Τοξική λάσπη πνίγει χρόνια τωρα τον Κορινθιακό. Λόφοι από άκρως επικίνδυνα βαρέα μέταλλα καλύπτουν τον βυθό.

aloyminaΟ Κορινθιακός κόλπος βρίσκεται στο κέντρο της μόλυνσης από λύματα εργοστασίων και εργοταξίων, κάτι που επηρεάζει άμεσα και καθοριστικά την ζωή των γύρω περιοχών.Παρ ότι είχε ζητηθεί από πολιτικούς παράγοντες να ενταχθεί στις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές  αυτό στη πράξη δεν έχει γίνει και η ρύπανση απλώνεται μέχρι και σήμερα .Μια  κόκκινη λάσπη  έχει στρωθεί στο πυθμένα του Κορινθιακού από το  εργοστάσιο  αλουμινίου το οποίο βρίσκεται στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, στην βόρεια ακτή του Κορινθιακού.

Η κόκκινη αυτή λάσπη χαρακτηρίζεται από υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων (μολύβδου, υδράργυρου, χαλκού, καδμίου, χρωμίου), που είναι βλαβερά και επικίνδυνα, και επιδρούν τοξικά στα ζώα, τα φυτά και τους ανθρώπους.

Οι έρευνες που είχαν γίνει από το  Πανεπιστήμιο Πάτρας  έδειξαν ότι η κόκκινη λάσπη που απορρίπτεται στον Κορινθιακό Κόλπο είναι εμπλουτισμένη με τα φυσικά ραδιενεργά στοιχεία, Ουράνιο (238 U), Ράδιο (226 Ra), και Θόριο (232 Th).

Το πρώτο θέμα στην περιοχή αυτή είναι η ρύπανση από την Αλουμίνα και ακολουθεί  η απόρριψη  χωρίς να υποβληθούν προηγουμένως σε επεξεργασία, αστικά λύματα   παράκτιων οικισμών, καθώς επίσης και απόβλητα των ελαιοτριβείων τα οποία μολύνουν τη θάλασσα με ελαϊκό ή δεκαο-κτενικό οξύ, το οποίο είναι αδιάλυτο στο νερό.

Πολιτικά προσωπα συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες δεν έφεραν το αποτέλεσμα που θα έπρεπε το θεμα σιγοβράζει και οι κάτοικοι των περιοχών ειναι αγανακτισμένοι που δεν δοθηκε οριστική λύση.

Η σημαντικότερη πηγή ρύπανσης του Κορινθιακού Κόλπου είναι το εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» (ΑΤΕ), το οποίο βρίσκεται στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας (βόρειος Κορινθιακός). Η ΑΤΕ εγκατέστησε το 1970, ένα σύστημα ΥΕΜΑ (Υποθαλάσσια Έκχυση Μεταλλευτικών Αποβλήτων) για την έκχυση της κόκκινης λάσπης στον κόλπο των Αντικύρων. Η έκχυση της κόκκινης λάσπης στον κόλπο των Αντικύρων πραγματοποιείται με υποθαλάσσιους μεταλλικούς αγωγούς μήκους 2 χιλιομέτρων οι οποίοι εκβάλουν σε βάθος νερού περίπου 110μ.

Τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα του πυθμένα του Κορινθιακού υπολογίζεται ότι καλύπτει η κόκκινη λάσπη, το απόβλητο που προκύπτει κατά την παραγωγή του αλουμινίου και το οποίο περιέχει βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο, τιτάνιο, χρώμιο και κοβάλτιο. Από το 1972 οπότε άρχισε η απόρριψή του από την εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος στον κόλπο της Αντίκυρας, εκτιμάται ότι έχουν εναποτεθεί και εξαπλωθεί στον βυθό περισσότεροι από 20 εκατ. τόνοι ερυθράς ιλύος. 

Σύμφωνα με έρευνες η κόκκινη λάσπη καταστρέφει την πανίδα και τη χλωρίδα, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να εισχωρεί και στην τροφική αλυσίδα. Οι μετρήσεις του Πανεπιστημίου Πατρών έδειξαν ότι η κόκκινη λάσπη στον βυθό της Αντίκυρας και του Κεντρικού Κορινθιακού περιέχει έως και δέκα φορές περισσότερο τιτάνιο από όσο τα φυσικά ιζήματα της περιοχής, εννέα φορές περισσότερο χρώμιο, πεντέμισι φορές περισσότερο νικέλιο, τρεις φορές περισσότερο μόλυβδο και μιάμιση φορά περισσότερο κοβάλτιο.

Στην περιοχή έχουν ανιχνευθεί και ραδιενεργά στοιχεία που είναι έως και δεκαέξι φορές πάνω από τις επιτρεπόμενες τιμές στοιχεία ουράνιο, ράδιο και θόριο. Κοντά στα στόμια των αγωγών από όπου εκχύεται στον θαλάσσιο πυθμένα των Αντικύρων, οι συγκεντρώσεις των ραδιενεργών στοιχείων όσον αφορά το ουράνιο και το θόριο διαμορφώνονται δεκαέξι και επτά φορές, αντίστοιχα, υψηλότερες από τις μέσες παγκόσμιες τιμές που προτείνει ο διεθνής αρμόδιος οργανισμός UΝSCΕΑR. Πρόκειται μάλιστα για τις υψηλότερες τιμές που έχουν καταγραφεί σε μετρήσεις που διενεργήθηκαν στον θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας.

Η αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας Βοιωτίας  όταν έγινε γνωστή η ρύπανση είχε ειδοποιήσει  το ΥΠΕΧΩΔΕ  προτού δοθεί η νέα έγκριση περιβαλλοντικών όρων στην εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος ότι «η υπηρεσία μας δεν έχει χορηγήσει άδεια διάθεσης της ερυθράς ιλύος στη θάλασσα». Ωστόσο, στην  έγκριση  που ακολούθησε των περιβαλλοντικών όρων η απόρριψη της κόκκινης λάσπης επιτρέπεται βάσει απόφασης των Κοινωνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας, η οποία ελήφθη το 1972. Η Νομαρχία Βοιωτίας  με  νεότερο έγγραφό της από τις 2 Ιουλίου 2008  ειχε επιστήσει την προσοχή του ΥΠΕΧΩΔΕ στο νομοθετικό πλαίσιο που   επέτρεπε την απόρριψη της κόκκινης λάσπης.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε οτι έγινε εναπόθεση της κόκκινης λάσπης απο την Αλουμίνα στο έδαφος αλλά και αυτη η τροποποίηση στη μελέτη για το περιβάλλον  δεν έδωσε λύση αφου η μόλυνση συνεχίζεται και σουρώνει επηρεάζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα  και τη θάλασσα του Κορινθιακού.Μια ατέρμονη κατάσταση και οι διάφορες επιτροπές  Περιβάλλοντος της Βουλής το κανουν γαργάρα….

Η τελευταία ενέργεια που εγινε  για την λύτρωση του  Κορινθιακού Κόλπου απο την ρύπανση ηταν η ενεργεια τεσσάρων  εργαστηρίων  του Πανεπιστημίου Πατρών (Εργαστήριο Υγιεινής- τμ. Ιατρικής, Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας- τμήμα Φυσικής, Εργαστήριο Ιζηματολογίας- τμήμα Γεωλογίας και Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων- Η/Υ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το ΣΠΟΑΚ (Σύνδεσμος Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου) και Δήμους με τις πόλεις της Περιοχής που επηρεάζονται (Λουτράκι, Κόρινθος, Αίγιο, Κιατο ,Ξυλόκαστρο, Θήβα, Δωρίδα κ.α.)  να υποβάλλουν μια πρόταση στο πλαίσιο του προγράμματος Life2017.

Αντικείμενο της πρότασης είναι ο Κορινθιακός Κόλπος και η ανάπτυξη ενός ολιστικού ηλεκτρονικού διαχειριστικού εργαλείου για την προστασία από τη ρύπανση του Κορινθιακού Κόλπου. Το εργαλείο αυτό θα περιλαμβάνει αισθητήρες ρύπανσης του νερού και του αέρα που θα τοποθετηθούν σε σημεία του Κορινθιακού Κόλπου.

Το “εργο” συνεχίζεται….χωρίς λυση και η Αλουμινα λειτουργεί και ρίχνει…μεχρι να διαλυθεί ολο το οικοσύστημα.

aloymina 3

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button