Εμείς θα ορίζουμε ποιός και πού κάνει άσκηση ανατολικά της Καρπάθου ..Νεο περιστατικό αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας απο την Τουρκία

Μια ακόμα επιβεβαίωση του αμετακίνητου αναθεωρητισμού της Τουρκίας προέκυψε σήμερα σε σχέση με την άσκηση του γαλλικού πολεμικού ναυτικού ανατολικά της Καρπάθου.

Με αφορμή NAVTEX και περιοχή που δεσμεύτηκε από τον υδρογραφικό σταθμό Ηρακλείου για άσκηση του γαλλικού πολεμικού ναυτικού σήμερα ανατολικά Καρπάθου, για την οποία είχαμε γράψει στο Πενταπόσταγμα το Σάββατο που μας πέρασε, η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους που αμφισβητεί την ελληνική δικαιοδοσία.

Αναφέρει συγκεκριμένα πως η περιοχή είναι τουρκικής δικαιοδοσίας και σε αυτό το πλαίσιο αναμεταδίδουν την NAVTEX για την ασφάλεια των ναυτιλομένων.

Αυτό είναι ένα ακόμα περιστατικό αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να ετοιμάζει τις βαλίτσες του για να πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία στις 5 Σεπτεμβρίου, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας, Hakan Fidan.

Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, ο Ομέρ Τσελίκ ανακοίνωσε τα όσα συζήτησε ο κεντρική επιτροπή του κόμματος υπό τον Ερντογάν και μίλησε για τα όσα ειπώθηκαν σχετικά με τα γεγονότα στην Πύλα στην Κύπρο, επιτιθέμενος και αυτός με την σειρά του στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών δηλώνοντας τα εξής: Υπήρξε κρίση στην ΤΔΒΚ. Εκφράζουμε ότι το AK Party υποστηρίζει πλήρως την ΤΔΒΚ. Υπάρχουν και παραδείγματα στο παρελθόν. Κανείς δεν μπορεί να κοιτάξει όλη την Κύπρο με ελληνικά γυαλιά. Υπάρχουν δύο ισότιμες κοινωνίες, δύο κράτη. Αν η άδεια που δόθηκε στους Έλληνες δεν δοθεί στην ΤΔΒΚ, εδώ υπάρχει διπλή στάθμη. Αναμένουμε από τον ΟΗΕ να αξιολογήσει αυτή την κατάσταση με συνέπεια.

Η Τουρκία δεν είναι σε θέση να κάνει υποχωρήσεις αναφορικά με τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο ο Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Τούρκου Προέδρου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, σημειώνοντας παράλληλα το γεγονός ότι είναι εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ του διαλόγου για τα ελληνοτουρκικά σημειώνοντας ωστόσο ότι «αν προσεγγίζετε τα πάντα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε λύση».

Σε δηλώσεις του στο NTV, ο κ. Τσαγατάι Κιλίτς είπε ότι «ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα είναι προσκεκλημένος του Υπουργού Εξωτερικών μας, είχε συμφωνήσει να συναντηθούν πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ». Αυτό, ανέφερε, «μπορείτε να το εκλάβετε ως μια προετοιμασία ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη με τον Πρόεδρό μας. Στη συνέχεια, προβλέπεται διακυβερνητική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο».

Ο σύμβουλος του Ερντογάν πρόσθεσε ότι «το ότι συζητάμε, διαβουλευόμαστε και ανταλλάσσουμε ιδέες μεταξύ μας δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε κάθε σημείο, ωστόσο η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Έχουμε σοβαρές διαφορές απόψεων στο Αιγαίο, στα νησιά, στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Κύπρου. Ωστόσο υπάρχει μια ιστορία που μοιραζόμαστε, ζούμε μαζί στην ίδια γεωγραφία, ζούμε μαζί στην ίδια περιοχή».

Ως εκ τούτου, συνέχισε, «υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητήσουμε μεταξύ μας σε ορισμένα σημεία. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, χωρίς την παρέμβαση τρίτων φορέων, χωρίς την παρέμβαση τρίτων χωρών»

pentapostagma

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης
Close
Back to top button