Κίνα: Είμαστε ουδέτεροι αλλά το ΝΑΤΟ έχει βομβαρδίσει 30 χώρες μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η Ουκρανια θύμα πλάνης από τις ΗΠΑ
Με το πρόσχημα της υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην Ουκρανία, η Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει εμπλακεί και πάλι σε μια κλιμακούμενη αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Η ρίζα της κρίσης στην Ουκρανία έγκειται στην υπόθεση ότι οι αμερικανικές αξίες θα πρέπει να είναι καθολικά αποδεκτές και να κυριαρχήσουν στον κόσμο.
Πιστεύοντας σε αυτή την πλάνη, η Ουκρανία έπεσε στην παγίδα των ΗΠΑ με αποτέλεσμα καταστροφικές συνέπειες.
Αυτή την εκτίμηση κάνει σήμερα το editorial της China Daily που εκφράζει την επίσημη θέση του Πεκίνου λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη επικοινωνία του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του κινέζου ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.
Όπως γράφει η China Daily, η Ρωσία δεν έχει κρύψει ποτέ τις ανησυχίες της σχετικά με την εθνική της ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα, η οποία μπορεί να διατηρηθεί μόνο εάν η Ουκρανία παραμείνει ουδέτερη και αποστρατιωτικοποιημένη.
Ωστόσο, το ΝΑΤΟ απορρίπτει την «έκκληση»του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να μην γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ ή να στρατιωτικοποιηθεί και χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ως «εργαλείο» ανάσχεσης της ρωσικής επέκτασης.
Το Πεκίνο όμως στρέφεται και κατά των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ επί δεκαετίες, δηλωνοντας πως η θέση τους στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι ουδέτερη, αλλά η Βορειοατλαντική συμμαχία έχει βομβαρδίσει 30 χώρες.
Τα αρχεία δείχνουν ότι από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ έχουν βομβαρδίσει περίπου 30 χώρες, μερικές μάλιστα και πάνω από δύο φορές.
Οι χώρες αυτές περιλαμβάνουν την Κορέα και την Κίνα (1950-53), την Κούβα (1959-61), το Βιετνάμ (1961-73), το Ιράν (1987), το Ιράκ (1991-2015), τη Βοσνία Ερζεγοβίνη (1994-95), το Αφγανιστάν (1998, 2001-21) και το Πακιστάν (2007-15).
Έτσι, αν μια χώρα πρέπει να πληρώσει το τίμημα της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής» της (σ.σ. έτσι ονομάζει ο Βλάντιμιρ Πούτιν τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία) γιατί να μην τιμωρηθούν οι ΗΠΑ για τις στρατιωτικές τους ενέργειες σε αυτές τις χώρες; αναρωτιέται η China Daily.
Σημειώνεται πως η Κίνα διατήρησε την ουδέτερη στάση της στη σύγκρουση και απείχε από την ψηφοφορία στις συνεδριάσεις του ΟΗΕ που καταδίκασαν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Πεκίνου-Ουάσιγκτον
Οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας βρίσκονται «στο κόκκινο» με το Πεκίνο να ανοίγει τον «χορό» των απειλών όταν άφησε αιχμές για τον ρόλο των ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Ο Λευκός Οίκος απάντησε τονίζοντας την ανησυχία του για το γεγονός ότι η ΚΙΝΑ θα μπορούσε να στείλει στη Ρωσία στρατιωτικό εξοπλισμό, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν θα είναι ευθύς και διατεθειμένος να ασκήσει κριτική στον Κινέζο ομόλογό του, τον Σι Τζινπίνγκ.
Επίσης, χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Zhao Lijian ανέφερε ότι ότι «το κλειδί για την επίλυση της ρωσοουκρανικής κρίσης βρίσκεται στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ». Όπως υποστήριξε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε ότι η Κίνα προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες, καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης και θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στο θέμα.
Τόνισε δε, ότι «οι εμπνευστές της κρίσης στην Ουκρανία θα πρέπει να αναλογιστούν προσεκτικά τον ρόλο τους σε αυτήν, να αναλάβουν ειλικρινά τις ευθύνες τους και να λάβουν πρακτικά μέτρα για να εκτονώσουν την κατάσταση και να λύσουν το πρόβλημα, αντί να κατηγορούν άλλους».
Η απόφαση των ΗΠΑ για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, συνδέεται άμεσα με την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία, επεσήμανε ο Lijian.
Ανέφερε τέλος, ότι η θέση της Κίνας στο ουκρανικό ζήτημα είναι δίκαιη και αντικειμενική, ενώ διαμήνυσε ότι «οι χώρες που θα έπρεπε πραγματικά να «αισθάνονται άβολα, είναι εκείνες που πιστεύουν ότι έχουν κερδίσει τον Ψυχρό Πόλεμο και μπορούν να κυριαρχήσουν στον κόσμο, αγνοώντας τις ανησυχίες των άλλων χωρών».
«Συνέπειες» για την Κίνα
Με οικονομικές κυρώσεις απειλείται το Πεκίνο σε περίπτωση που επιχειρήσει να παράξει στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια προς την Μόσχα.
Ήδη, τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα των ΗΠΑ μετέδιδαν την περασμένη Κυριακή πως η Ρωσία ζήτησε στρατιωτική συνδρομή από το Πεκίνο, ενώ την επομένη ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν συναντούσε επί 7 ώρες στη Ρώμη τον Ανώτερο Κινεζικό Σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής, Yang Jiechi, καθιστώντας του, κατά πληροφορίες, σαφές ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» σε περίπτωση που η Κίνα σπεύσει προς βοήθεια της Ρωσίας.
Η συνέχεια μένει να φανεί στο κρίσιμο τηλεφώνημα Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ.