Κίνα για ΝΑΤΟ: Το κατηγορεί ως ταραχοποιό!!

Γνωρίζει καλά πώς αυτός ο πόλεμος επιβαρύνει ήδη την οικονομική, κοινωνική, κλιματική, ΕΕ κατάσταση χώρες και το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ εργάζεται για να διευρύνει τη σύγκρουση μετατρέποντάς τη σε πόλεμο της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Μετά την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες θέλει να μετατρέψει την Ασία-Ειρηνικό σε μια νέα πυριτιδαποθήκη. Εικονογράφηση: Carlos Latuff

Η Κίνα επέκρινε δριμύτατα το ΝΑΤΟ και ορισμένες χώρες ως ταραχοποιούς κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη τοπική ώρα, αφού η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ως  «αποφασιστικό διευκολυντή»  της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Αναλυτές είπαν την Τετάρτη ότι υπήρξαν πρόσφατες αλλαγές στην ουκρανική κρίση, οι ελπίδες για ειρήνη παραμένουν εύθραυστες καθώς η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες για να επεκτείνουν τη σύγκρουση και αυτή η κατάσταση απαιτεί η Κίνα και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες για να διατηρήσουν αυτές τις ελπίδες και να προωθήσουν μια πολιτική διευθέτηση.

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συζήτησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη, ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, Φου Κονγκ, δήλωσε ότι «στο πλαίσιο της κρίσης στην Ουκρανία και της συνεχιζόμενης ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, οι χώρες ανησυχούν πολύ για τη διεθνή κοινή ασφάλεια και πολλές χώρες και άνθρωποι που αγαπούν την ειρήνη εργάζονται ακούραστα για να φέρουν την ειρήνη».

Ωστόσο, το ΝΑΤΟ, ένα περιφερειακό στρατιωτικό μπλοκ που έχει απομείνει από τον Ψυχρό Πόλεμο, επιδίωξε να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του, χωρίς να σταματήσει τίποτα για να δημιουργήσει ψευδείς αφηγήσεις, να ρίχνει λάδι στη φωτιά όπου κι αν πάνε, να φουντώνει την αντιπαράθεση μεταξύ των στρατοπέδων και ακόμη και να κατηγορεί χώρες εκτός περιοχής για τον εγκλωβισμό τους στο ζήτημα της Ουκρανίας. παρατηρεί ο Φου.

«Αυτό είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που κάνει η διεθνής κοινότητα για την προώθηση της ειρήνης και των διαπραγματεύσεων. Η ιστορία έχει αποδείξει επαρκώς ότι όπου απλώνεται το χέρι του ΝΑΤΟ, θα ακολουθήσει αναταραχή και χάος. Η Κίνα με το παρόν συμβουλεύει το ΝΑΤΟ και ορισμένες χώρες να εξετάσουν τις συνειδήσεις τους και να σταματήσουν να είναι ταραχοποιοί που θέτουν σε κίνδυνο την κοινή ασφάλεια σε βάρος άλλων», σημείωσε ο Κινέζος Πρέσβης.

Η έντονη κριτική του στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ήρθε αφού το ΝΑΤΟ αποκάλεσε την Κίνα  «αποφασιστικό διευκολυντή»  της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

Κινέζοι ειδικοί είπαν ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ είναι ένας από τους κύριους λόγους που προκάλεσαν τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και τώρα το ΝΑΤΟ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο για να νομιμοποιήσει περαιτέρω την επέκτασή του, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο, ειδικά στην Ασία. περιοχή του Ειρηνικού.

«Το ΝΑΤΟ χρειάζεται να προωθήσει την αντιπαράθεση του μπλοκ με άλλες μεγάλες μη δυτικές δυνάμεις για να διατηρήσει την εσωτερική του ενότητα και να γίνει πιο ισχυρό για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος, και γι’ αυτό προσπαθεί να «είναι εχθρικό προς την Κίνα ενώ αντιμετωπίζει Ταυτόχρονα στη Ρωσία», είπε ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας με έδρα το Πεκίνο, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανωνυμία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποκινούν συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών σε μια περιοχή και χαρακτηρίζουν ορισμένες ως «εχθρούς ή απειλές για την περιοχή», στη συνέχεια προσελκύουν ή αποπλανούν άλλες χώρες να ενωθούν με τους συμμάχους τους και να πληρώσουν για μια δαπανηρή και επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών ή γεωπολιτικές εντάσεις και τελικά προκαλούν πόλεμος ή στρατιωτική σύγκρουση, είπε ο ειδικός. «Έτσι λειτουργεί το ΝΑΤΟ, όπως ένα βαμπίρ που πεινά για αίμα», σημείωσε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επί του παρόντος προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπενθύμισε ότι στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ «επανέλαβαν τα αιτήματά τους για ηγετικό ρόλο όχι μόνο στην ευρωατλαντική περιοχή, αλλά και στην Ασία-Ειρηνικό». .

«Η στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ μετακινείται στην περιοχή του Ειρηνικού με σαφή στόχο να υπονομεύσει την αρχιτεκτονική με επίκεντρο την ASEAN, η οποία έχει χτιστεί εδώ και δεκαετίες στις αρχές της ισότητας, των συμφερόντων όλων και της συναίνεσης», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Καθώς το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες πυροδοτούν συγκρούσεις και εντάσεις σε όλο τον κόσμο, η Κίνα κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει την ειρήνη για να τερματιστούν οι πόλεμοι, είπαν οι αναλυτές.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi δήλωσε στην τελευταία του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ούγγρο ομόλογό του την Τρίτη ότι η Κίνα είναι έτοιμη να ενώσει τα χέρια με την Ουγγαρία για να συγκεντρώσει περισσότερες δυνάμεις που υποστηρίζουν την ειρήνη, να υψώσει πιο ορθολογικές φωνές και να ωθήσει την κατάσταση προς μια πολιτική διευθέτηση.

Επί του παρόντος, το πιο επείγον ζήτημα και ο πιο ρεαλιστικός στόχος της ουκρανικής κρίσης είναι να εκτονωθεί η ένταση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δήλωσε ο Wang, επίσης μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ούγγρο Υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου Peter Szijjarto, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua την Τετάρτη.

Ο κ. Szijjarto ενημέρωσε τον κ. Wang για τις απόψεις του για την τρέχουσα κατάσταση, ιδιαίτερα για την ουκρανική κρίση καθώς και τις πρόσφατες προσπάθειες της Ουγγαρίας στον τομέα αυτό, λέγοντας ότι η Κίνα είναι μια σημαντική δύναμη που υποστηρίζει την προώθηση της ειρήνης. Η Ουγγαρία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Κίνα για να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης και να συσσωρεύσει συνθήκες για μια πολιτική διευθέτηση, είπε ο Σιγιάρτο.

Ο Wang είπε στην τηλεφωνική επικοινωνία ότι «όλα τα μέρη θα πρέπει να καταλήξουν σε συναίνεση το συντομότερο δυνατό σχετικά με τις αρχές της μη επέκτασης του πεδίου της μάχης, της μη κλιμάκωσης των μαχών και της μη ανάφλεξης της φωτιάς από κανένα μέρος, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για εκεχειρία και επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ολοκλήρωσε την «ειρηνευτική αποστολή» του με ταξίδια στο Κίεβο, τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον αυτόν τον μήνα. Και ορισμένες αλλαγές σχετικά με την ουκρανική κρίση εμφανίστηκαν πρόσφατα, είπαν ειδικοί.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να προετοιμάσει ένα σχέδιο τον Νοέμβριο για να επιτρέψει στο Κίεβο να πραγματοποιήσει μια δεύτερη διεθνή σύνοδο κορυφής για το όραμά του για την ειρήνη στην Ουκρανία και είπε ότι «οι εκπρόσωποι της Ρωσίας θα πρέπει να παραστούν», ανέφερε το Reuters.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε την Τρίτη ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία δεν έχει καταλάβει ακόμη τι είχε στο μυαλό του ο Ζελένσκι όταν μίλησε για τη «δεύτερη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη».

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είπε ότι ο Τραμπ θα απαιτούσε γρήγορα ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο και ότι είχε καταρτίσει «βάσιμα σχέδια» για να το πετύχει αυτό. , ανέφεραν την Τετάρτη οι Financial Times.

Ο Λι Χαϊντόνγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας, δήλωσε στους Global Times την Τετάρτη ότι αυτές οι αλλαγές φέρνουν ελπίδες για ειρήνη, αλλά η ελπίδα παραμένει εύθραυστη και ασταθής, επειδή πριν από τις φετινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προσπαθήσει να προσθέσει λάδι στην Φωτιά.

Ο κ. Λι είπε ότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα εάν υπάρξουν περαιτέρω επεισόδια, τότε θα υπάρξουν αλλαγές και στην ουκρανική πολιτική.

Η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία είναι μια τεράστια συμφωνία και είναι δύσκολο να σταματήσει, οπότε ακόμα κι αν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές και σχεδιάζει να τερματίσει τη σύγκρουση για να σταματήσει η ήττα των ΗΠΑ, οι ομάδες συμφερόντων που επωφελούνται από την ουκρανική κρίση θα κάνουν το έργο εξαιρετικά δύσκολο για τους νέος Αμερικανός πρόεδρος, σημείωσε ο κ. Λι. Ιστορία και Κοινωνία.

ksipnistere.com

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button