Ο βυθός κατάπιε τους δισεκατομυριούχους της υφηλίου με το τουριστικό υποβρυχιο ΤΙΤΑΝ

Πλήρωσαν 250.000 D για να δουν από κοντά το ναυάγιο του θρυλικού «Τιτανικού».

Το τουριστικό υποβρύχιο «Titan» μετέφερε τουρίστες που ήθελαν να δουν από κοντά το ναυάγιο του «Titanic», του θρυλικού «Τιτανικού».

Το «Titan» (Τιτάνας) είναι ένα μίνι-υποβρύχιο που μπορεί να μεταφέρει πέντε άτομα. Ανάμεσά τους συχνά βρίσκονται άνθρωποι που μελετούν το ναυάγιο, αρχαιολόγοι, θαλάσσιοι βιολόγοι και άλλοι ειδικοί ή απλώς άνθρωποι που πληρώνουν αδρά για να κάνουν αυτόν τον πολύ ιδιαίτερου είδους τουρισμό. Το υποβρύχιο έχει παροχή οξυγόνου 96 ωρών, γεγονός που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτό θα έχουν οξυγόνο περίπου ως το πρωί της Πέμπτης.

Όπως επισημαίνει ο «Guardian» είναι πολύ νωρίς για να υποθέσει κάποιος τι ακριβώς συνέβη στο υποβρύχιο. Οι ειδικοί έχουν καταλήξει σε διάφορα σενάρια, όπως την πι-
θανότητα να «μπλέχτηκε» στα συντρίμμια του Τιτανικού, να έπαθε κάποια βλάβη στο σύστημα προώθησης ή να αντιμετωπίζει προβλήματα με τις επικοινωνίες.

Το ναυάγιο του «Τιτανικού», το οποίο βρίσκεται περίπου 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι περιτριγυρισμένο από κάθε είδους συντρίμμια που αποκόπηκαν από το πλοίο όταν αυτό βυθίστηκε. Γι’ αυτόν τον λόγο, η περιοχή θεωρείται υψηλού κινδύνου. Η επαφή με τον «Τιτάνα» χάθηκε μία ώρα και 45 λε-
πτά από τη στιγμή που καταδύθηκε, κάτι που κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι βρίσκεται στον βυθό. Ο «Τιτάνας» έχει μέγιστη ταχύτητα τριών κόμβων, αλλά όσο πιο βαθιά πηγαίνει, τόσο πιο αργός γίνεται.

Οι πέντε επιβάτες του υποβρυχίου

Υπενθυμίζεται πως οι πέντε επιβάτες του υποβρυχίου είναι βαθύπλουτοι, ενώ ανάμεσά τους υπάρχει και ένας εξερευνητής. Πρόκειται για τους:

• Σαζάντα Ταγούντ, 48 ετών, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Πακιστάν.

• Σουλαϊμάν, 19χρονο γιο του Σαζάντα Ταγούντ.

• Χάμις Χάρντιγκ, 58χρονο Βρετανό δισεκατομμυριούχο.

• Στόκτον Ρας, διευθ. σύμβουλο και ιδρυτή της OceanGate, στην οποία ανήκει το υποβρύχιο.

• Πολ Ανρί Ναρζολέ, Γάλλο εξερευνητή.

Αεροσκάφη των ΗΠΑ και του Καναδά ερευνούν την περιοχή, καθώς και μεγάλα πλοία, αλλά κανείς δεν γνωρίζει εάν το σκάφος έχει αναδυθεί στην επιφάνεια, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να σκανάρουν τόσο την επιφάνεια όσο και τα βάθη του ωκεανού.

Ένα τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) που μπορεί να φτάσει σε βάθος 6.000 μέτρων αναμένεται να φτάσει στο σημείο το συντομότερο δυνατό. Τα ROV συνδέονται με έναν «ομφάλιο λώρο» με το μητρικό τους σκάφος, κάτι που επιτρέπει σε έναν πιλότο να χειρίζεται το ίδιο το σκάφος εξ αποστάσεως, όσο και να μεταδίδει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από τα συστήματα σόναρ και κάμερας.

Ωστόσο, ο όγκος των συντριμμιών του «Τιτανικού» στον πυθμένα είναι τόσο μεγάλος, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβει κάποιος τι βλέπουν τα μηχανήματα.

makeleio

Δείτε περισσότερα

Related Articles

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button