο του 2024, η Δανία έως τον Αύγουστο του 2025 , η Ολλανδία έως τον Σεπτέμβριο του 2025 και η Ιταλία έως τον Δεκέμβριο του 2027, σύμφωνα με ανεξάρτητους υπολογισμούς. Οι καθυστερήσεις θα έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία.

Οι χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, παροτρύνουν άλλα κράτη της ΕΕ να υιοθετήσουν διαβατήρια Covid, τα οποία θα βασίζονται στο σύστημα «πράσινου διαβατηρίου» που εφαρμόζει το Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έχουν ένα Green Pass – ένα ψηφιακό πιστοποιητικό – το οποίο ισχύει για έξι μήνες και θα τους επιτρέψει την πρόσβαση σε γυμναστήρια, ξενοδοχεία, κινηματογράφους, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, πισίνες και δείπνο σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων.

Ανεπίλυτα είναι μια σειρά συνταγματικών, ηθικών, νομικών και επιστημονικών ζητημάτων. Η εισαγωγή διαβατηρίων Covid κινδυνεύει επίσης να δημιουργήσει μια αγορά πλαστών εγγράφων.

Η Royal Society, η εθνική ακαδημία επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέδωσε πρόσφατα μια έκθεση 22 σελίδων – “Δώδεκα κριτήρια για την ανάπτυξη και χρήση των διαβατηρίων εμβολίων Covid-19 – που μπορεί να χρησιμεύσει ως οδικός χάρτης για χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι παρόλο που είναι εφικτό ένα διεθνώς τυποποιημένο σύστημα διαβατηρίων εμβολιασμού Covid-19, απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος για την ικανοποίηση των βασικών τεχνικών και επιστημονικών προϋποθέσεων για να γίνουν πραγματικότητα τέτοια πιστοποιητικά. Η έκθεση παροτρύνει τους πολιτικούς ηγέτες να επιδείξουν προσοχή και να εξετάσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, ειδικά όσον αφορά ζητήματα επιτήρησης της κυβέρνησης και τα συνταγματικά δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή.

Σύμφωνα με την έκθεση, ένα διαβατήριο εμβολίου πρέπει να πληροί τουλάχιστον δώδεκα προϋποθέσεις:

1) να πληροί τα κριτήρια αναφοράς για την ανοσία Covid-19.

2) να αντιμετωπίσει τις διαφορές μεταξύ των εμβολίων αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους, καθώς και τις αλλαγές στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι των αναδυόμενων παραλλαγών.

3) να είναι διεθνώς τυποποιημένο.

4) να έχουν επαληθεύσιμα διαπιστευτήρια

 5) να έχουν καθορισμένες χρήσεις ·

6) να βασίζεται σε μια πλατφόρμα διαλειτουργικών τεχνολογιών ·

7) να είμαστε ασφαλείς για τα προσωπικά δεδομένα.

8) να υπάρχει φορητότητα

9) να είναι προσιτά σε άτομα και κυβερνήσεις ·

10) να πληρούν τα νομικά πρότυπα ·

11) να πληρούν τα ηθικά πρότυπα · και

12) να έχουν όρους χρήσης που είναι κατανοητοί και αποδεκτοί από τους κατόχους των διαβατηρίων.

Η καθηγήτρια Melinda Mills, διευθύντρια του κέντρου δημογραφικών επιστημών του Leverhulme στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε: “Η κατανόηση για πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα διαβατήριο εμβολιασμού είναι ένα θεμελιώδες ερώτημα – είναι κυριολεκτικά ένα διαβατήριο για να επιτρέψει διεθνή ταξίδια ή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό; Η επιδιωκόμενη χρήση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα νομικών και ζητημάτων ηθικής που πρέπει να διερευνηθούν πλήρως και θα μπορούσαν κατά λάθος να επιφέρουν διακρίσεις ή να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες ανισότητες. Η διεθνής τυποποίηση είναι ένα από τα κριτήρια που πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητα, αλλά έχουμε ήδη δει ορισμένες χώρες να εισάγουν πιστοποιητικά εμβολιασμού που σχετίζονται με ταξίδια ή συνδέονται με καραντίνα ή εκδηλώσεις. Χρειαζόμαστε μια ευρύτερη συζήτηση για πολλές πτυχές ενός διαβατηρίου εμβοιασμού”

Ο καθηγητής Christopher Dye, Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συν-συγγραφέας της έκθεσης της Royal Society , πρόσθεσε:”Ένα αποτελεσματικό σύστημα διαβατηρίων εμβολιασμών που θα επέτρεπε την επιστροφή σε δραστηριότητες όπως πριν από το Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιού, χωρίς συμβιβασμούς στην προσωπική ή τη δημόσια υγεία, πρέπει να πληροί ένα σύνολο απαιτητικών κριτηρίων, αλλά είναι εφικτό. Πρώτα υπάρχει η επιστήμη και τα περί της ανοσίας, και μετά οι προκλήσεις για κάτι που θα λειτουργεί σε όλο τον κόσμο και θα πρέπει να είναι ανθεκτικό, αξιόπιστο και ασφαλές. Υπάρχουν επίσης τα νομικά και ηθικά ζητήματα. Έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος σε πολλούς από αυτούς τους τομείς, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί που πρέπει. Στο πιο βασικό επίπεδο, εξακολουθούμε να συλλέγουμε δεδομένα σχετικά με το πόσο αποτελεσματικό είναι κάθε εμβόλιο στην πρόληψη της λοίμωξης και της μετάδοσης και για πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανοσία “

Ο καθηγητής Carsten Maple, εμπειρογνώμονας στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στο Alan Turing Institute, το εθνικό ινστιτούτο επιστήμης δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποίησε ότι οι εγκληματίες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τη ζήτηση από μελλοντικούς ταξιδιώτες για διαβατήρια εμβολίων. Ο Maple εξέφρασε επίσης ανησυχίες για το πώς ένα διαβατήριο εμβολίου, αφού εκδοθεί, θα μπορούσε να ανακληθεί εάν ιατρικά στοιχεία δείχνουν ότι η ασυλία ήταν βραχύβια.
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, του οποίου η χώρα είναι επικεφαλής της εξάμηνης εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ, δήλωσε ότι ήθελε να ισχύσουν τα διαβατήρια έως το καλοκαίρι: “Είναι ένα έγγραφο που, προφανώς, θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την ελεύθερη κυκλοφορία, θα βοηθήσει πολύ τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και, φυσικά, θα βοηθήσει τον τουρισμό να ανακάμψει σταδιακά ….Είμαστε υπερασπιστές ενός πανευρωπαϊκού μέτρου και με αυτόν τον στόχο … αυτό το έγγραφο θα υπάρξει αυτό το καλοκαίρι ….Είναι πρωταρχικής σημασίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει συγκεντρωτικές επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τον βαθμό ανοσοποίησης που εξασφαλίζεται από τα εμβόλια”

Η διχασμένη ΕΕ

Στις 2 Μαρτίου, το Reuters ανέφερε ότι η Αυστρία και η Δανία, παρατηρώντας την αργή διάθεση των εμβολίων Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με το Ισραήλ για την παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς κατά των μεταλλάξεων του Coronavirus. Η κίνηση αυτή θα θεωρηθεί από πολλούς ως γεωπολιτική ταπείνωση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υστερεί πολύ σε σχέση με την εκστρατεία εμβολιασμού του Ισραήλ.. Προσθέτοντας κι άλλη προσβολή, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία έσπασαν τις σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν παραγγείλει εμβόλια που παράγονται από την Κίνα και τη Ρωσία, παρόλο που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν είναι ασφαλή.

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είπε ότι η Ελλάδα είχε καταλήξει σε μονομερή συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο και ότι όλοι οι Βρετανοί, είτε είχαν κάνει εμβόλιο είτε όχι, θα επιτρέπονται στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει συμφωνία για να δεχτεί Ισραηλινούς τουρίστες αυτό το καλοκαίρι που μπορούν να αποδείξουν την κατάσταση εμβολιασμού τους με το Ισραηλινό ψηφιακό πιστοποιητικό.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου υποστήριξε ότι τώρα δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε ένα διαβατήριο Covid. “Δεν είναι καλή ιδέα να αρχίσουμε να χορηγούμε τέτοια προνόμια σε αυτήν την κατάσταση”, είπε. Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Sophie Wilmès προειδοποίησε ότι τα διαβατήρια εμβολιασμών θα μπορούσαν “να οδηγήσουν σε διακρίσεις μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών εάν δεν υπάρχει καθολική πρόσβαση στα εμβόλια.”

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη της στις 25 Φεβρουαρίου στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, δήλωσε ότι τα διαβατήρια Covid θα ήταν πρόωρα επειδή τα δεδομένα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι ελλιπή.

Άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν λάβει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών θέσεων σχετικά με τα διαβατήρια Covid:

Η Βρετανία επανεξετάζει τη δυνατότητα χρήσης διαβατηρίων εμβολιασμών ως μέσου για να ανοίξει εκ νέου η οικονομία. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η αναθεώρηση, που θα πραγματοποιηθεί πριν από τις 21 Ιουνίου, θα διερευνήσει τις «ηθικές, και φιλοσοφικές απόψεις» στα διαβατήρια. Πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο “δεν μπορεί να εισάγει διακρίσεις” σε άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Η Βουλγαρία, όπου ο τουρισμός αποτελεί το 12% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, υποστηρίζει την ιδέα των ψηφιακών διαβατηρίων εμβολιασμού Covid-19.

Η Δανία αναπτύσσει ψηφιακά πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19.

Η Εσθονία δοκιμάζει τα λεγόμενα διαβατήρια ψηφιακής ανοσίας που συλλέγουν δεδομένα εμβολιασμού και επιτρέπουν στους ανθρώπους να μοιράζονται το καθεστώς ανοσίας τους με τρίτο μέρος, όπως ένας εργοδότης.

Η Φινλανδία σχεδιάζει να εισαγάγει ένα πιστοποιητικό εμβολίου κορονοϊού. Το σύστημα πιστοποιητικών θα απαιτούσε κυβερνητικό διάταγμα, το οποίο επί του παρόντος εκπονείται από το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας.

Η Γαλλία λέει ότι είναι πολύ νωρίς για συζήτηση διαβατηρίου Covid. Ο υπουργός Τουρισμού Jean-Baptiste Lemoyne είπε: “Η ιδέα του περιορισμού της κυκλοφορίας των ανθρώπων μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί είναι μια συζήτηση που φαίνεται πρόωρη για εμάς. Έχει εμβολιαστεί το 4% έως 5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, οι πιο ευάλωτοι και όχι αυτοί που μπορούν να ταξιδέψουν αυθόρμητα. “

Η Ισλανδία παρέχει τώρα πιστοποιητικά ψηφιακού εμβολιασμού Covid-19 σε πολίτες που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου. Η Ισλανδία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ αλλά είναι μέρος του χώρου Σένγκεν, θα αναγνωρίσει πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ ή της Σένγκεν.

Η Ιταλία, όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 13% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ήταν επίσημα διστακτική για τα διαβατήρια Covid. Ωστόσο, σε μια ανάρτηση στο Facebook, ο Ιταλός υπουργός Τουρισμού Massimo Garavaglia έγραψε ότι καταρχήν συμφωνεί.

Η Πολωνία σχεδιάζει να παρέχει διαβατήρια εμβολιασμων σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του Covid-19.

Η Ρουμανία αντιτίθεται σε διαβατήριο Covid-19 σε επίπεδο ΕΕ για ταξίδια. Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis είπε: “Η χρήση αυτών των πιστοποιητικών για να χωρίσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης σε δύο δεν μου φαίνεται καλό.”

Η Ισπανία, όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 12% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, δήλωσε ότι δεν θα λάβει μονομερή μέτρα για τα διαβατήρια Covid και θα περιμένει την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει κοινούς κανόνες.

Η Σουηδία σκοπεύει να κυκλοφορήσει ένα ψηφιακό “διαβατήριο εμβολιασμού” για έως το καλοκαίρι, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει μέχρι τότε διεθνές πρότυπο για το έγγραφο.

Όλοι έχουν ένα κοινό ερώτημα: αυτά τα πιστοποιητικά θα απαιτούνται μόνο για διεθνή ταξίδια ή θα μπορούσαν να είναι απαραίτητα για να βρουν δουλειά, να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικό αγώνα ή να αγοράσουν λίγο γάλα; …

Με τα διαβατήρια εμβολιασμών θα πρέπει κάποιος να εμπιστευτεί την κυβέρνηση και αυτό μπορεί να κερδηθεί μόνο με διαφάνεια.

Σε ένα δοκίμιο με τίτλο “No Jab, No Job”, ο αρθρογράφος Guardian Gaby Hinsliff πρόσθεσε:”Εδώ και εβδομάδες, οι υπουργοί υποτιμούν την ιδέα των διαβατηρίων εμβολιασμών, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αρνηθούν σε άτομα την πρόσβαση σε παμπ, κλαμπ, αθλητικές ή μουσικές εκδηλώσεις και ενδεχομένως σε ορισμένους χώρους εργασίας. (…) Η ομάδα πίεσης Liberty προειδοποιεί ότι τα διαβατήρια εμβολίων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια” κοινωνία δύο επιπέδων”, όπου τα μη εμβολιασμένα άτομα αλληλεπικαλύπτονται πολύ για άνεση με εκείνους που είναι ήδη περιθωριοποιημένοι και υπόκεινται σε διακρίσεις. Η πρόσληψη εμβολίων είναι χαμηλότερη στις μειονοτικές κοινότητες, που στοχoποιούνται με εκστρατείες παραπληροφόρησης και συχνά και σε φτωχές λευκές κοινότητες ….Ωστόσο, όταν η ελευθερία εξαρτάται από την σύριγγα, μας φέρνει επικίνδυνα κοντά στην έννοια του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αναγκάζοντας τους ανήσυχους ανθρώπους να δεχτούν κάτι που δεν εμπιστεύονται ή αλλιώς… Δύσκολα θα καθησυχάσουν κάποιον του οποίου ο φόβος του εμβολίου είναι δεσμευμένος με φόβο για ένα αυταρχικό κράτος.”

Καλαφάτης

«H επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για την υιοθέτηση της πρότασης σχετικά με το “Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό” δρομολογεί την έναρξη των διαδικασιών για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού και δικαιώνει την πολύμηνη προσπάθεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», τονίζει σε ανάρτησή του στο twitter ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης. «Ακόμη περιμένουμε» καταλήγει το ίδιο tweet «τα σχόλια αυτών που έλεγαν ότι η προσπάθεια του πρωθυπουργού είναι “καταδικασμένη να αποτύχει”».

Πενταπόσταγμα

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button