Γιατί επιμένουμε Καποδιστριακά
Γράφει ο Γιώργος Σκλαβούνος..... Κοινωνιολόγος Οικονομολόγος, Ιστορικός ερευνητής
Αρθρο του κ.Γιώργου Σκλαβούνου.
Με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση της επιτροπής “Ελλάδα 2021” για τις εορταστικές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την επανάσταση του 21.
…Όταν η βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων στην επίσημη έκθεσή της για τον Καποδίστρια(εγκαίνια 22 Νοεμβρίου 2016) διεκήρυττε ότι ο Καποδίστριας στα 1819 από την Κέρκυρα έστειλε εγκύκλιο στους Έλληνες να μην επαναστατήσουν. Τότε ίσως χρειάζεται να φυλάμε τα ρούχα μας για να έχουμε τα μισά .
Όταν ο Καποδίστριας έρχονταν στην Κέρκυρα για το Πάσχα του 1819 και οι Φιλικοί της Κωνσταντινούπολης έστελναν τον Ξάνθο να τον ψάχνει στην Ρωσία….. Τότε η κατανόηση των γραφών χρειάζεται και λίγο κόπο.
Όταν στο έντυπο που συνόδευε την <<τιμητική>> για τον Καποδίστρια έκθεση στην Βουλή των Ελλήνων και διανέμονταν στους επισκέπτες ,,,μεταξύ αυτών και μαθητές, διαβάσαμε ότι στα 1819 ο Καποδίστριας, από την Κέρκυρα, έστειλε εγκύκλιο στους Έλληνες να μην επαναστατήσουν . Όταν το υπό τον Καποδίστρια ΠΑΣΧΑ της Εθνεγερσίας, του 1819, με σύναξη οπλαρχηγών, από όλη την Ελλάδα, όλων των παλαιών του γνώριμων από την Εποποιία της Λευκάδας, 1806-1807,αποκρύπτεται από το Χρονολόγιο Καποδίστρια που διένειμε η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων… Τότε το πώς και το γιατί γράφεται η ιστορία μας ,πως διδάσκεται η ιστορία μας απαιτεί συζήτηση.
Όταν στα 1807 Αντί του οτι ο Καποδιστριας ηγήθηκε σε πανστρατιά των κλεφταρματολών και νικηφόρα συγκρουση με τις δυνάμεις του Αλή ενισχυμένες με Γάλλους συμβούλους ..Οτι οργάνωσε την πρώτη πραγματική παλλαικη Άμυνα διαβάζουμε οτι εκει συνάντησε!!!!!! οπλαρχηγούς ασφαλώς κάτι δεν πάει καθόλου καλά..//
Όταν η αποδεδειγμένη, πέραν πάσης αμφισβητήσεως ή ερμηνείας, ενθάρρυνση του Αλή Πασά, (μέσω Παπαρηγόπουλου) σε εξέγερση εναντίον του Σουλτάνου, γεγονός επίσημα καταγεγραμμένο στά σχέδια της εξέγερσης της Φιλικής, αποκρύπτεται… και αντί όλων αυτών παρουσιάζεται μια απόλυτη αντιστροφή της αλήθειας … παρουσιάζεται ένας Καποδίστριας που στέλνει εγκύκλιο στους Έλληνες να μην επαναστατήσουν..Τότε τα <ΓΙΑΤΙ>, απαιτούν απαντήσεις.
Θα προχωρήσουμε στην Τρίτη εκατονταετία του ελευθέρου εθνικού μας βίου χωρίς να εχουμε διασφαλίσει έναν αξιοσέβαστο και ευρύτερα αποδεκτό τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας μας;Μήπως και αυτός δεν θα επρεπε να ειναι ενας στοχος της επιτροπής;
Γιατί αποκρύπτεται η Συνάντηση Οπλαρχηγών-Φιλικών- Καποδίστρια το ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ 1819 στην Κέρκυρα;;;; και φυσικά όλα όσα συνέβησαν σε αυτήν;;;
Αποκρύπτεται γιατί αν παρουσιαστεί τότε καταρρέει το μύθευμα ότι ο Καποδίστριας αρνήθηκε την ηγεσία της Φιλικής …που του <προσέφερε> ο Ξάνθος τον Ιανουάριο του Ι820, στην Ρωσία,. Γιατί αυτό το μύθευμα της αποστολής εγκύκλιου ( στους Ελληνες να μην επαναστατήσουν) εναρμονίζεται με το ότι <<έδιωξε τον Ξάνθο κακήν κακώς>> όταν πήγε να του προσφέρει την ηγεσία της Φιλικής στην Ρωσία/.
Αποκρύπτεται γιατί, τότε αναγκαστικά, θα αποκαλυφθεί ό,τι συνέβη στην Κέρκυρα και σε όλα τα Επτάνησα εν όψει της έλευσης του Καποδίστρια …Μεταξύ άλλων..οτι τα τέλη του 1818, ο Αδελφός του Καποδίστρια Βιάρος είναι ήδη έφορος της Φιλικής και το Πάσχα του 1819 ,(όπως είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση) συγκεντρώνεται στο σπίτι του στην Κέρκυρα ότι καλύτερο είχαν τα άρματα και οι καλύτεροι των αποστόλων της Φιλικής.
Καταρρέει το μύθευμα γιατί μπαίνει φυσικά το ερώτημα./ Γιατί δεν στείλανε στην Κέρκυρα τον Ξάνθο να συναντήσει τον Καποδίστρια……. και τον στειλανε στην Ρωσία ;;;;
Καταρρέει το μύθευμα γιατί έτσι αποδεικνύεται ότι ο Ξάνθος ήταν κομμένος από κρίσιμες πληροφορίες, δεν γνώριζε που βρίσκεται ο Καποδίστριας ,ενώ ο Σέκερης, η ψυχή της Φιλικής στην Κωνσταντινούπολη γνώριζε πολύ καλά, ( π.χ.ενημερώθηκε από τον ,Παπαρηγόπουλο ,υπάλληλο της Ρώσικης Πρεσβείας στην Πάτρα ενδιάμεσο μεταξύ Αλή Πασά και Καποδίστρια –Υψηλάντη και Ρώσου Πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη για τα ταξίδια του στον Αλή Πασά.
Καταρρέει το μύθευμα γιατί 1)Ενώ ο Καποδίστριας βρισκότανε στην Κέρκυρα ο Ξάνθος αποστέλλονταν να τον Αναζητήσει στην Ρωσία. Γιατί άραγε;;;;
2) Καταρρέει το μύθευμα Γιατί ο Ξάνθος επίσης αγνοεί ότι Ο Καποδίστριας μετά την συνάντηση με τους οπλαρχηγούς κατευθυνόταν στο Λονδίνο..(όπως προκύπτει από το Αρχείο του Ξάνθου έγγραφο–επιστολη/υπ αρ.εγκρ.1819/21 /Από Ιάσιον 24 Μαίου1819….Μας λέγεις ότι ο ευεργετικός κραχθής από τον Φιλάνθρωπον υπάγει εις τον οίκον του Φιλανθρώπου. Ημείς εδώ εμάθαμε αλλέως ότι δια προσταγής του φιλανθρωπου ,ο ευεργετικός επήγεν εις τον οίκον των σιδηρώνδια υποθέσεις του φιλανθρώπου. Σε γλυκοασπάζομαι αδελφικώς και μένω με ολον το αδελφικόν σέβας…..Αναστάσιος Ιωάννου.
Από την στιγμή που αρχίζουμε να ερευνάμε την υπόθεση της αποστολής του Ξάνθου στον Καποδίστρια και της συνάντησης τους προκύπτουν ερωτήματα. Προκύπτουν πολλά ερωτήματα γιατί ευτυχώς για την ιστορία, δεν υπάρχει μόνον μια ιστορική αναφορά σε αυτή την συνάντηση αλλά αρκετές/ Στην διάθεση σας εισήγηση μου στο Πανιόνιο συνέδριο του 2014. Με θέμα Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΞΑΝΘΟΥ:/ Επανεξετάζοντας την την κυρίαρχη άποψη και την κατεστημένη ιστορική θεώρηση για την σχέση του Καποδίστρια με το 21
Στην επόμενη ανάρτηση ένα τεκμήριο της αλήθειας ότι ο Καποδίστριας λειτουργούσε υπεράνω της αρχής της Φιλικής Εταιρείας. Και αυτό το τεκμήριο από το Αρχείο του Εμμανουήλ Ξάνθου./(Φωτ απο το έντυπο της Βιβλιοθήκης της Βουλής του Σέκερη μεγάλου Χρηματοδότη της Φιλικής και με σοβαρή και αξιόπιστη συμβολή στην ιστορία της και ο Ξάνθος.
- Ο Γιώργος Σκλαβούνος ειναι Κοινωνιολόγος Οικονομολόγος, Ιστορικός ερευνητής