Ατλαντίδα και ΝΑΤΟ…Η Ιστορία επαναλαμβάνεται?

Η Ατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ), με βάση τον Ατλαντικό Ωκεανό, δεν φέρει τυχαία αυτό το όνομα, είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική ένωση στην ιστορία, με τεχνολογική υπεροχή και παγκόσμια επιρροή, θυμίζει έντονα την περιγραφή της αρχαίας Ατλαντίδας. 

Επιχειρεί επεμβάσεις και ελέγχει περιοχές εκτός των φυσικών της συνόρων,  συχνά κατηγορείται για παγκόσμια ηγεμονία με μανδύα ηθικότητας.     Μήπως, λοιπόν, ο μύθος της Ατλαντίδος δεν είναι μύθος, αλλά ένας κύκλος που επαναλαμβάνεται;  Μήπως είναι η προειδοποίηση της Ιστορίας; 

Η Ατλαντίδα βυθίστηκε όχι γιατί της έλειπε η γνώση και η δύναμη, αλλά γιατί πρόδωσε τις αξίες που την έκαναν μεγάλη. Η ιστορία της είναι ένα διαχρονικό μήνυμα, ότι κάθε πολιτισμός, όσο ισχυρός κι αν είναι, όταν παραβιάζει τη φυσική, ηθική και πνευματική ισορροπία, οδηγείται στην πτώση.

Η αντιπαράθεση Ελλάδας – Ατλαντίδας στον Πλάτωνα: Ο Πλάτωνας, στον “Τίμαιο” και τον “Κριτία”, περιγράφει την Ατλαντίδα ως μια υπερδύναμη με τεχνολογική και στρατιωτική υπεροχή, που όμως έχει υποστεί ηθική παρακμή. Αντίθετα, οι Έλληνες παρουσιάζονται ως ενάρετοι, δίκαιοι, και θεματοφύλακες της σοφίας και της ηθικής.

Αυτό αντανακλά την φιλοσοφική θέση του Πλάτωνα ότι οι πολιτείες που στηρίζονται μόνο στη δύναμη και την ύλη οδηγούνται στην καταστροφή, ενώ εκείνες που έχουν ως βάση την αρετή, την δικαιοσύνη και την φιλοσοφία, αντέχουν στον χρόνο.

 Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ: Ο ελληνισμός, παρότι γνώρισε ξένες κυριαρχίες (Ρωμαίοι, Οθωμανοί κ.ά.), ποτέ δεν εξαφανίστηκε πολιτισμικά και πνευματικά. Αντίθετα, μετουσιώθηκε και μεταλαμπάδευσε την σκέψη του σε άλλους πολιτισμούς.

Η ελληνική γλώσσα έγινε η γλώσσα της Καινής Διαθήκης, οι πρώτοι Πατέρες της Εκκλησίας (Βασίλειος, Γρηγόριος, Ιωάννης ο Χρυσόστομος) χρησιμοποίησαν την ελληνική φιλοσοφία για να εξηγήσουν τα χριστιανικά δόγματα.

Ο Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών, κηρύττει στην Πνύκα στην Αθήνα και φέρνει τον Χριστιανισμό σε άμεσο διάλογο με τον ελληνικό στοχασμό.

Ο ελληνισμός διατήρησε και διέδωσε την έννοια του λόγου, που ταυτίζεται τόσο με τον ελληνικό ορθολογισμό όσο και με τον Λόγο του Θεού (Ιω. 1:1 – Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος…).

 Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ:

Η ιδέα ότι ο ελληνισμός έχει θεϊκή αποστολή δεν είναι ξένη ούτε στην βυζαντινή θεολογία ούτε σε σύγχρονες ερμηνείες.  Ο ελληνικός πολιτισμός δεν επιβιώνει απλώς, έχει ρόλο διδασκαλικό, πανανθρώπινο, γιατί βασίζεται:

 1. Στην αγάπη της αλήθειας (φιλοσοφία) 

 2. Στην ελευθερία της σκέψης

 3. Στην πίστη σε κάτι ανώτερο, ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ  

Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι σήμερα στρατιωτική υπερδύναμη όπως ήταν την εποχή της Ατλαντίδος, αλλά: Είναι πνευματική υπερδύναμη, η σκέψη της επηρέασε την Αναγέννηση, τον Διαφωτισμό, ακόμη και την σύγχρονη επιστήμη. Το ελληνικό ιδεώδες του καλού, του αληθινού και του ωραίου είναι διαχρονικό και υπερβαίνει πολιτικά σχήματα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ;  Η ερώτηση αν η ιστορία επαναλαμβάνεται είναι ιδιαίτερα σημαντική και έχει συζητηθεί από φιλοσόφους, ιστορικούς και πολιτικούς. Υπάρχει η άποψη ότι οι κοινωνίες και οι πολιτισμοί ακολουθούν έναν κύκλο, ένα σχήμα αέναης ανόδου και πτώσης, το οποίο συνήθως επηρεάζεται από την ανθρώπινη αλαζονεία, την διαφθορά και την απομάκρυνση από τις ηθικές αξίες.

Η πτώση των Ατλάντων συμβαίνει όταν ξεπερνούν τα όρια της ηθικής και της δικαιοσύνης, επικεντρώνοντας την ισχύ τους στον πόλεμο και την κατάκτηση. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ένα μήνυμα για το πώς η υπερβολική εξουσία και η αλαζονεία μπορεί να οδηγήσουν σε μια καταστροφική πτώση. Οι Αθηναίοι, αντιθέτως, εκπροσωπούν την ιδέα ότι οι αρετές της δικαιοσύνης, της αρετής και της σοφίας είναι αυτές που τελικά οδηγούν στην νίκη και την σωτηρία.

Αν τα δούμε αυτά με την τρέχουσα κατάσταση του κόσμου, η επανάληψη αυτού του κύκλου είναι εμφανής. Η σύγκρουση μεγάλων δυνάμεων, η αναζήτηση ισχύος και η προσπάθεια για παγκόσμια κυριαρχία παραμένουν θεμελιώδη χαρακτηριστικά των διεθνών σχέσεων. Σήμερα, όπως και στην αρχαιότητα, η ισχύς και η τεχνολογία είναι τα κλειδιά για την υπεροχή, αλλά η ηθική, η σοφία και η ισότητα παραμένουν το “αντίβαρο” σε αυτή την δύναμη

Αυτό το μήνυμα του Πλάτωνα φαίνεται να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, η ισχύς και η τεχνολογία μπορεί να δώσουν την δυνατότητα για κυριαρχία, αλλά η πραγματική ισχύς βρίσκεται στην ηθική και στην αλληλεγγύη. Η καταστροφή των Ατλάντων δεν ήταν απλώς μια καταστροφή, αλλά μια καταστροφή που ήρθε ως αποτέλεσμα της ηθικής κατάρρευσης και της αλαζονείας. Το μήνυμα της Ατλαντίδας μπορεί να είναι προειδοποιητικό για τη σύγχρονη ανθρωπότητα, υπενθυμίζοντας ότι η υπερβολική εξουσία και η έλλειψη ηθικής αξίας μπορεί να οδηγήσουν σε μια τραγική πτώση.

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Τα Φοβερά Μυστικά των Αιγυπτίων Ιερέων, που αφορουν τους Ελληνες, κρύβουν το αρχαιότερο γεωπολιτικό μήνυμα της Ιστορίας

Η Συνάντηση του Σόλωνα με τους Αιγύπτιους Ιερείς: Πριν από χιλιάδες χρόνια, ένας από τους επτά σοφούς της Ελλάδας, ο Σόλωνας, ταξίδεψε στην Αίγυπτο αναζητώντας σοφία και γνώση για τις ρίζες της ανθρωπότητας. Εκεί, ήρθε σε επαφή με τους ιερείς – φρουρούς, μυστικών τόσο παλαιών, που κανένας Έλληνας δεν τα γνώριζε. 

Ο Πλάτωνας στο έργο του «Τίμαιος» όπου διηγούμενος την επίσκεψη του Σόλωνα στην Αίγυπτο περιγράφει την συνομιλία που είχε με τον Αιγύπτιο αρχιερέα που του είπε την χαρακτηριστική φράση: 

“ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΣΤΕ ΑΙΩΝΙΩΣ ΠΑΙΔΙΑ…..ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ. ΘΥΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΠΟΛΛΟΙ…..”

Και αποκάλυψαν στον Σόλωνα ότι:

1. Υπήρξε κάποτε μια μεγάλη δύναμη στα δυτικά, που λεγόταν Ατλαντίδα, και είχε επιτεθεί κατά της Ελλάδας.

2. Μόνο η αρχαία Αθήνα στάθηκε απέναντι στους Άτλαντες και τους νίκησε, πριν η ίδια η φύση βυθίσει την Ατλαντίδα στην θάλασσα.

3. Η Ατλαντίδα δεν περιγράφεται απλώς ως μια πόλη, αλλά ως μια πανίσχυρη αυτοκρατορία. Τεχνολογικά προηγμένη, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική. Επίκεντρο του ναυτικού εμπορίου και της γεωπολιτικής εξουσίας. Με θεσμούς, νόμους και κοινωνική οργάνωση που ξεπερνούσαν την εποχή τους.

Όμως, όπως προειδοποίησαν οι ιερείς, η ηθική παρακμή, η αλαζονεία και η φιλοδοξία των Ατλάντων να κυριαρχήσουν στον κόσμο, οδήγησαν στην καταστροφή τους. Αυτό μοιάζει τρομακτικά επίκαιρο, ο άνθρωπος σήμερα, όπως και τότε, κινδυνεύει να ξεχάσει την σοφία που προειδοποίησε για τον κίνδυνο της ύβρεως.

GEWKWN  10/05/2025   

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button