Έχουμε Πόλεμο, Επιδημία, Πείνα Ο Τέλειος Συνδυασμός Του Χάους Που Θα Χτυπήσει Και Τα Χρηματιστήρια
Το διακύβευμα από τον COVID ήταν ότι επιτάχυνε τις αλλαγές και τις τάσεις που ήδη συνέβαιναν σταδιακά – Πιστεύουμε ότι το ίδιο ισχύει και για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Έχουμε πόλεμο, επιδημία, πείνα ο τέλειος συνδυασμός του χάους που θα χτυπήσει και τα χρηματιστήρια αναφέρει η Greenlights Capital.
Το hedge fund του David Einhorn αναφέρει…
«Θα ξεκινήσουμε με ένα απόσπασμα από τον Lenin: «Υπάρχουν δεκαετίες όπου δεν συμβαίνει τίποτα, και υπάρχουν εβδομάδες όπου συμβαίνουν όλα όσα δεν έγιναν σε δεκαετίες».
Πολλά συνέβησαν αυτό το τρίμηνο, με αποκορύφωμα μια απροσδόκητη περίοδο βίας, την οποία, ειλικρινά, πιστεύαμε ότι η κοινωνία δεν θα βίωνε ποτέ.
Αν κοιτάξετε όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, θα είναι μόνο για δάκρυα χωρίς χιούμορ.
Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και έχουμε πόλεμο, επιδημία, πείνα και χάος στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η Pax Americana να έχει φτάσει στο τέλος της, μαζί με την αγορά ταύρων που κράτησε 13 χρόνια.
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το πάρτι στις αγορές 13 ετών να έχει τελειώσει.
Το διακύβευμα από τον COVID ήταν ότι επιτάχυνε τις αλλαγές και τις τάσεις που ήδη συνέβαιναν σταδιακά.
Πιστεύουμε ότι το ίδιο ισχύει και για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο πληθωρισμός, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι ελλείψεις ενέργειας, τροφίμων, πρώτων υλών και εργασίας ήταν ήδη ζητήματα που ο πόλεμος έχει πλέον επιταχύνει.
Οι μετοχές είχαν ήδη αρχίσει να πέφτουν αλλά οι κεντρικές τράπεζες με τις πολιτικές τους τις συγκρατούσαν.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός καταστρέφει τη ζήτηση, γεγονός που επιβραδύνει την οικονομία.
Για πολλούς, οι υψηλότερες τιμές για τρόφιμα, φυσικό αέριο και ενοίκιο σημαίνει λιγότερους πόρους για αγορές στις μετοχές από τους μικροεπενδυτές.
Το ερώτημα δεν είναι αν η Federal Reserve θα προκαλέσει ύφεση. Για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό αλλά εάν είναι πιθανό ο πληθωρισμός να το κάνει αυτό μόνος του.
Και ενώ η κυβερνητική πολιτική δεν ευθύνεται για κάθε διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι εξαιρετικά επιθετικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές έχουν επιδεινώσει τον πληθωρισμό.
Ναι, η Fed συνειδητοποιεί τώρα ότι έχει πρόβλημα πληθωρισμού.
Αλλά άλλο πράγμα η συζήτηση και άλλο οι πράξεις.
Εάν η Fed ήταν σοβαρός θεσμός για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του πληθωρισμού, θα ήταν εξίσου επιθετική και στην φάση της νομισματικής σύσφιξης όπως ήταν όταν υιοθετούσε την ποσοτική χαλάρωση.
Σε μια ομιλία του το 2018, ο Πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell τόνισε ότι «το να κάνεις πολύ λίγα έχει υψηλότερο κόστος από το να κάνεις πολλά» όταν «οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν είναι βάσιμες.
Εάν όμως ο πληθωρισμός επιδεινωθεί, μια αρχικά αδύναμη απάντηση θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα.
Αλλά η Fed κάνει ότι χρειάζεται ή απλώς απλά χρησιμοποιεί σκληρή ρητορική, ενώ στην πραγματικότητα εφαρμόζει μια αδύναμη λύση που θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα;
Προφανώς η απάντηση της FED και της ΕΚΤ στον πληθωρισμό είναι αδύναμη.
Στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Fed προς το Κογκρέσο τον Φεβρουάριο του 2021, τόνισε κάτι που ονομάζεται «κανόνας ισορροπημένης προσέγγισης» που έχει σχεδιαστεί για να υπολογίσει το κατάλληλο επιτόκιο των Fed Funds διαφόρων παραμέτρων, συμπεριλαμβανομένης της ανεργίας και του πληθωρισμού.
Επί του παρόντος, το επιτόκιο αυτό διαμορφώνεται περίπου στο 7% από 0,25% που είναι το σημερινό βασικό επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ.
Η αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% είναι ένα ζήτημα που παραμένει στο επίκεντρο.
Όμως όταν το FED Funds βρίσκεται στο 7% αυτό σημαίνει ότι επιχειρούν οι κεντρικές τράπεζες να αφαιρέσουν μέτρα χιονιού με το κουτάλι…
Η αγορά αρχίζει να τιμωρεί τις αμφιβολίες σχετικά με την αποφασιστικότητα της Fed και την πιθανή αποτυχία να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.
Παρόλο που η Fed θα επικεντρωθεί σε ένα μοντέλο ταχύτερου κύκλου νομισματικής σύσφιξης, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται και οι τιμές των μακροπρόθεσμων ομολόγων μειώνονται καθώς οι αποδόσεις συνεχίζουν ανοδικά…
Τα καλά νέα, στο βαθμό που υπάρχουν, είναι ότι ο ετήσιος πληθωρισμός πιθανότατα θα μειωθεί λίγο σε σχέση με το 8,5% που έφθασε.
Ορισμένα αγαθά που είδαν τις τιμές να αυξάνονται μάλλον δραματικά, όπως τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ήδη αρχίζουν να μειώνονται.
Ο πληθωρισμός ίσως κινηθεί σε μέσους όρους στο 5,3% στις ΗΠΑ.
Πιστεύουμε ότι η πολιτική απάντηση στις υψηλές τιμές ενέργειας είναι πιθανό να οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερες τιμές ενέργειας.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέλεξε να επιδοτήσει τη ζήτηση χορηγώντας φορολογικά bonus για το φυσικό αέριο και απελευθερώνοντας στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, ενώ συνεχίζει να βάζει εμπόδια στην προσφορά δαιμονοποιώντας τους παραγωγούς, επικρίνοντας τα απροσδόκητα κέρδη, καταπνίγοντας τις επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και απειλώντας με επιβολή επιπλέον φόρων.
Συγκεκριμένα, οι τιμές της ενέργειας τροφοδοτούν τις τιμές των τροφίμων.
Η γεωργία είναι αρκετά ενεργοβόρα και το φυσικό αέριο –το οποίο είναι σε υψηλές τιμές και σε έλλειψη– αποτελεί βασικό συστατικό για την παραγωγή λιπασμάτων.
Επομένως, δεν θα πρέπει να αιφνιδιαστούμε εάν θα έχουμε στο μέλλον ανοδικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό.
www.bankingnews.gr
ΕΒΡΑΪΚΌ ΒΛΑΚΩΔΕΣ ΣΧΕΔΙΟ…..
“Einhorn was born to a J e w i s h family in New Jersey, the son of Stephen and Nancy Einhorn.”