Mε αντιδράσεις για τις εξορύξεις στο Ιόνιο η συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου Ι.Ν

Ανοιξαν τις πόρτες στους Πετρελαιάδες για να μαυρίσουν το Ιόνιο!!!

Η τελευταία  συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων νήσων τα είχε όλα: πολύ κόσμο και άλλη τόση αστυνομία, δυνατές φωνές, συνθήματα, εντάσεις και συγκινήσεις… Κατά τη γνώμη μας ήταν και πολύ επιμορφωτική.

Καταρχάς μάθαμε πως ακόμα και τώρα (9 χρόνια αφότου ξεκίνησε το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων) κάποιοι απ όσους ψηφίσαμε για να αποφασίζουν για το μέλλον μας, δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι… Γι’ αυτό και αποφάσισαν να ενημερωθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Π.Σ -λίγες μόνο ώρες πριν ψηφίσουν για το θέμα των εξορύξεων- από τους ανθρώπους του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και της ΕΔΕΥ που είχαν προσκαλέσει.

Επίσης μάθαμε πως όλοι εμείς οι απλοί πολίτες, ΔΕΝ είμαστε διαφορετικοί κόσμοι από τους ανθρώπους των υπουργείων αλλά και των πετρελαϊκών… όλοι θέλουμε το καλύτερο για τον τόπο που θα γίνουν οι εξορύξεις… Είμαστε βέβαιοι ότι άνθρωποι πχ σαν τον Ρεξ Τιλερσον (πρώην διευθύνων σύμβουλος της Εxxon που έφτασε το 2011 να κερδίζει 100.000$ τη μέρα!) ανήκουν στον ίδιο κόσμο με εμάς και νοιάζονται πρωτίστως για τον τόπο που κάνουν τις δουλειές τους.

Όσο για το Υπουργείο δε χωρά αμφιβολία… Άνοιξε καλά-καλά την πόρτα του σπιτιού μας στους πετρελαιάδες χωρίς καν να μας ρωτήσει και τώρα 9 χρόνια μετά ήρθε απορημένο να μάθει γιατί αντιδρούμε αφού κάνουν το καλύτερο δυνατό… Βέβαια πρέπει να το πούμε πως μας έδωσαν και συγχαρητήρια γιατί λέει εξετάζουμε το θέμα σε βάθος και χαίρονται που γνωρίζουμε όσα γνωρίζουμε γιατί αυτό σημαίνει πως θα πιεστούν οι πετρελαϊκές και θα κάνουν ακόμα πιο καλά τη δουλειά τους, έχοντας εμάς πάνω από το κεφάλι τους να τους ελέγχουμε!

Πληροφορηθήκαμε ακόμη ότι κακώς δεν θέλουμε τις πετρελαϊκές γιατί εκτός του ότι θα μας δώσουν δουλειά, θα ακουμπήσουν και τα $ τους στο ταμείο αλληλεγγύης γενεών. Τι άλλο να ζητήσει η νέα γενιά; Πειράζει άραγε κανέναν που τα $ αυτά θα είναι από εταιρείες που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα; Μόλυνση, καταστροφή οικοσυστημάτων, παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιέσεις για ευνοϊκές νομοθεσίες, απόκρυψη κλιματικής αλλαγής;

Φυσικά αναφέρθηκε και το ατύχημα του Deep Water Horizon. Υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για να αντιληφθούμε πως όσο εξελιγμένη κι αν είναι η τεχνολογία κι όσοι περιβαλλοντικοί όροι κι αν τηρηθούν, ένα ατύχημα δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί; Κι όμως… Όταν σκεφτόμαστε το ατύχημα δεν θα πρέπει να μας απασχολεί αυτό ΑΛΛΑ ότι κάθε μεγάλο ατύχημα φανερώνει στις εταιρίες τι άλλο πρέπει να προσέξουν που δεν το είχαν προβλέψει κι έτσι αυτές γίνονται καλύτερες κι εμείς κοιμόμαστε πιο ήσυχοι! Και μιας και ο λόγος για περιβαλλοντικούς όρους … όλοι οι ομιλητές, τόσο του Υπουργείου όσο και της ΕΔΕΥ, τόνιζαν με κάθε τρόπο πως δεν πρέπει να μας ανησυχεί η προστασία του περιβάλλοντος καθώς έχουν υιοθετηθεί οι αυστηρότερες νομοθεσίες, έχουν καταρτιστεί όλα τα σχέδια δράσης, έχουν γίνει μελέτες κλπ και κυρίως το Υπουργείο έχει την απαραίτητη κατάρτιση, στελέχωση και εμπειρία που διασφαλίζει την σωστή εφαρμογή όλων αυτών.

Φυσικά μας έφεραν και το παράδειγμα της Καβάλας. Ξέχασαν να μας πουν πως στην Καβάλα καμιά υπηρεσία δεν κάνει τους υποχρεωτικούς ετήσιους ελέγχους εδώ και χρόνια και πως η ίδια η ΕΔΕΥ δηλώνει τα τελευταία 2 χρόνια στην Κομισιόν μηδενικούς ελέγχους στη συγκεκριμένη εγκατάσταση! Όπως ξέχασαν να μας πουν και τι ποσά πληρώνουμε καθημερινά σε πρόστιμα στην ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Όσο για την κατάρτιση και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ας θυμηθούμε απλά τι έγινε με το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου Αγ. Ζώνη το 2017…

Για το τέλος κρατήσαμε τη φοβερή πληροφορία που μας έδωσε ο κ. Μπελλας της ΕΔΕΥ : λόγω της καμπυλότητας της Γης, λέει, δεν θα είναι ορατές οι εξέδρες στον ορίζοντα μας! Οπότε ποιο το πρόβλημα αδέρφια; Δεν θα τις βλέπουμε άρα θα είναι σαν να μην υπάρχουν! Χωρίς καμία ανησυχία λοιπόν, και με απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αφού υπάρχουν όλες οι απαραίτητες διασφαλίσεις, η περιφερειακή αρχή είπε ένα μεγάλο ΝΑΙ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.

Save Greek Seas

 

 

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button