Το «καλάθι της Εφορίας» μέχρι την Πρωτοχρονιά

Γεμάτο είναι το «καλάθι της Εφορίας», ύψους 5,3 δισ. ευρώ, το οποίο καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως την Πρωτοχρονιά. Την ίδια ώρα, έρχονται «ραβασακια» για όσους έχουν ανοιχτές υποθέσεις με την εφορία οι οποίες και παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου οι υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 3 δισ. ευρώ μόνο σε φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, άμεσους και έμμεσους φόρους, αφού:

  • Φόρος εισοδήματος: Έως τις 29 τρέχοντος θα πρέπει να καταβληθεί η 6η δόση απ’ όσους δεν επέλεξαν φέτος την εφάπαξ εξόφληση του ποσού για να κερδίσουν έκπτωση 3%. Η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2024.
  • ΕΝΦΙΑ: Οι 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, που καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 2,25 δισ. συνολικά, πρέπει να εξοφλήσουν την 8η δόση του φόρου ακινήτων. Συνολικά, θα πρέπει οι εν λόγω φορολογούμενοι στο τρίμηνο Δεκεμβρίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024 να πληρώσουν περίπου 600 εκατ. ευρώ. Οι «ξεχασιάρηδες» θα επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Τέλη κυκλοφορίας: Έχουν ήδη αναρτηθεί στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν είτε με κωδικούς πρόσβασης είτε απλώς με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου να εκδώσουν τα ειδοποιητήρια και να εξοφλήσουν έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Τα τέλη κυκλοφορίας είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, συνολικά περί το 1 δισ. ευρώ, αλλά όσοι «ξεχάσουν» να τα πληρώσουν κινδυνεύουν να τα πληρώσουν διπλά. Ωστόσο, και φέτος αναμένεται, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, να δοθεί παράταση δυο μηνών, έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι και η νέα χρονιά είναι γενικότερα απαιτητική σε φόρους σε σχέση με το τρέχον έτος, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι έως το τέλος του 2024:

1.Φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών: Τα έσοδα από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 35,108 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,401 δισ. ευρώ ή 4,2% έναντι του 2023, καθώς:

  • τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 24,271 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,147 δισ. ευρώ έναντι του 2023, και
  • οι φόροι κατανάλωσης προβλέπονται στα 7,136 δισ. ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 28 εκατ. ευρώ έναντι του 2023.

2.Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας: Τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,487 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 53 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, κυρίως λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% στους ιδιοκτήτες που θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές.

3.Φόρος εισοδήματος: Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 21,558 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 597 εκατ. ευρώ ή 2,8% έναντι του 2023, καθώς:

  • ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να δια- μορφωθεί στα 13,011 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 739 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, παρά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ στις φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα, συνδεόμενος με την αναμενόμενη αύξηση των αμοιβών,
  • ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται να ανέλθει στο ποσό των 6,935 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 185 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, λόγω εξισορρόπησης των παραγόντων που επέδρασαν δημοσιονομικά στο προηγούμενο οικονομικό έτος (προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης στις εταιρείες διύλισης).

4.Φόροι και δασμοί επί εισαγωγών: Προβλέπονται έσοδα 399 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 20 εκατ. ευρώ έναντι του 2023.

5. Λοιποί φόροι επί παραγωγής: Από τους συγκεκριμένους φόρους προβλέπονται έσοδα ύψους 718 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 435 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης του 2023, κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης πρόβλεψης περί μη απόδοσης μερίσματος από την ΤτΕ.

6.Φόροι κεφαλαίου: Προβλέπεται να ανέλθουν σε 239 εκατ. ευρώ, στο ίδιο ύψος με το 2023.

7. Λοιποί τρέχοντες φόροι: Τα έσοδα απ’ αυτούς τους φόρους προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,391 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 46 εκατ. ευρώ έναντι του 2023.

8. Μεταβιβάσεις: Τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν στα 6,890 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,434 δισ. ευρώ έναντι του 2023, κυρίως λόγω των αυξημένων, προσαρμοσμένων κατά ESA, εσόδων του ΤΑΑ κατά 1,236 δισ. ευρώ και του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ κατά 274 εκατ. ευρώ.

9. Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών: Έσοδα ύψους 987 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 163 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, κυρίως λόγω:

  • του αυξημένου ποσού, κατά 63 εκατ. ευρώ, που αφορά το ενοίκιο και τη συμμετοχή του Δημοσίου στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων των περιφερειακών αεροδρομίων, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης,
  • του δεδουλευμένου εσόδου, ύψους 21 εκατ. ευρώ, που καταχωρίζεται στο έτος 2024 από τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και
  • του δεδουλευμένου εσόδου, ύψους 65 εκατ. ευρώ, που καταχωρίζεται στο έτος 2024, από τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Ζητούμενο, ωστόσο, παραμένει για πόσο οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αντεπεξέρχονται στον «Γολγοθά» των φόρων που πρέπει να καταβάλλουν από τη στιγμή που κάθε μήνα με δυσκολία ανταποκρίνονται στις καθημερινές τους υποχρεώσεις, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και από τη μέχρι σήμερα πορεία και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, που «πετούν» πάνω από τα 105 δισ. ευρώ.

«Ραβασάκια» για εκκρεμείς υποθέσεις

Μετά από σχετικές εντολές του Γιώργου Πιτσιλή, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εργάζονται νυχθημερόν ώστε τα «ραβασάκια» να φθάσουν έγκαιρα στους παραλήπτες τους, οι οποίοι στο παρελθόν απέκρυψαν εισοδήματα.

Προτεραιότητα δίνεται στις εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν:

– Αδήλωτα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις  
-Μη απόδοσης ΦΠΑ 
-Απόκρυψη εισοδημάτων από ακίνητα και ελευθέρια επαγγέλματα  
-Εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών 

Όσοι έλαβαν ήδη ή θα λάβουν τη… λυπητερή εντός των επόμενων 2 εβδομάδων πρέπει να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους εντός 30 ημερών ή εναλλακτικά να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή καθώς η απαγορεύεται η απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια.

Ο κανόνας σύμφωνα με το νόμο λέει ότι αν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 δεν έχει αποσταλεί ειδοποιητήριο προσδιορισμού φόρου για υποθέσεις του 2017, τότε η υπόθεση παραγράφεται. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις οι οποίες επιμηκύνουν σημαντικά τον χρονικό ορίζοντα παραγραφής έως και 10 έτη. Με βάση τις οδηγίες που έχει δώσει ο κ. Πιτσιλής οι περιπτώσεις αυτές συνοψίζονται :

1.Η πενταετής προθεσμία παραγραφής παρατείνεται κατά ένα ακόμη έτος εάν εντός του πέμπτου έτους της προθεσμίας παραγραφής, έχει υποβληθεί αρχική ή τροποποιητική δήλωση ή περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία σε υπόθεση που έχει διενεργηθεί πλήρης έλεγχος ή πληροφορίες από οποιαδήποτε πηγή εκτός Φορολογικής Διοίκησης, από τις οποίες προκύπτει φορολογική οφειλή.  Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται για φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από την 1.1.2019 και μετά.

2.Για φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από 1.1.2014 έως 31.12.2018 η πενταετία παρατείνεται κατά 1 έτος εάν ο φορολογούμενος υποβάλει αρχική ή τροποποιητική δήλωση εντός του πέμπτου έτους της προθεσμίας παραγραφής.

3.Για φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από 1.1.2018 και μετά πράξη διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μπορεί να εκδοθεί εντός 10 ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης ή της τελευταίας δήλωσης σε περίπτωση που προβλέπεται η υποβολή περισσότερων δηλώσεων εφόσον:

-ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει δήλωση

-μετά την πενταετία περιέλθουν σε γνώση οποιασδήποτε Υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία ή πληροφορίες που δεν θα μπορούσαν να είναι σε γνώση αυτής εντός της πενταετίας και προκύπτει ότι η φορολογική οφειλή υπερβαίνει αυτήν που είχε προσδιορισθεί βάσει προηγούμενου άμεσου, διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και μόνο για το ζήτημα στο οποίο αφορούν.

4.Για τις χρήσεις 2012 και 2013 και τα φορολογικά έτη 2014-2017, πράξεις προσδιορισμού φόρου μπορούν να εκδοθούν εντός 10 ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης, για περιπτώσεις φοροδιαφυγής.  Για πληροφορίες που περιέρχονται σε γνώση οποιασδήποτε Υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης και αφορούν σε φοροδιαφυγή, πράξεις προσδιορισμού φόρου εκδίδονται μόνο εφόσον πρόκειται για ποσά φόρων που υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί για τη φοροδιαφυγή . Στην περίπτωση που οι πληροφορίες περί φοροδιαφυγής περιέλθουν σε γνώση οποιασδήποτε υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης μετά την πενταετία, τα σημειώματα προσδιορισμού φόρου και προστίμων  εκδίδονται αποκλειστικά για τη φορολογητέα ύλη που προκύπτει από τις πληροφορίες αυτές και για το έτος στο οποίο αφορούν.

5.Σε περίπτωση που μετά από την περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων βάσει ειδικών διατάξεων νόμου ή μετά από την έκδοση της αρχικής πράξης προσδιορισμού φόρου και εντός πενταετίας, από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής αρχικής δήλωσης, περιέλθουν σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία,  οι σχετικές πράξεις προσδιορισμού φόρου και επιβολής προστίμου, βάσει περαίωσης ή βάσει ελέγχου που έχει διενεργηθεί πριν από την 1.1.2014 ή βάσει πλήρους ελέγχου που έχει διενεργηθεί από την 1.1.2014 και μετά, πρέπει να εκδοθούν κατά περίπτωση εντός της πενταετούς προθεσμίας παραγραφής. Εφόσον περιέλθουν σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης συμπληρωματικά στοιχεία κατά το τελευταίο έτος της αρχικής (πενταετούς) παραγραφής, το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη προσδιορισμού φόρου παρατείνεται κατά ένα έτος. Η διάταξη αυτή, η καταλαμβάνει φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις που έληγαν μέχρι 31.12.2013, καθώς και φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από 1.1.2014 και μετά.

Πηγή: Καθημερινή, Skai.gr

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button