Υπό σερβικό στρατιωτικό κλοιό Αλβανικά χωριά στα σύνορα με Κόσοβο – Μαζικές μετακινήσεις δυνάμεων!
Μαζικές μετακινήσεις δυνάμεων έχουμε μετά την δήλωση του πρωθυπουργού της Σερβίας ο οποίος χτες «σφύριξε” την έναρξη συνοριακών αλλαγών στα Βαλκάνια.
«Υποστηρίζω τη διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου, αυτή είναι η πολιτική μου», δήλωσε ο Βούτσιτς στην τοπική τηλεόραση n1, την Πέμπτη.
Άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και πυροβολικό έχουν ζεστάνει μηχανές από τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι Αλβανοί έθεσαν θέμα απόσχισης εδάφους από τον σερβικό εθνικό κορμό.
Οι Αλβανοί αναφέρουν πως μονάδες της σερβικής χωροφυλακής έχουν μετακινηθεί στην Νότια Σερβία στην περιοχή της Κοιλάδας του Πρέσεβο και έχουν περικυκλώσει χωριά γεμάτα αλβανικούς πληθυσμούς.
Προφανώς οι Σέρβοι έχουν πληροφορίες πως ετοιμάζεται αντάρτικο με δράση των παραστρατιωτικών οργανώσεων στις περιοχές Preševo, Medvedja και Bujanovac.
Επιβεβαιωμένα, βρίκεται υπό στενό σερβικό κλοιό το χωριό Βελίκι Τάρνοβατς (αλβανικά: Τέρνοτς ι Μαδ) του Μουγιάνοβατς.
Αργότερα, ο Γκάλι Μπεκίρι, πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα «Zëri», ότι μονάδες της χωροφυλακής έχουν αποκλείσει το Βελίκι Τάρνοβατς.
Οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις είναι πανέτοιμες σε συνεχή επαγρύπνηση για όλες τις τρέχουσες προκλήσεις. Η 2η μηχανοκίνητη Ταξιαρχία ( 2α Μ/Κ ΤΑΞ) του Σερβικού Στρατού στην Ζώνη Ασφαλείας, είναι σε επιφυλακή.
Το Β’ Σώμα Στρατού έχει περιοχή ευθύνης το Βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
«Ολοι οι Σέρβοι είναι εκπαιδευμένοι, οπλισμένοι και πανέτοιμοι να εφαρμόσουν κάθε εντολή του ανώτατου διοικητή και των κρατικών αρχών για την υπεράσπιση της επικράτειας και της συνταγματικής τάξης” αναφέρουν σερβικές πηγές.
Την ίδια στιγμή σε «ανοικτή γραμμή” είναι το σερβικό γενικό επιτελείο με το αντίστοιχο ρωσικό στην Μόσχα και με την συνδρομή των Ρώσων συμβούλων σε Κοσσυφοπέδιο και Σερβία.
Αν συμβεί το μοιραίο, Αλβανικές παραστρατιωτικές ομάδες UCKάδων και συγκεκριμένα του AKSH θα αναπτυχθούν στα σύνορα με την Σερβία προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση του Β’ σώματος του σερβικού στρατού που είναι στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.
Ηδη, οι ντόπιοι ηγέτες του Πρέσεβο διατύπωσαν με σαφήνεια την επιθυμία τους για «Ένωση” .
Η Κοιλάδα του Πρέσεβο αποτελείται από τους δήμους του Μπουγιάνοβατς, Πρέσεβο και Μέντβεντζα.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στον τελευταίο Δήμο. Εκεί επικεφαλής είναι Σέρβος δήμαρχος και σε περίπτωση ανταλλαγής θα παραμείνει εκτός του Κοσσυφοπεδίου.
Σύμφωνα με το δήμαρχο του Μπουγιάνοβατς, Σαίπ Καμπέρι, οι Σέρβοι έχουν κάνει εθνοκάθαρση στην Μέντβεντζα και ως εκ τούτου έχουν το προβάδισμα στο δήμο.
Σύμφωνα με τον Καμπέρι, η Μέντβεντζα είναι μέρος του αλβανικού κορμού και αναπόσπαστο μέρος της Κοιλάδας του Πρέσεβο.
Οπως γίνεται αντιληπτό, μια «λύση” είναι εξαιρετικά δύσκολη. Τα σύνορα αλλάζουν μόνο με πόλεμο.
«Αν αποτύχει ο διάλογος εξαιτίας σφάλματός μας, το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να γίνει μια ‘βόρεια Κύπρος, ή μια Οσετία, ή Ναγκόρνο –Καραμπάχ ή Αμπχαζία” δήλωσε ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σε αυτήν την παγωμένη κατάσταση, οπότε όλοι στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία πρέπει να εργασθούν για μια ισορροπημένη συμφωνία», δήλωσε ο Θάτσι
Οι Αλβανοί αν συμφωνηθεί παράδοση των 4 σερβικών δήμων Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok και Leposavic στην Σερβία, ζητούν ως αντάλλαγμα «κοινότητα αλβανικών δήμων” στο Νότο και συγκεκριμένα τις περιοχές Preševo, Medvedja και Bujanovac.
Επιπλέον θέτουν θέμα του υδροηλεκτρικού σταθμού, Gazivoda.
Η Γκάζιβόντα είναι η μεγαλύτερη (τεχνητή) λίμνη στο Κοσσυφοπέδιο όπου υπάρχει υδροηλεκτρικός σταθμός που ελέγχονταν από τους Σέρβους της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Τα μέλη των KFOR με τους Αλβανούς έχουν πλέον ως αποστολή την προστασία του με αυστηρά μέτρα ασφάλειας.