Η Ελλάδα ετοιμάζεται να κλείσει το Αιγαίο στα 12 μίλια. Η Τουρκία έχει ήδη βγάλει όπλα.
Ιανουάριος 2026 – και το παιχνίδι μόλις άλλαξε επίπεδο. Για πρώτη φορά μετά το 1995, η Αθήνα δεν μιλάει πια για «όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν».
Μιλάει ανοιχτά, με το όνομα του ΥΠΕΞ Γεραπετρίτη, ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο είναι πλέον θέμα μηνών, όχι ετών.
Και το λέει έχοντας στην πλάτη της το Ισραήλ – όχι μόνο πολιτικά, αλλά και με όπλα.
Τον Φεβρουάριο έρχεται η μεγάλη παραγγελία: αντιαεροπορικά συστήματα από Rafael και IAI, σύνολο 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα ίδια συστήματα που σταμάτησαν 300+ ιρανικούς πυραύλους τον περασμένο Απρίλιο.
Οι Ισραηλινοί το λένε πια ξεκάθαρα (Δρ. Efraim Inbar & Δρ. Hay Eytan Cohen Yanaroc, Moshe Dayan Center, 10/1/2026):
«Η Ελλάδα νιώθει πια ότι έχει την πλάτη καλυμμένη.Δεν παίζει πια άμυνα. Παίζει επίθεση. Και το Ισραήλ της δίνει τα όπλα και το θάρρος να το κάνει.»
- Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου εξέδωσε NAVTEX που «δεσμεύει» τεράστια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου για «επιστημονικές έρευνες»… μέχρι τον Ιανουάριο του 2028.
Δηλαδή δύο ολόκληρα χρόνια. Πρακτικά μόνιμη παρουσία. - Την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου έβγαλε στο Αιγαίο 4 φρεγάτες και 2 υποβρύχια Reis-class ταυτόχρονα, σε σχηματισμό που δεν έχει ξαναβγεί από το 2020.
- Την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου το τουρκικό ΓΕΝ ανακοίνωσε ότι «θα εμποδίσει με κάθε μέσο» την τοποθέτηση του υποθαλάσσιου καλωδίου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (Great Sea Interconnector), γιατί «παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα».
Οι Ισραηλινοί το λένε χωρίς περιστροφές: «Η Τουρκία δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι. Αυτή η κόκκινη γραμμή δεν την έβαλε ο Ερντογάν. Την έχει από το 1995 το τουρκικό κοινοβούλιο. Και τώρα που ο Ερντογάν είναι άρρωστος, οι στρατηγοί είναι ακόμα πιο σκληροί.»
Με λίγα λόγια:
Η Ελλάδα λέει «θα κλείσω το Αιγαίο». Η Τουρκία απαντάει «θα σε εμποδίσω με τα όπλα». Και το Ισραήλ είναι δίπλα μας, όχι με λόγια. Με πυραύλους.
Το 2026 δεν ξεκίνησε ήσυχα. Ξεκίνησε με μπαρούτι.








