Σκηνικό σύγκρουσης γύρω από το Barbaros.Μαζεύτηκαν 40 πολεμικά πλοία…
Eντονη η κινητικότητα στην Α. Μεσόγειο το τελευταίο 24ωρο. Τουλάχιστον 40 πολεμικά πλοία έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή!
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή υπάρχουν πολεμικά πλοία από Τουρκία, Ρωσία, ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα .
Οι ίδιες τουρκικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό ναυτικό δημιούργησε έναν κύκλο προστασίας του Barbaros και το τουρκικό σεισμογραφικό θα κινηθεί στο μέσο αυτού του νοητού κύκλου για να μην δεχθεί νέα ελληνική προειδοποίηση από την Φρεγάτα Σαλαμίς.
«Ο πλοίαρχος του σεισμογραφικού Barbaros Hayreddin Pasha διεξάγει έρευνα υπό την προστασία φρεγατών, κορβετών και υποβρυχίων, υπό τη διοίκηση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων.
Η περιοχή δράσης της φρεγάτας που ανήκει στην Ελλάδα, η οποία παρενόχλησε το πλοίο του Μπαμπαρός Χαϊρετίν Πασά, περιορίστηκε από τα τουρκικά πλοία. Το ελληνικό πλοίο παρακολουθεί από πολύ μακριά το «Barbaros Hayrettin Pasha», αναφέρει το δημοσίευμα. Όπως καταλαβαίνουμε, Άγκυρα συνεχίζει να μιλάει για πρόκληση της Φ/Γ Νικηφόρος, κάτι που διέψευσε το ΓΕΕΘΑ.
Οι Τούρκοι τονίζουν ότι υπάρχει «αύξηση της έντασης» στην Α. Μεσόγειο, και ότι η Άγκυρα κινείται παράλληλα και δια μέσω της διπλωματικής οδού, κατά της Ελλάδος.
Σύμφωνα με πηγές, η Άγκυρα ασκεί ήδη την γνωστή πολιτική των «κανονιοφόρων» για να δείξει αποφασιστική στάση και να μην επιτρέψει στους Ελληνοκύπριους να «επιτύχουν τα σχέδια τους για τα κοιτάσματα μονομερώς».
Οι Τούρκοι όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα επιχειρήσουν έρευνες με το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ ξεκινώντας από την κυπριακή ΑΟΖ και ειδικά από τα θαλάσσια οικόπεδα 5,6,7, για τα οποία έχουν εκφράσει αξιώσεις.
Στην Α.Μεσόγειο όμως, η κίνηση του BARBAROS συνοδεία «σωματοφυλάκων» εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την χώρα μας, διότι πιθανή κίνηση εντός της ελληνικής ΑΟΖ θα αποτελέσει ευθεία αμφισβήτηση ελληνικών χωρικών υδάτων .
Το πώς πρέπει να αντιδράσουμε είναι πλέον γνωστό, διότι δεν μπορούμε σε αυτήν την πρώτη φάση να αναμένουμε καμία βοήθεια από κανέναν.
Οφείλουμε εφόσον έχουμε εξελίξεις, να στείλουμε και άλλο πολεμικό πλοίο στην περιοχή με την συνοδεία υποβρυχίου ή υποβρυχίων, δείχνοντας άτεγκτη στάση στα σχέδια Ερντογάν για οριοθέτηση τουρκικής ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο.
Το παράδειγμα των Ιμίων πρέπει να μας είναι οδηγός για το που μπορεί να οδηγήσει μια υποχωρητικού τύπου πολιτική.
Η στάση ολόκληρης της ιεραρχίας της τουρκική ηγεσίας δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει ταυτόχρονα σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ και οφείλουμε να δείξουμε ότι οποιαδήποτε κίνηση τους δεν θα γίνει αποδεκτή …με όλα τα μέσα και τρόπους.
Σύμφωνα με χθεσινό άρθρο μας με τίτλο (Πρόβα πολέμου κατά της Ελλάδας στην Άγκυρα: Επίδειξη ισχύος με την άσκηση «Ateş Serbest» – Πιθανά σενάρια ελληνοτουρκικής σύρραξης), αναφέραμε ότι από τις τελευταίες εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο και ειδικά μετά την έκδοση κανόνων εμπλοκής από το τουρκικό γενικό επιτελείο ναυτικού, το γενικό συμπέρασμα είναι ότι έρχεται πιθανό ελληνοτουρκικό πολεμικό επεισόδιο.
Αν όμως λάβει χώρα κάτι τέτοιο, η Ελλάδα άμεσα θα πρέπει να ανακηρύξει ΑΟΖ με ταυτόχρονη επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων και στο Αιγαίο εκτός του Ιονίου πελάγους, χρησιμοποιώντας το δόγμα «σοκ και δέος».
Κάτι τέτοιο όμως θα αποτελούσε αιτία πολέμου για την Τουρκία. Ο Ερντογάν πάντως φέρεται γενικά να είναι αποφασισμένος να επιβάλλει την θέση του και προς το παρόν εξασκεί εκφοβισμό χωρίς την χρήση όπλων προς την ελληνική πλευρά όπως βλέπουμε εδώ και δύο ημέρες.