Σε πυραυλικό κλοιό S-400 και Bora η Ελλάδα

«Προσεδαφίστηκαν» και οι τέσσερις συστοιχίες των τουρκικών πλέoν αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 σε αεροδρόμια στο εσωτερικό της χώρας, ενώ έχει ξεκινήσει και η διαδικασία τοποθέτησης τους ανά την τουρκική επικράτεια απειλώντας (θεωρητικά) τόσο την Κύπρο όσο και το Αιγαίο αν και ομιλούμε για ένα σύστημα αναχαίτισης  αεροσκαφών/πυραύλων.

Οι Τούρκοι όμως εδώ και τρεις ημέρες, ουσιαστικά πανηγυρίζουν μιλώντας για μια μεγάλη νίκη και ουσιαστική απελευθέρωση της χώρας από το ΝΑΤΟ.

 Σε άρθρο της η ρωσική εφημερίδα Kommersant, παρουσιάζει τον Τούρκο πρόεδρο ως νικητή ενάντια στην επιρροή της Δύσης σε σχέση με την παράδοση τελικά των συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400 παρά τις πιέσεις της Δύσης.

«Όλα τα τμήματα των συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400 παραδόθηκαν στην Άγκυρα και έτσι ξεκίνησε η όλη διαδικασία η οποία είχε συμφωνηθεί εδώ και μήνες με τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αντιτάχθηκαν (λεκτικά μόνο όπως φαίνεται) έντονα στη σύναψη της συμφωνίας, αλλά οι δυτικές πιέσεις απέτυχαν να αποτρέψουν την αποστολή. Σύμφωνα με τον πολιτικό σχολιαστή Kommersant Dmitriy Drize, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan κέρδισε μια τακτική νίκη επί της επιρροής της Δύσης.

Τονίζοντας την ύψιστη σημασία από την άποψη της πολιτικής συμφωνίας, ο Ρώσος ειδικός ανέφερε: «Οι ΗΠΑ και προσωπικά (Πρόεδρος των ΗΠΑ) Ν.Τραμπ προσπάθησαν να μπλοκάρουν την παράδοση των συστημάτων μέσω κυρώσεων, αλλά παρ ‘όλα αυτά, τα ρωσικά συστήματα «πάτησαν» στο τουρκικό έδαφος.

«Η παρουσία των S-400 στην Τουρκία, αποτελεί μια πολιτική νίκη για τον Ερντογάν» δηλώνει ο Ρώσος ειδικός, ενώ συνέχισε: «η Τουρκία έχει δύσκολες σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη πρόσφατα. Η Ουάσινγκτον συνεχώς πίεζε την Άγκυρα ενώ στηρίζει τους Κούρδους στη Συρία και αρνείται να εκδώσει τον Fetullah Gülen, τον οποίο η Άγκυρα βλέπει ως κύριο σχεδιαστή του πραξικοπήματος του 2016. Η Ευρώπη, ειδικά η Γερμανία, επιβάλλει διαρκώς τους δικούς της κανόνες.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία προσφέρει πολύ καλά οπλικά συστήματα σε πολύ κερδοφόρες τιμές. Ο Ερντογάν, είναι βασικός παράγοντας στην περιοχής, ενώ από την άποψη της γεωγραφικής θέσης της Τουρκίας, οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η χώρα αυτή αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας», κατέληξε ο ίδιος.

Εφόσον λοιπόν οι Τούρκοι αφού έγραψαν στα παλιότερα των υποδημάτων τους τα αμερικανικά τελεσίγραφα, οι Ρώσοι προσφέρουν οπλικά συστήματα σε πολύ καλές τιμές και διάγουμε περίοδο «εκπτώσεων», οφείλουμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα να κινηθούμε ταχύτατα και να κάνουμε αυτό που δεν κάναμε πριν από  δύο χρόνια.

Μιλάμε για την άμεση συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών πυραύλων είτε σε επίπεδο S-300PMU-2 Favorite, με βλήμα 48N6E2 και μέγιστο βεληνεκές 195 χιλιόμετρα, είτε σε επίπεδο S-300VM4.

Μιλάμε για αντιαεροπορική προστασία που θα παρέχουν οι αναβαθμισμένοι πύραυλοι 9M82M, οι οποίοι πάνε ανά δύο σε κάθε εκτοξευτή, για κάλυψη κατά απειλών ταχύτητας μέχρι και τα 7,5 μαχ δηλαδή πέραν των αεροσκαφών και των πυραύλων Κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους με δυνατότητα αντιμετώπισης 24 στόχων ταυτόχρονα σε εμβέλειας μεταξύ 200 έως και 200 και 300 χιλιομέτρων.

Οι δύο συστοιχίες μας S-300PMU-1 θα μπορούσαν για παράδειγμα να καλύψουν Αθήνα και Θες/νικη, ενώ θα αποτελούσαν την αιχμή της ελληνικής αεράμυνας έναντι οποιαδήποτε τουρκικής απειλής, οπουδήποτε εντός της ελληνικής επικράτειας.

Επίσης το ίδιο οφείλουμε να πράξουμε και με τους πυραύλους Tor-M1.

Επισημαίνουμε ότι εκτός των τουρκικών πυραύλων S-400 έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους πυραύλους BORA με εμβέλεια τα 280 χλμ, οι οποίοι αν τοποθετηθούν στα παράλια της Μικράς Ασίας, μπορούν θεωρητικά να απειλήσουν ακόμη και την ελληνική πρωτεύουσα.

Για αυτό οφείλουμε να εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο αγοράς ακόμη και μικρό αριθμό πυραύλων του συστήματος Iskander-M, το οποίο χρησιμοποιεί δύο τύπους πυραύλων αναλόγως της αποστολής που θα επιτελέσει.

Η μία έκδοση είναι η Iskander-M 9M723 η οποία φέρει δύο τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους 9Κ720 κατά ΝΑΤΟ SS-26 Stone οι οποίοι έχουν εμβέλεια 415 χλμ η επίσημα ανακοινώσιμη (λόγω της συνθήκης για τα βαλλιστικά όπλα που θέτουν όριο στα 500 χλμ) ενώ στρατιωτικοί αναλυτές προσδιορίζουν εμβέλεια που ξεπερνά τα 700 χλμ.

Κανένα νομοσχέδιο ή μεγαλο-επένδυση από το εξωτερικό δεν πρόκειται να μας σώσει εφόσον οι Τούρκοι φέρονται να έχουν πάρει «το πάνω χέρι» κατέχοντας πλέον στρατηγικά όπλα τα οποία απειλούν ξεκάθαρα την ελληνική επικράτεια.

Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε με ταχύτατους ρυθμούς και να εξοπλιστούμε σαν «αστακοί» για αυτά που σχεδιάζουν οι νέο-οθωμανοί με τις πολλές αυτοκρατορικές φιλοδοξίες στην Α.Μεσόγειο, τους οποίους, δεν «ακουμπά» όπως φαίνεται κανένας, ούτε οι Αμερικανοί, ούτε Ισραηλινοί ούτε φυσικά η γερμανοκρατούμενη ΕΕ.

‘Εκθεση μυστικών υπηρεσιών: «Το Φατίχ έκανε γεώτρηση & βρήκε τεράστιο κοίτασμα!» – «Τμήματα των S-400 θα μεταφερθούν στα Κατεχόμενα»

 

Η Άγκυρα κτυπά ρέστα. Σε μια συγκυρία κατά την οποία δέχεται πιέσεις από την Ουάσιγκτον για την εγκατάσταση των S-400 και στην οικονομία της, διαχέει μηνύματα ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω σε ότι αφορά την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Την εικόνα της εγκατάστασης στις θαλάσσιες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αντανακλούν πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα κράτη- μέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» από έγκυρη κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, γίνεται λόγος για «επιτυχή γεώτρηση» του γεωτρύπανου «Φατίχ» που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στα ανοιχτά της Πάφου και παραπομπή σε κοίτασμα που φέρεται να φτάνει τα 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Για την όλη εικόνα εκφράζονται επιφυλάξεις με τη Λευκωσία να μην επιβεβαιώνει τις «βάσιμες υποψίες» υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιτυχή γεώτρηση του «Φατίχ» στη βάση ενημέρωσης που έχουν οι κυπριακές αρχές από τρίτες χώρες.

πενταπόσταγμα

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button