Κ.Μητσοτάκης και Ράμα καταργούν το πρωτόκολλο της Κέρκυρας.

 

Στις 14 Μαΐου 2017 με την ευκαιρία συμπληρώσεως 103 ετών από τον Αυτονομιακό Αγώνα της Βορείου Ηπείρου και την υπογραφή του “Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας” (17/5/2014) η αγωνιστική Ιερά Μητρόπολη της Πωγωνιανής Δρυϊνουπόλεως και Κονίτσης διά μέσω της ηγετικής – εθνικής φυσιογνωσίας του Μητροπολίτη της κυρίου Ανδρέα, το παρακάτω ψήφισμα:

«1) Διαπιστώνουμε, ότι τα δυτικά κυρίως  Βαλκάνια ξαναγίνονται πυριτιδαποθήκη, ιδιαίτερα επικίνδυνη.

2) Βλέπουμε με κάποια αγωνία, ότι η Αλβανία έχει απλώσει το μακρύ της χέρι στα γειτονικά Σκόπια, καλλιεργώντας την ιδέα της “Μεγάλης Αλβανίας”, πού θα φθάνει μέχρι την Άρτα και την Πρέβεζα.

3) Ζητούμε από την Αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει τις καταπατήσεις των κτημάτων των Ελλήνων κατοίκων της Χειμάρρας, χρησιμοποιώντας ψευδεπίγραφα σουλτανικά “φιρμάνια”.

4) Απαιτούμε να αποσυρθεί αμέσως ο εκλογικός αλβανικός νόμος που προβλέπει ότι χάνουν το εκλογικό τους δικαίωμα όσοι μένουν μονίμως στο εξωτερικό. Ο εξωφρενικός αυτός νόμος είναι φανερό ότι αποβλέπει στον αποκλεισμό των Βορειοηπειρωτών από την εκλογική διαδικασία, ώστε να φανεί αισθητά μειωμένος ο αριθμός των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

5) Κάνουμε έκκληση στοὺς αδελφοὺς Βορειοηπειρώτες, σε όσους διαμένουν στην Ελλάδα, να ασκήσουν οπωσδήποτε το εκλογικό τους δικαίωμα τον ερχόμενο Ιούνιο στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Η ελληνική Πολιτεία να πράξει το παν για την μετάβαση και επιστροφή των Βορειοηπειρωτών. Οι εξελίξεις τρέχουν και δεν περιμένουν.

6) Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την παραβίαση, από την Τουρκία των θαλάσσιων συνόρων της Χώρας μας, καθώς και του εναερίου ελληνικού χώρου λαι την καλούμε να σταματήσει τα επικίνδυνα αυτά παιχνίδια για την ειρήνη της περιοχής μας και γενικότερα. Τέλος,

7) Ξεπερνώντας την αναποτελεσματικὴ μέχρι τώρα μέθοδο της Αυτονομίας συντασσόμαστε πλέον με την Ένωση της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα»!

Και τι έκανε για όλα τα παραπάνω η Ελλάδα, η ελληνική Πολιτεία, οι εκάστοτε ΥΠΕΞ της Πατρίδας μας;

Χωρίς κανένα αντάλλαγμα μεσολαβούν για να εισέλθει η καθεστωτική, η φασιστική Αλβανία στην ευρωπαϊκή οικογένεια!

Δεν αντιδρά στην φυλάκιση του νόμιμου εκλεγέντος Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη από τον καθεστωτικό Έντυ Ράμα!

Σύμμαχος ο Μητσοτάκης με το φεουδαρχικό κατάλοιπο της οθωμανικής κατοχής, την Αλβανία…

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης, όπως και ο προηγούμενος Νίκος Δένδιας γνωρίζουν για το “πρωτόκολλο της Κέρκυρας”; Επειδή συνέχεια επικαλούνται το Διεθνές Δίκαιο και το οποίο καταπατούν εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων!

Ας διαβάσουν λοιπόν το παρακάτω ιστορικό απόσπασμα:

Με τη Συνθήκη του Λονδίνου τον Μάιο του 1913, η Αλβανία συγκροτήθηκε ως κράτος και τα σύνορά της καθορίστηκαν με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας στις 17 Δεκεμβρίου 1913. Οι τότε μεγάλες δυνάμεις – ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Ρωσία, Γαλλία και Αυστροουγγαρία –  συμπεριέλαβαν στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος και το κομμάτι της Βορείου Ηπείρου. Να σημειωθεί πως κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο (1912-1913) το τμήμα της Βορείου Ηπείρου, είχε ελευθερωθεί από τον ελληνικό στρατό.  Αυτή η απόφαση των μεγάλων δυνάμεων, βρήκε αντίθετους τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ήταν Έλληνες και από τη στιγμή που αγνόησαν την διατυπωμένη απόφασή τους για Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα, επαναστάτησαν με αποτέλεσμα τη δημιουργία της “ανεξάρτητης πολιτείας της Αυτονόμου Ηπείρου” στις 17 Φεβρουαρίου 1914.

Έτσι, άρχισε ο Αυτονομιακός Αγώνας της Βορείου Ηπείρου και την ημέρα αυτή στο Αργυρόκαστρο υψωνόταν η Σημαία με τον Σταυρό και τον Δικέφαλο Αετό. Αυτός ο αγώνας των Βορειοηπειρωτών είχε ως αποτέλεσμα να συναντηθούν μέλη της Διεθνούς Επιτροπής, εκπρόσωποι της αλβανικής κυβέρνησης καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Αυτονόμου Ηπείρου (Αλ. Καραπάνος και Γ. Ζωγράφος) στους Αγίους Σαράντα, για να συζητήσουν το ζήτημα.

Ακολούθως, στην Κέρκυρα νομιμοποιήθηκαν τα συμφωνηθέντα με την υπογραφή ενός Πρωτοκόλλου την 17η Μαΐου 1914. Σ΄ αυτό το Πρωτόκολλο καθιερωνόταν επίσημα ως “Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός”, ο Ελληνισμός της περιοχής και η Αυτόνομη Πολιτεία, αναγνωριζόταν ως “Βόρειος Ήπειρος”. Παραχωρείτο δε, πλήρες καθεστώς Αυτονομίας, δηλαδή, διοικητικής, δικαστικής, εκπαιδευτικής και θρησκευτικής.

Δυστυχώς όμως, η Αλβανία  ουδέποτε εφάρμοσε αυτή τη συμφωνία, παρ΄ ότι την είχε αποδεχθεί με την υπογραφή της και παρ΄ ότι ήταν εγγυήτριες οι 6 μεγάλες δυνάμεις της εποχής. Οι Αλβανοί καταπίεζαν αφόρητα τους Βορειοηπειρώτες  και τους στερούσαν – τους στερούν και σήμερα – όλα τα υπογραφέντα δικαιώματα. Έτσι, αποφασίστηκε το 1946 στην Κοινωνία των Εθνών (σήμερα Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης) να τεθεί προς επίλυση το ζήτημα, μαζί με το Αυστριακό και το Γερμανικό. Ωστόσο, το Αυστριακό ζήτημα λύθηκε το 1955 με την πλήρη ανεξαρτησία και μόνιμη ουδετερότητα της Αυστρίας, το Γερμανικό ζήτημα λύθηκε το 1991 με την Ένωση των δυο Γερμανιών, και παραμένει σε εκκρεμότητα το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανέλαβε δικτατορικά την διακυβέρνηση της Αλβανίας, ο κομμουνιστής Ενβέρ Χότζας μέχρι τον θάνατό του το 1985. Στις ημέρες του Χότζα η Αλβανία ήταν ένα φεουδαρχικό κατάλοιπο της οθωμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Το Ελληνικό στοιχείο της Βορείου Ηπείρου εξορίστηκε και φυλακίστηκε. Τους στερήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους στερήθηκε η Ορθόδοξη Πίστη, η εκμάθηση της γλώσσας των προγόνων τους. Ήταν τόσο στυγνό και απάνθρωπο το καθεστώς Χότζα, ώστε αγανάκτησε και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ενώσεως, Νικίτα Χρουστσόφ, και ζήτησε από τον Ενβέρ Χότζα να σεβαστεί το “Πρωτόκολλο της Κέρκυρας” και να παραχωρήσει αυτονομία στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες. Η άρνηση του Χότζα οδήγησε σε βαθιά ρήξη τη χώρα του με τη Σοβιετική Ένωση.

Αλλά και όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις της Ελλάδος, δεν έκαναν απολύτως τίποτε προκειμένου να προστατέψουν τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Ανύπαρκτες διπλωματικές ενέργειες προκειμένου να τηρείται το “Πρωτόκολλο της Κέρκυρας”. Δεν έκαναν απολύτως τίποτε γιατί απλά ήταν όλες προδοτικές κυβερνήσεις απέναντι στη Βόρειο Ήπειρο και ποτέ δεν αγωνίσθηκαν για τα δίκαια των Ελλήνων και της μάνας ελληνικής γης. Δημιούργησαν και εξακολουθούν να ανέχονται την κατοχή της Βορείου Ηπείρου, όπως και την κατοχή του Βορείου τμήματος της Κύπρου μας. Αποδέχτηκαν διεθνώς να ονομάζεται η Βόρειος Ήπειρος, Νότια Αλβανία και το Βόρειος Ήπειρος, είναι όρος απαγορευτικός ακόμη και για το εσωτερικό της χώρας. Απαγόρεψαν ακόμη τους παιάνες που τραγουδούσαν οι στρατιώτες μας στους στρατώνες – έχω μια αδελφή, κουκλίτσα αληθινή, τη λένε Βόρειο Ήπειρο, την αγαπώ πολύ – και οι οποίοι θύμιζαν πως η Βόρειος Ήπειρος είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ!

Διαχρονικός εχθρός της Ελλάδος η Αλβανία…

Στις 7 Δεκεμβρίου 2022 ήταν προγραμματισμένο διήμερο ταξίδι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλβανία. Όπου θα συνοδευόταν από τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη!

Ωστόσο αυτή η επίσκεψη (και στην Βόρειο Ήπειρο) αναβλήθηκε αιφνίδια, με τον κυβερνητικό ισχυρισμό των κακών καιρικών συνθηκών και πως δεν ήταν δυνατή η πτήση του ελικοπτέρου που θα μετέφερε εκεί την κυβερνητική αποστολή!

Βέβαια οι καιρικές συνθήκες στην Αλβανία και την Βόρειο Ήπειρο ήταν μια χαρά και ουδείς γνωρίζει τους πραγματικούς λόγους αυτής της ακύρωσης!

Αυτό τελικά το ταξίδι πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2022!

Όμως στην παραμονή της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Βόρειο Ήπειρο, είχαμε ένα διπλωματικό επεισόδιο, από τον καθεστωτικό Πρόεδρο της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι και που μπορούσε να δυναμιτίσει την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αλβανία, ο οποίος όλως τυχαίως επισκέφτηκε την μειονοτική πόλη της Βορείου Ηπείρου, Φοινίκη, και την οποία ποτέ δεν είχε επισκεφτεί Πρόεδρος της Αλβανίας, και ο οποίος με περίσσια θρασύτητα απαίτησε να κατέβει η ελληνική σημαία έξω από το Δημαρχείο!

Με τον πρώην πρόεδρο της “Ομόνοιας” Λεωνίδα Παπά να γράφει με ανάρτησή του στα social media:

«Η Προεδρική ακολουθία, παράκαμψε την επίσκεψη στο δημαρχείο, χωρίς να δοθούν επίσημα εξηγήσεις αλλά όπως μας μεταφέρθηκε ο πρόεδρος απαίτησε να αφαιρεθεί η Ελληνική Σημαία που είναι πάντα αναρτημένη στο κτήριο του δημαρχείου μαζί με την Αλβανική καθώς είναι από τους αναγνωρισμένους δήμους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Κάτοικοι του χωριού Αλύκου και μαθητές του σχολείου με παραδοσιακές ενδυμασίες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να υποδεχθούν τον Πρόεδρο. Κάποια στιγμή είδαμε με έκπληξη τη Δημοτική Αστυνομία να αφαιρεί την αλβανική και ελληνική σημαία από το μνημείο. Όπως ήταν αναμενόμενο αυτό προκάλεσε αναβρασμό στους παραβρισκόμενους. Οι γονείς πήραν τα παιδιά τους αρνούμενοι να τιμήσουν έναν πρόεδρο που δεν σέβεται τα αναγνωρισμένα από το ίδιο το αλβανικό κράτος σύμβολα μας»!

Βέβαια, ο Αλβανός Πρόεδρος με αυτήν την προσβλητική του ενέργεια, πιστοποίησε για μια ακόμη φορά, το μίσος που τρέφουν οι Αλβανοί κατά της Ελλάδος! Κατά της Ελλάδος που τόσο πολύ τους έχει ευεργετήσει!

Άλλωστε αυτό απέδειξε και δημοσκόπηση του “Βαρόμετρου του Euronews Albania”, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην  Αλβανία, όπου καταγράφεται πως οι Αλβανοί θεωρούν τους Έλληνες ως τον λαό με τις περισσότερες διακρίσεις εις βάρος τους!

Μάλιστα! Στην Ελλάδα ήρθαν “γυμνοί”, έφαγαν παντεσπάνι, έκαναν περιουσίες και θεωρούν ρατσιστές τους Έλληνες!

Τι ακριβώς υποκρύπτεται από τον “έρωτα” Κυριάκου Μητσοτάκη και Έντι Ράμα;

Ο επικίνδυνος για τα εθνικά θέματα Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκείνη τη συνάντηση δήλωσε απευθυνόμενος σε Βορειοηπειρώτες:

«Θέλω να γνωρίζετε ότι με τον πρωθυπουργό, τον Έντι Ράμα, έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία. Γνωρίζουμε τα ζητήματα που σας απασχολούν. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα δρομολογήσουμε και να τα επιλύσουμε όλα σε πνεύμα συνεργασίας και σε πνεύμα καλής διάθεσης. Όπως γνωρίζετε, επίσης, και την στήριξη που παρείχε και παρέχει διαχρονικά η ελληνική Πολιτεία σε όλους τους Έλληνες που κατοικούν στο Δήμο σας. Να τη θεωρείτε δεδομένη»!

Δηλαδή σήμερα θα ρωτήσουμε τον κ. Μητσοτάκη, η φυλάκιση Φρέντη Μπελέρη από το καθεστώς της Αλβανίας είναι στο πλαίσιο της  πολύ στενής συνεργασίας του με τον Έντι Ράμα;

Σε πνεύμα κοινής συνεργασίας των δυο ανδρών έγινε η φυλάκιση του Δημάρχου της Χειμάρρας;

Αλήθεια σε ποιον κόσμο ζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Δεν του έχουν πει ότι ο καθεστωτικός Έντι Ράμα αρπάζει τις περιουσίες των ομογενών μας της Βορείου Ηπείρου, αποβλέποντας στην φυγή τους από τα πάτρια εδάφη και την μετεγκατάστασή τους στην Ελλάδα;

Δεν έχουν πληροφορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πώς τα χωριά της Βορείου Ηπείρου ερημώνουν, προς εξυπηρέτηση του δόλιου σχεδίου Έντι Ράμα; Γνωρίζει κάτι για την αλβανική βαρβαρότητα και τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα;

Ουδέποτε Έλληνες Πρωθυπουργοί νοιάστηκαν για τους Βορειοηπειρώτες και την ελληνική Βόρεια Ήπειρο!

Έτσι είναι κοινή πεποίθηση, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και να βαυκαλίζεται, κανένα πρόβλημα δεν θα επιδιώξει να λύσει με τον καθεστωτικό Αλβανό ομόλογό του, υπέρ της Ελλάδος!

Αλλά ας κάνουμε και μια παρακινδυνευμένη σκέψη! Μήπως υποβόσκει μια μυστική συμφωνία, κατ΄ εντολή βεβαίως – βεβαίως των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ – των Μητσοτάκη – Ράμα για κατάργηση του “Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας”;

Από αυτόν τον Πρωθυπουργό όλα μπορούμε να τα περιμένουμε!

Οψόμεθα!!

Aρθρο Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου* 

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button