Οι Aνόητες Πολιτικές “Μηδενικής Καθαρής Κατανάλωσης Ενεργείας” (Net Zero) κοστίζουν ακριβά στις οικογένειες
Μετάφραση: Απολλόδωρος | Vijay Jayaraj | Διαβάστε το εδώ
Για χρόνια, οι αγορές ενέργειας σε όλο τον κόσμο ήταν σε θέση να αντέξουν τις πιέσεις των πολιτικών κατά των ορυκτών καυσίμων – εν μέρει επειδή ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είχαν κάνει τα έθνη αρκετά πλούσια για να το κάνουν. Τώρα, εμφανίζονται ρωγμές ακόμη και στις πλουσιότερες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, όπου τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας πλήττονται περισσότερο από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τις ελλείψεις.
Πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει το Net Zero, μια μη εφαρμόσιμη διεθνή απαίτηση να μην εκπέμπεται ουσιαστικά καθόλου διοξείδιο του άνθρακα από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Αν και είναι αδύνατο να επιτευχθεί, αυτός ο μυθολογικός στόχος έχει ωθήσει το κλιματικό βιομηχανικό σύμπλεγμα να τον επιτύχει. Οι υποστηρικτές των πολιτικά ορθών τεχνολογιών κυνηγούν τις κρατικές επιδοτήσεις για να τις ρίξουν στις ποντικότρυπες των ανεμογεννητριών, των ηλιακών συλλεκτών, της δέσμευσης του άνθρακα, του “πράσινου” υδρογόνου, της αιθανόλης και άλλων.
Οι προσπάθειες για την εφαρμογή του Net Zero θα προκαλέσουν κυρίως οικονομικές απώλειες, τόσο εταιρικές όσο και ατομικές.
Σκεφτείτε τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου: Η χώρα, η οποία έχει ήδη δεινή ενεργειακή κατάσταση, χρειάζεται “400% περισσότερη αιολική ενέργεια μέχρι το 2030 για να πετύχει τους ενδιάμεσους κλιματικούς στόχους… και αυτό θα απαιτήσει επτά φορές περισσότερες υποδομές από αυτές που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία 32 χρόνια”. Όλη αυτή η δαπάνη προσπαθειών και χρημάτων δεν θα έχει καμία επίδραση στο κλίμα, αλλά θα καταστρέψει τις οικονομίες.
Ακόμη και τα μικρά βήματα σε αυτό το ανόητο εγχείρημα θα έχουν μεγάλο κόστος. “Κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να ξοδέψει 30.000 δολάρια για ηλιακούς συλλέκτες”, λέει ο ενεργειακός αναλυτής Max Gagliardi. “Δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ούτε το ψωμί, το γάλα και το κρέας στο μανάβικο αυτή τη στιγμή. Τα μηνύματα για την “ενεργειακή μετάβαση” είναι τόσο εκτός πραγματικότητας σε αυτό το σημείο“.
Η οικονομική πίεση στους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι ακόμη πιο σοβαρή. “Οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες είναι πιο ευάλωτες στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας”, λέει ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Fatih Birol. “Εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο περιλαμβάνουν τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική λόγω των υψηλότερων τιμών εισαγωγής και των ασθενέστερων νομισμάτων τους”.
Η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει ότι υπήρξε “απότομη αύξηση των τιμών του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Σε ονομαστικούς όρους, οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 350% από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2022 – η μεγαλύτερη αύξηση για οποιαδήποτε αντίστοιχη διετή περίοδο από τη δεκαετία του 1970. Εν τω μεταξύ, οι τιμές του άνθρακα και του φυσικού αερίου έχουν φθάσει όλες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σε ονομαστικούς όρους”.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες μετακυλύουν αυτό το κόστος στους πελάτες, με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές για την ενέργεια και άλλα βασικά αγαθά. Εν τω μεταξύ, δεν υπήρξε ανάλογη αύξηση στα εισοδήματα των ανθρώπων. Έτσι, ακόμη και αν μια χώρα δεν έχει υιοθετήσει το Net Zero, ο λαός της θα υποφέρει επειδή υπόκειται στις πραγματικότητες της προσφοράς και της ζήτησης των διεθνών αγορών.
Το γεγονός ότι οι χώρες αυτές έχουν μερικά από τα μεγαλύτερα επίπεδα φτωχοποίησης επιτείνει τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών – σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα κυριολεκτικά θανατηφόρο χτύπημα για όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας των 2 δολαρίων την ημέρα.
“Βρισκόμαστε στη μέση της πρώτης πραγματικά παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης”, δήλωσε ο Birol. “Ο κόσμος μας δεν έχει ξαναζήσει ενεργειακή κρίση με τέτοιο βάθος και πολυπλοκότητα“.
Αν έχουν τον παραμικρό σεβασμό για την ευημερία των οικογενειών, οι ηγέτες στη Δύση πρέπει να εγκαταλείψουν την εμμονή τους με τις καταστροφικές πολιτικές που καταστρέφουν ζωές σε όλο τον κόσμο.
Αυτό το σχόλιο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο BizPac Review, στις 15 Νοεμβρίου 2022, και μπορείτε να το δείτε εδώ.
— Δικτυογραφία :
Unrealistic Net Zero Policies Cost Families Dearly – CO2 Coalition