Τρία αεροπλανοφόρα στέλνουν οι ΗΠΑ αιφνιδιαστικά στην Κορεατική Χερσόνησο – Κρίσιμη ημερομηνία η 25η Απριλίου

c54f0fa43cd08e0472ed23e536da2320-620x450ΜΕΤΑ ΤΟ USS CARL VINSON ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ USS ROLAND REAGAN ΚΑΙ USS NIMITZ!

του Πάνου Σπαγόπουλου

Τρία αεροπλανοφόρα στέλνουν τελικά οι ΗΠΑ στην κορεατική χερσόνησο σε μια αιφνιδιαστική εξέλιξη εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ αι τη Βόρεια Κορέα.

Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή θα βρεθούν τα USS Carl Vinson, USS Ronald Reagan και  USS Nimitz μαζί με τις ομάδες μάχης τους σε μια άνευ προηγουμένου συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων εκ μέρους των ΗΠΑ.

Το πρώτο από αυτά το USS Carl Vinson ήδη κατευθύνεται στην περιοχή και αναμένεται να μπει στην Θάλασσα της Ιαπωνίας (την θαλάσσια έκταση που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο από την Ιαπωνία) στις 25 Απριλίου μαζί με τα συνοδά του σκάφη.

Ταυτόχρονα στην ίδια περιοχή θα καταπλεύσουν και τα Ronald Reagan (CVN 76) και Nimitz (CVN 68) για την πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων με την Νότια Κορέα όπως είναι η επίσημη αξιολόγηση για την παρουσία τριών αεροπλανοφόρων, πράγμα εξαιρετικά ασυνήθιστο.

Την ίδια  ημερομηνία η Βόρεια Κορέα έχει εξαγγείλει ακόμη μια δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου ημέρα η οποία συμπίπτει να είναι και η 85η  επέτειος για το λαϊκό Στρατό της Βόρειας Κορέας.

Στο μεταξύ ΗΠΑ και Νότια Κορέα αποφάσισαν την επίσπευση της ανάπτυξης  του αντιβαλλιστικού συστήματος THAAD καθώς η ένταση με την Βόρεια Κορέα έχει κορυφωθεί επικίνδυνα.

Αυτό αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση του Νοτιοκορεάτη προέδρου Hwang Kyo Ahn και του Αμερικανού αντιπροέδρου Michael Pence ο οποίος επισκοτίζεται τη Νότια Κορέα. Η ανάπτυξη του συστήματος πάντως έχει επικριθεί τόσο από την Κίνα όσο και από τις ΗΠΑ και αρχικά υπολογιζόταν αυτή να γίνει αργότερα μέσα στο έτος. Όπς αναφέρεται τα πρώτα απάρτια του συστήματος έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στη Νότια Κορέα από τον Μάρτιο.

Πάντως κάνεις από τους δύο επισήμους δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε το σύστημα θα είναι επιχειρησιακό.
Η Ρωσία αντιδρώντας σε αυτό το «ψυχροπολεμικό» κλίμα στην κορεατική χερσόνησο μέσω του Ρώσου υπυοργού Εξωτερικών  Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως δεν μπορεί να δεχθεί τις «ριψοκίνδυνες πυρηνικές ενέργειες» της Βόρειας Κορέας, αλλά εξέφρασε την ελπίδα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναλάβουν οποιαδήποτε μονομερή δράση κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Λαβρόφ απηύθυνε προειδοποίηση να μην υπάρξει αντίδραση από οιονδήποτε στη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας «που να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ και πιστός στο «δόγμα» του εάν θα κτυπήσει θα κτυπήσει αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προειδοποίηση.

Όπως λένε στις ΗΠΑ, ένα αεροπλανοφόρο σε ανάπτυξη είναι ρουτίνα, δύο είναι αυξημένη επιφυλακή, τρία είναι πόλεμος.

Triklopodia

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button