Anadolu: Η Τουρκία και το Κατάρ ενεργοποιούν τον αγωγό φυσικού αερίου μέσω Συρίας

Γράφει ο Βαγγέλης Μούσα*

👉Καταλάβατε γιατί συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για Jolani;
👉Καταλάβατε γιατί ξανάρθαν στη ΣΥΡΙΑ;
👉Καταλάβατε γιατί ο Jolani καταργεί την υποχρεωτική στράτευση;
👉Γιατί εσκεμμένα τα ΜΜΕ προβαίνουν στη Διανοητική σύγχυση;
👉Όλα αυτά προϋποθέτουν την αλλαγή του Συριακού νομίσματος προκειμένου να ανταποκριθεί σε αγοραστική δύναμη των νέων εξελίξεων. Μην εκπλαγείτε αν θα ακούσετε σύντομα και αυτό. Μόλις το ακούσατε ότι συμβαίνει στην Γενεύη θα καταλάβετε πόσα χρόνια τώρα συντονίζεται αυτό το παιχνίδι των εθνών.
👉Χρόνια τώρα όλοι τους ασχολούνται με μια επανάσταση. Δεν ασχολείται κανείς με το μέλλον μας σαν χώρα με τις επιτευξεις της γείτονος και πως επηρεάσουν όλα αυτά τις συμφωνίες και τα μνημόνια μας.

Τί είναι ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας;

Ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας ήταν μια πρόταση για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ιράν-Κατάρ South Pars προς την Τουρκία, όπου θα μπορούσε να συνδεθεί με τον αγωγό Nabucco για να τροφοδοτήσει ευρωπαίους πελάτες καθώς και την Τουρκία την ίδια.

Μια προτεινόμενη διαδρομή προς την Τουρκία ήταν μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και της Συρίας και μια άλλη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και του Ιράκ.

Στο βόρειο Ιράκ όμως υπάρχουν οι Κούρδοι οι οποίοι ήταν άγνωστο εάν θα συνεκφωνούσαν σε ένα τέτοιο έργο.

Το αγωγό είχε απορρίψει ο πρώην -πλέον- πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσσαντ, καθώς αφενός δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας του και αφετέρου επιθυμούσε την προοπτική ενός άλλου ανταγωνιστικού αγωγού ο οποίος μέσω του Ιράν και του Ιράκ θα κατέληγε στην Συρία και απο εκεί θα μεταφερόταν με πλοία στην Ευρώπη.

Για τους δυτικούς η απόρριψη του αγωγού ήταν για να “προστατέψει Άσσαντ τα συμφέροντα του συμμάχου του, της Ρωσίας στην προμήθεια φ.α. στην Ευρώπη.

Πολιτικοί επιστήμονες και δημοσιογράφοι έχουν υποθέσει ότι ο συριακός εμφύλιος πόλεμος ήταν μια μυστική επιχείρηση της CIA λόγω της απόρριψης της πρότασης του αγωγού από τη Μπααθική Συρία και της στροφής της σε έναν αγωγό Ιράν-Ιράκ-Συρίας αντ’ αυτού.

Τώρα με την πτώση Άσσαντ τα σχέδια για την κατασκευή του αγωγού έρχονται ξανά στην επικαιρότητα αφοί το κυριότερο εμπόδιο, δηλαδή ο Σύρος πρόεδρος έχει φύγει από τη μέση.

geopolitico.gr

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button