Εκλογοδικείου Επίκαιρα…Αρθρο του Αλκη Δερβιτσιώτη Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου
Αν και η ανακοίνωση της περίληψης της απόφασης είναι κατατοπιστική, ασφαλέστερο είναι να μελετηθεί το πλήρες κείμενο ότι η απόφαση καθαρογραφεί.
Ωστόσο υπάρχουν μερικά σημεία τα οποία προκαλούν ευλόγως το ενδιαφέρον. Σημειώνω προκαταβολικώς ότι κατά την ανωτέρω περίληψη της απόφασης το βασικό είναι η εξαπάτηση του εκλογικού σώματος από το κόμμα «Σπαρτιάτες» διότι ο εν λόγω σχηματισμός δεν είχε ως αρχηγό τον εμφανιζόμενο άλλα άλλον υποκρυπτόμενο.
Δεδομένης της Συνταγματικής διάταξης του άρθρου 52 του Συντάγματος που ορίζει ότι «η ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργιών της Πολιτείας που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση». Η διάταξη αυτή ανατρέχει στα σημεία πριν την εκλογική αναμέτρηση όπου διαμορφώνονται τα παραγωγικά αίτια της βουλήσεως κάθε εκλογέα, η διαμόρφωση των οποίων προστατεύεται πλήρως. Γι’ αυτό άλλωστε ο κοινός νομοθέτης προέβλεψε την απαγόρευση ανακήρυξης υποψηφίων κόμματος με υποκρυπτόμενο αρχηγό. Ωστόσο παραμένει σε εκκρεμότητα πληρέστερη και λεπτομερής ρύθμιση ώστε η όλη διαδικασία να καταλήγει θετικά ή αποθετικά πριν την εκλογική αναμέτρηση.
Σημείο προβληματισμού δεύτερο: Η Βουλή από τούδε και εφεξής διαθέτει τρεις βουλευτές λιγότερους και μάλιστα με απόφαση Εκλογοδικείου? Το Εκλογοδικείο δεν μπορεί να μειώσει τον αριθμό των βουλευτών ο οποίος ορίζεται από τη διάταξη του άρθρου 51 παρ. 1 κατά την οποία «ο αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους ούτε μεγαλύτερος από τριακόσιους». Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των Βουλευτών έχει καθορισθεί από τον σχετικό εκλογικό νόμο και μπορεί να μειωθεί μόνο με Νόμο και, μόνο, εντός των ορίων της εν λόγω διάταξης. Το Εκλογοδικείο επομένως δεν μπορεί να απαγορεύσει – και δεν απαγόρευσε- τη διενέργεια αναπληρωματικών εκλογών, αλλά επισήμανε ότι ο Ν. 345/1976 δεν προβλέπει τη διενέργειά τους. Αυτό όμως προβλέπει το άρθρο 53 παρ. 2 του Συντάγματος, καθιστώντας τις αναπληρωματικές εκλογές μη αναγκαίες, μόνο αν οι έδρες κενώθηκαν το τελευταίο έτος της κοινοβουλευτικής περιόδου.
Κάτι τελευταίο: Το Σύνταγμα διακρίνει μεταξύ του «όλου αριθμού των βουλευτών» και «των παρόντων βουλευτών». Ο όρος «όλος αριθμός των βουλευτών» σημαίνει το νόμιμο αριθμό των βουλευτών, δηλαδή τους τριακόσιους. Συνεπώς όπου το Σύνταγμα χρησιμοποιεί τον «όλο αριθμό των βουλευτών» η απαιτούμενη πλειοψηφία υπολογίζεται επί των τριακοσίων βουλευτών, ανεξαρτήτως από τον αριθμό των παρόντων.
* Ο κ. Άλκης Δερβιτσιώτης είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στην Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
“Ανοικτή” Επιστολή προς την Κυρία Μαρία Καρυστιανού
ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ.)
ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Κυρία Καρυστιανού:
Με απόλυτο σεβασμό και συναίσθηση ευθύνης, τόσο προς το πρόσωπό σας όσο και προς όλους τους γονείς, συγγενείς και φίλους, που στερήθηκαν ανθρώπους τους εντελώς άδικα -αλλά με ευθύνη κάποιων-, απευθύνουμε την παρούσα δημόσια:
– όχι για να πούμε πράγματα που ήδη καλύτερα από τον καθένα γνωρίζετε και που πολλά από αυτά είναι ήδη καταγεγραμμένα στο “συλλογικό υποσυνείδητο”
– όχι για να εκμεταλλευτούμε πολιτικά το γεγονός και να το πάμε “εκεί που θέλουμε”
– πολύ περισσότερο όχι για να κάνουμε τους “έξυπνους” (έχει ήδη αρκετούς ο Τόπος)
αλλά:
– γιατί ανυποχώρητα υπερασπιζόμαστε τα δίκαια τα Ελληνικού Λαού και της Πατρίδας,
– γιατί ανυποχώρητα υπερασπιζόμαστε τη λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Χώρας και όπως αυτό εγκαθιδρύεται με το Σ/75,
– γιατί μοναδικό ανάχωμα στις αυθαιρεσίες των Εξουσιών, είναι η Δικαιοσύνη, φτάνει “η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία του Δικαστή”, να είναι πραγματικές, ζώσες και ενεργές, όπως προβλέπει το Σύνταγμά μας αλλά και τιμωρεί ο ποινικός νόμος σε περίπτωση αλλοίωσης, αδρανοποίησης ή κατάλυσης της ισχύος τους
– και γιατί, συνεχώς και αόκνως, ήδη από την επαύριον του εγκλήματος, αναδεικνύουμε τα αίτιά του και τους υπεύθυνους.
η συνεχεια…
https://epamhellas.gr/anoikti-epistoli-pros-tin-kyria-maria-karystianoy