Aποζημίωση «μαμούθ» 8,9 δισ. δολαρίων για τις καρκινογόνες ουσίες στο παιδικό ταλκ καταβάλλει η Johnson

Σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια «αγγίζει» η συμφωνία για την αποζημίωση-«μαμούθ» που συμφώνησε να καταβάλλει η Johnson & Johnson για να διευθετήσει δεκάδες χιλιάδες αγωγές που έχουν γίνει εναντίον της και την κατηγορούν ότι η πασίγνωστη ταλκ της Baby Powder αλλά και άλλα προϊόντα της περιέχουν καρκινογόνες ουσίες.

Αρχικά, η Johnson & Johnson συμφώνησε να καταβάλλει αποζημίωση 2 δισ. δολαρίων για τη διευθέτηση των δεκάδων αγωγών εναντίον της, όμως μετά από μια σειρά δικαστικών ελιγμών με αποκορύφωμα την αμφιλεγόμενη αίτηση πτώχευσης «Texas two-step», βάσει της οποίας προσπάθησε να «φορτώσει» την υποχρέωση καταβολής σε μια θυγατρική της, τελικά συμφώνησε στην αποζημίωση-«μαμούθ» των 8,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η καταβολή της αποζημίωσης από τη Johnson & Johnson θα γίνει σε βάθος 2,5 ετών, με έναν από τους δικαστές που εξέτασε την παλαιότερη αίτηση πτώχευσης της εταιρείας να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει λόγος να επιτραπεί στην Johnson & Johnson να έχει πρόσβαση στα εργαλεία πτώχευσης για την αντιμετώπιση της ευθύνης της αυτή τη στιγμή».

Το σχέδιο διακανονισμού της Johnson & Johnson
Σύμφωνα με το Reuters, η Johnson & Johnson συμφώνησε να καταβάλλει την αποζημίωση-«μαμούθ» των 8,9 δισ. δολαρίων για να χιλιάδες αγωγές εις βάρος της, από τις οποίες κατηγορείται ότι η ταλκ στο προϊόν Baby Powder προκαλεί καρκίνο, όπως και άλλα προϊόντα της.

To τεράστιο αυτό ποσό θα καταβληθεί σε τουλάχιστον 60.000 που έκαναν αγωγή κατά της Johnson & Johnson και συμφώνησαν με την πρόταση της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η θυγατρική της J&J, η LTL Management, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης την Τρίτη 4 Απριλίου για δεύτερη φορά, με σκοπό να παρουσιάσει σε δικαστή το συντομότερο στις 14 Μαΐου ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης που θα περιέχει τον προτεινόμενο διακανονισμό.

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, ήταν γνωστό από τη δεκαετία του ’70 μεταξύ των στελεχών της εταιρείας ότι υπάρχουν μικρές ποσότητες αμιάντου στο παιδικό ταλκ Baby Powder, μια καρκινογόνα ουσία. Παράλληλα, η εταιρεία κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να αποκρύψει τα στοιχεία των ερευνών που «έδειχναν» ότι η συγκεκριμένη ουσία έχει προκαλέσει καρκίνο των ωοθηκών σε χιλιάδες γυναίκες.

«Η επίλυση του ζητήματος μέσω του προτεινόμενου σχεδίου αναδιοργάνωσης είναι πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική, επιτρέπει στους ενάγοντες να αποζημιώνονται έγκαιρα και επιτρέπει στην εταιρεία να παραμείνει προσηλωμένη στη δέσμευσή μας να επηρεάσουμε βαθιά και θετικά την υγεία για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος δικαστικών διαφορών της J&J, Έρικ Χάας.

Αντίθετος με το διακανονισμό είναι ο δικηγόρος Τζέισον Ίτκιν, ο οποίος χειρίζεται περίπου 10.000 τέτοιες υποθέσεις γυναικών που κατηγορούν τη Johnson & Johnson ότι εμφάνισαν καρκίνο μετά από πολλά χρόνια που χρησιμοποιούσαν τα Baby Powder και Shower to Shower προϊόντα της.

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση των συγκεκριμένων νέων, η μετοχή της Johnson & Johnson ανεβαίνει στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που σημαίνει ότι οι αγορές θεωρούν ότι η υπόθεση θα έχει θετική κατάληξη.

makeleio

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button