Πριν αναλάβει Musk -Τrump δυο παραιτήσεις και ελευθερία έκφρασης στα κοινωνικά δίκτια

Πού το πάει ο Elon Musk; – Έχει παρέμβει σε 13 χώρες, έχει προκαλέσει 2 παραιτήσεις, κλυδωνίζει και το Facebook.. Ήδη έχει προκληθεί παραίτηση των επικεφαλής των κυβερνήσεων στη Γερμανία και τον Καναδά, ενώ πλέον κλυδωνίζεται και το Facebook…

Ο Elon Musk δεν μπορεί να συγκρατηθεί. Όταν δεν τα βάζει με κορυφαίους Ρεπουμπλικάνους, ο ιδιοκτήτης του X και σύμμαχος του Donald Trump αρέσκεται να περνάει τον χρόνο του αναδεικνύοντας υποθέσεις άλλων κυβερνήσεων – προς μεγάλη ενόχληση. Ήδη έχει προκληθεί παραίτηση των επικεφαλής των κυβερνήσεων στη Γερμανία και τον Καναδά, ενώ πλέον κλυδωνίζεται και το Facebook. Η μητρική δηλαδή του μέσου, η Meta.

Κι όμως, ο Musk άλλαξε και το Facebook

Οι αλλαγές που προώθησε ο Elon Musk στο X, μετά την εξαγορά του, αποδείχθηκαν ευεργετικές όχι μόνο για το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που κάποτε ονομαζόταν Twitter αλλά και για τους ανταγωνιστές του.
Κι αυτό διότι ο Musk επέβαλε μια νέα κουλτούρα αλήθειας στο διαδίκτυο, ξεγυμνωμένη από αλγόριθμους, μηχανισμούς παραπληροφόρησης -που βαφτίζονται ως μηχανισμοί επαλήθευσης γεγονότων- και άλλα εργαλεία προπαγάνδας.

Ως αποτέλεσμα αυτού του νέου αέρα που έφερε το X, η αμερικανική εταιρεία Meta (βλ. Facebook και Instagram) ανακοίνωσε την κατάργηση των μηχανισμών επαλήθευσης γεγονότων (fact-checking) και την άρση περιορισμών σε πολιτικές δηλώσεις στις πλατφόρμες της, όπως το Facebook και το Instagram, με στόχο την «αποκατάσταση της ελευθερίας έκφρασης».
Μάλιστα, ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Mark Zuckerberg, προέβη στη σχετική ανακοίνωση την ανακοίνωση μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος.

«Επιστρέφουμε στις ρίζες μας, εστιάζοντας στη μείωση των λαθών, την απλοποίηση των κανόνων μας και την αποκατάσταση της ελεύθερης έκφρασης στις πλατφόρμες μας», δήλωσε ο Zuckerberg.
«Πιο συγκεκριμένα, θα απαλλαγούμε από τους μηχανισμούς επαλήθευσης γεγονότων (fact-checkers) και θα τους αντικαταστήσουμε με ετικέτες που δημιουργούνται από την κοινότητα, όπως αυτές που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα X».
Η εταιρεία παραδέχθηκε επίσης ότι οι τρέχουσες πρακτικές διαχείρισης περιεχομένου «έχουν ξεπεράσει τα όρια».

Παρεμβάσεις σε άλλες χώρες

Στο μεταξύ, ο δισεκατομμυριούχος τα έχει βάλει με πολιτικούς και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όχι μία… ούτε δύο, αλλά 13 φορές.

Ηνωμένο Βασίλειο

Αυτό που ξεκίνησε ως κορυφαία σχέση μεταξύ των αδελφών τεχνολογίας Elon Musk και Rishi Sunak σύντομα κατέρρευσε όταν ο Keir Starmer διαδέχθηκε τον Sunak ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μόλις εβδομάδες μετά τη διακυβέρνηση των Εργατικών, ο Musk ισχυρίστηκε ότι «ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος» στη χώρα.

Ο Musk ισχυρίστηκε ότι η Βρετανία ήταν ένα «τυραννικό αστυνομικό κράτος».
Χαρακτήρισε τον Starmer «twotierkeir» για την αστυνόμευση ακροδεξιών διαδηλώσεων.
Προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θυμίζει «Στάλιν» τροποποιώντας τους κανόνες φόρου κληρονομιάς για τους αγρότες, ενώ ζήτησε να φυλακιστεί ο πρωθυπουργός λόγω της αντίδρασης του κράτους στη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και χαρακτήρισε τον υπουργό προστασίας του Starmer «απολογητή της γενοκτονίας των βιασμών».

Ο Starmer θα μπορούσε ίσως να είχε μια προειδοποίηση από τον Σκωτσέζο Humza Yousaf.
Ο πρώην υπουργός, ένας από τους πιο εξέχοντες μουσουλμάνους πολιτικούς της Βρετανίας, χαρακτηρίστηκε «υπερ-σούπερ ρατσιστής» από τον Musk ως απάντηση σε μια ομιλία που έκανε ο Yousaf για τον δομικό ρατσισμό στη Σκωτία. «Η Σκωτία του έδωσε τα πάντα και όμως απεχθάνεται τους λευκούς», είπε ο Musk.

Ο Musk βρήκε ακόμη και χρόνο να τσακωθεί με έναν υποτιθέμενο σύμμαχο.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο ζήτησε να αντικατασταθεί ο ηγέτης του Reform UK Nigel Farage – κορυφαίος συνεργάτης του Trump – στην κορυφή του κόμματος επειδή δεν ενδιαφέρεται επαρκώς για τον φυλακισμένο ακροδεξιό ταραξία Tommy Robinson.
Ο Farage επιμένει ότι μπορούν ακόμα να είναι φίλοι.

Γερμανία

Με τους Γερμανούς να ψηφίσουν τον επόμενο μήνα, ο δισεκατομμυριούχος προκάλεσε μεγάλη αναταραχή ρίχνοντας το βάρος του στο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι μόνο το AfD «μπορεί να σώσει τη Γερμανία».
Αυτό οδήγησε σε μια μικρή παρέκκλιση από τον ταλαιπωρημένο νυν καγκελάριο Olaf Scholz, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η πολύτιμη ελευθερία του λόγου του Musk σημαίνει «μπορείς να πεις πράγματα που δεν είναι σωστά και δεν περιέχουν καλές πολιτικές συμβουλές».
Ο πρωτοπόρος στις δημοσκοπήσεις, Friedrich Merz, κατηγόρησε υποστήριξε επίσης τον Musk, αποκαλώντας τα σχόλια του ιδιοκτήτη του Χ «παρεμβατικά και αλαζονικά».
Ο Musk σχεδιάζει τώρα μια συζήτηση στην πλατφόρμα X του με την Alice Weidel, την επιλογή του AfD για καγκελάριο.
Η τελευταία προσέγγιση του Scholz στον Musk; «Μην ταΐζετε το τρολ».

Ουκρανία

Το σίγουρα πλήρως μελετημένο σχέδιο του Musk για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία έτυχε… μικτής υποδοχής.
Τον Οκτώβριο του 2022 χρησιμοποίησε την κλασική στρατιωτική στρατηγική μιας δημοσκόπησης στο X για να διερευνήσει τυχαίους χρήστες σχετικά με τη βιωσιμότητα της διεξαγωγής εκλογών σε περιοχές της χώρας που κατέχονται από τη Ρωσία.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δεν εντυπωσιάστηκε, απαντώντας σαρκαστικά με μια δημοσκόπηση σχετικά με το αν ο κόσμος προτιμά έναν που υποστηρίζει τη Ρωσία ή την Ουκρανία.

Καναδάς

Μια πρόβλεψη του Musk αποδείχθηκε σωστή.
Ο επικεφαλής της Tesla προέβλεψε τον περασμένο Νοέμβριο ότι ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau «θα φύγει στις επερχόμενες εκλογές».
Ο Trudeau, όπως αποδεικνύεται, δεν θα φτάσει καν στην ημέρα των εκλογών, παραιτούμενος από πρωθυπουργός τη Δευτέρα μετά από περισσότερα από εννέα χρόνια στην εξουσία.
Ο Musk χαρακτήρισε τον απερχόμενο ηγέτη του Φιλελεύθερου Κόμματος «ανυπόφορο εργαλείο» αφού χαρακτήρισε την επανεκλογή του Trump οπισθοδρόμηση για τα δικαιώματα των γυναικών.

Αυστραλία

Ακόμη και οι χαμηλών τόνων πολιτικοί δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις καυτές απόψεις του Musk, αν και τουλάχιστον αυτές αφορούσαν τομείς που θα περίμενε κανείς να έχει άποψη από έναν επιχειρηματία τεχνολογίας.
Ο Musk ειρωνεύτηκε τα σχέδια για την απαγόρευση των παιδιών από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποκαλώντας το ως «παραθυρόφυλλο στον τρόπο ελέγχου της πρόσβασης στο Διαδίκτυο» και περιφρονώντας την κυβέρνηση της Αυστραλίας ως «φασίστες» επειδή προωθεί νομοθεσία που στοχεύει στη ρύθμιση της παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η κυβέρνηση απέρριψε την κριτική του, με έναν υπουργό να λέει ότι η δουλειά τους είναι «να μην επινοήσουν μια πολιτική μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να ευχαριστήσουν τον Έλον Musk».

Βραζιλία

Η Βραζιλία προχώρησε περισσότερο από την Αυστραλία και μπλόκαρε προσωρινά εντελώς το Χ του Musk πέρυσι, αφού αρνήθηκε να απαγορεύσει λογαριασμούς που είχαν διαδώσει παραπληροφόρηση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές της χώρας του 2022.
Οι πολέμιοι της απαγόρευσης είπαν ότι οι λογαριασμοί στοχοποιήθηκαν για πολιτικούς λόγους.
Σε αντίποινα, ο Musk απέλυσε το βραζιλιάνικο προσωπικό της X και έκλεισε το τοπικό γραφείο της εταιρείας – αν και η απαγόρευση άρθηκε αφού ο X κατέβαλε πρόστιμα 3,8 εκατομμυρίων λιρών (ελάχιστα για τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου) και μπλόκαρε τους εν λόγω λογαριασμούς.
Ένας επίσημα εγκεκριμένος λογαριασμός X εξακολουθεί να υπάρχει για να τεκμηριώνει «παράνομες οδηγίες που εκδόθηκαν από τον Alexandre de Moraes», τον δικαστή που διέταξε τον τερματισμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Musk έχει δημοσιεύσει memes του de Moraes ως Voldemort και τον συνέκρινε με τον Darth Vader.

Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία

Οι αναρτήσεις του Musk είναι τουλάχιστον δημιουργικές.
Περνώντας σε μια από τις πιο ευαίσθητες συγκρούσεις της σύγχρονης εποχής, ο Musk χλεύασε τον Ιρλανδικό Ρεπουμπλικανικό Στρατό (IRA), αποκαλώντας τον «τρομακτικό όσο ένα βελούδινο παιχνίδι» για όλα όσα παλιά ήταν «τόσο σκληροπυρηνικά».
Επαίνεσε επίσης μια διαδήλωση κατά της μετανάστευσης στο Δουβλίνο, υποστηρίζοντας: «Ο λαός της Ιρλανδίας υπερασπίζεται τον εαυτό του!».

Ρουμανία

Οι ακυρωμένες προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία – καθώς οι αρχές ανέφεραν «επιθετικές» υβριδικές επιθέσεις από τη Ρωσία – προκάλεσαν την οργή του Musk.
«Πώς μπορεί ένας δικαστής να ακυρώσει εκλογές και να μην θεωρείται δικτάτορας;» ανέφερε.

Δανία/Γροιλανδία

Ο Trump έχει εκφράσει εδώ και χρόνια ενδιαφέρον για την απόκτηση του δανικού υπερπόντιου εδάφους της Γροιλανδίας, το οποίο αποκαλεί «απολύτως αναγκαιότητα» για την αμερικανική ασφάλεια.
Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν είναι μεγάλη οπαδός αυτής της ιδέας.
Την Τρίτη, ο γιος του Trump, Donald Junior, επισκέφτηκε το νησί λέγοντας ότι «η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς».
Ο Musk είπε επίσης για το X, γράφοντας: «Αν οι κάτοικοι της Γροιλανδίας θέλουν να είναι μέρος της Αμερικής, όπως ελπίζω να το κάνουν, θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτοι!»

Ολλανδία

Η προτίμηση του Musk να κάνει παρέα με ακροδεξιούς φάνηκε για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια της συναναστροφής του με τον Geert Wilders, τον Ολλανδό πολιτικό που εδώ και καιρό έκανε εκστρατεία σε μια πλατφόρμα κατά του Ισλάμ και κατά της μετανάστευσης.
Ο ιδιοκτήτης του X τόνισε το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων της χώρας και ισχυρίστηκε ότι «το ολλανδικό έθνος θα πεθάνει από το ίδιο του το χέρι».

Βενεζουέλα

Ο αριστερός Πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolás Maduro απαγόρευσε το X για 10 ημέρες τον περασμένο Αύγουστο, αφού ήρθε σε σύγκρουση με τον Musk.
Ο ιδιοκτήτης του X χαρακτήρισε τον Maduro «δικτάτορα» και «κλόουν» και τον κατηγόρησε για «μείζονα εκλογική νοθεία».
Αλλά για να είμαστε δίκαιοι, αυτό το τελευταίο είναι επίσης η θεώρηση της τρέχουσας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Φινλανδία

Στην προ-Χ εποχή του, ο Musk κορόιδεψε την τότε Φινλανδή πρωθυπουργό Sanna Marin επειδή επισκέφτηκε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στα τέλη του 2021, αφού είχε εκτεθεί σε κάποιον με Covid-19.
Το meme του περιελάμβανε μια φωτογραφία δύο νεαρών ενηλίκων σε ένα νυχτερινό κέντρο με τις λεζάντες: «Λοιπόν, τι κάνεις για τα προς το ζην; Είμαι ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας».
Ακολούθησε με μια ανάρτηση που έλεγε ότι η Marin «φαίνεται κουλ», ωθώντας την τότε πρωθυπουργό να μιλήσει για το κλίμα της χώρας της.

ΕΕ

Σαν να μην ήταν αρκετή πρόκληση το να κυνηγάς μια χώρα τη φορά, ο Musk μάλωνε με ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τον Οκτώβριο έπεσε σε μια διαδικτυακή διαμάχη με την απερχόμενη Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Věra Jourová, αποκαλώντας την «την επιτομή του μπανάλ, γραφειοκρατικού κακού».
Αυτό έγινε αφού τον ονόμασε «υποστηρικτή του κακού» εν μέσω πλήθους ρυθμιστικών καβγάδων για το X.
Ο Musk επιτέθηκε επίσης στη νεοδιορισθείσα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «αντιδημοκρατική» και είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πρέπει «να της δώσει την εξουσία».

nikolaosanaximandros.gr

 

Δείτε περισσότερα

Related Articles

3 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button