Καταστροφές & κλειστά σχολεία στην Κέρκυρα – Προβλήματα σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Αττική απο την κακοκαιρία

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η σφοδρή κακοκαιρία «Βικτώρια», με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις ανέμους. Από χθες, έντονα φαινόμενα σαρώνουν τη Δυτική Ελλάδα, με τα νησιά του Ιονίου να έχουν δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα, ενώ από τη μανία της «Βικτώριας» δεν ξέφυγε ούτε η Αττική.

Η καταιγίδα «Βικτώρια» βρίσκεται πάνω από την Αττική, ενώ έχει αφήσει ήδη πίσω της μεγάλα προβλήματα στη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, με πλημμύρες, κατολισθήσεις και καταστροφές σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, το κυρίως κύμα θα πλήξει την Αττική από το μεσημέρι έως το απόγευμα, διάστημα κατά το οποίο άπαντες θα πρέπει να επιδείξουν μεγάλη υπευθυνότητα και προσοχή. Την ίδια ώρα, ο κρατικός μηχανισμός θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, έως ότου το κύμα κακοκαιρίας εξασθενήσει.

Πάνω από την Αττική η «Βικτώρια»

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η «Βικτώρια» χτύπησε δύο φορές την Αττική, με δυνατές νεροποντές και πολλούς κεραυνούς και αστραπές.

Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ οι συναγερμοί, λόγω της έντασης των κεραυνών, χτυπούσαν ασταμάτητα.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, το κυρίως κύμα της Βικτώριας αναμένεται στην Αττική από το μεσημέρι έως το απόγευμα της Τετάρτης.

Δείτε χάρτη με τα ύψη νερού που θα πέσουν στην Αττική σήμερα, Τετάρτη:

Άγριο πέρασμα και καταστροφές στην Κέρκυρα

Σε ποταμούς μετέτρεψε τους δρόμους, σε πολλές περιοχές της Κέρκυρας, η έντονη κακοκαιρία «Βικτώρια», που έπληξε το νησί από το μεσημέρι της Τρίτης.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία, βάσει των οποίων υπήρξαν 35 επεμβάσεις σε πλημμυρισμένα οικήματα, τουλάχιστον 42 κοπές δέντρων που ξεριζώθηκαν και έπεσαν σε δρόμους, ενώ ένας οδηγός εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό του και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να βγει από το όχημα. Στην Κέρκυρα, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας επιχειρούσαν δέκα συνεργεία, επεμβαίνοντας σε κάθε περίπτωση που κρινόταν απαραίτητο.

 

Εν τω μεταξύ, την απόφαση να μείνουν κλειστά σήμερα Τετάρτη, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα, λόγω τη σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει το νησί, πήραν πριν λίγη ώρα οι τρεις δήμαρχοι του νησιού σε συνεννόηση με τους Διευθυντές της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευση.

Σε πολλά σημεία του νησιού έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, ενώ υποχώρησε τοιχίο στην παλιά εβραϊκή συνοικία.

Η κακοκαιρία προκάλεσε πολλές διακοπές ρεύματος και υδροδότησης, ενώ στην παραλιακή της Γαρίτσας έχει διακοπεί η κυκλοφορία, καθώς τα κύματα της θάλασσας κατάφεραν να «πνίξουν» τον παραλιακό δρόμο.
Στην περιοχή Καρουμπάτικα, βράχος έπεσε σε αυτοκίνητο, έπειτα από κατολίσθηση, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός, σύμφωνα με το corfutvnews.gr, απ’ όπου και η φωτογραφία που ακολουθεί:

Κεφαλονιά: Καταπλακώθηκαν σπίτια από λάσπες

Η κακοκαιρία Βικτώρια δεν εξαίρεσε από τη μανία της και το νησί της Κεφαλονιάς, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στο πέρασμά της, με πλημμυρισμένους δρόμους και καταστροφές ακόμη και σε οικίες.

Οι περιοχές του νησιού που επλήγησαν περισσότερο ήταν τα χωριά Νυφί και Αγία Ευθυμία. Μεγάλοι χείμαρροι με λασπόνερα και κάθε είδους υλικά πέρασαν μέσα από τις δύο κατοικημένες περιοχές, με συνέπεια να επικρατήσει πανικός.

Τέσσερις οικίες στο χωριό Νύφι καταπλακώθηκαν από λάσπες και υλικά, ενώ κινδύνευσε και μία γυναίκα, η οποία χρειάστηκε να απεγκλωβιστεί από το ειδικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής και να μεταφερθεί καλά στην υγεία της, σε ασφαλές σημείο.

Μεγάλες ποσότητες λάσπης, δίχως να καταπλακωθούν σπίτια στη συγκεκριμένη περίπτωση, πέρασαν και μέσα από το χωριό Αγία Ευθυμία, στο οποίο έσπευσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, δίχως τελικά να χρειαστεί η επέμβασή του.

Σοβαρά προβλήματα και στη Ζάκυνθο

Με κύρια χαρακτηριστικά τους ισχυρούς νότιους ανέμους, τις έντονες βροχοπτώσεις και σε, αρκετές περιπτώσεις, και τις χαλαζοπτώσεις, η «Βικτώρια» έχει προκαλέσει, ήδη, αναστάτωση στην πόλη της Ζακύνθου, ενώ έχουν ήδη αναβληθεί δρομολόγια προς και από την Κυλλήνη.

70 χιλιοστά βροχής σε 8 ώρες στην Ιθάκη

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ιθάκη μέσα σε 8 περίπου ώρες έπεσαν 71 χιλιοστά βροχής.

Ο καιρός σήμερα

Ο καιρός σήμερα σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι οποίες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων μετά το μεσημέρι.

Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ, που το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων μετά το μεσημέρι.

Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στο Θερμαϊκό τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σήμερα στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αρχικά στη Μακεδονία και από το βράδυ στη Θράκη. Εξασθένηση των φαινομένων αρχικά στη δυτική και μετά το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στα θαλάσσια τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από αργά το απόγευμα.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και πιθανώς πρόσκαιρα στη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Εξασθένηση των φαινομένων μετά το μεσημέρι.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αρχικά στη δυτική Κρήτη και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ και από τα δυτικά.

Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ που από το απόγευμα από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

πενταποσταγμα

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button