Πνίγουν στο χρήμα τους Ρομά: Δίνουν εκατομμύρια για την «κοινωνική ένταξή» τους

giftoi2Ειδική γραμματεία για τη μελέτη του… “κοινωνικού φαινομένου” των τσιγγάνων φτιάχνει η κυβέρνηση ακόμη ένα «σκληρό» μέτρο μετά την ελεύθερη είσοδο στα ΤΕΙ για τους νέους τσιγγάνους. Το κόστος της θα ανέρχεται στα 660.000 ευρώ το χρόνο από εθνικά κονδύλια.  Τα μέτρα της κυβέρνησης για τους Τσιγγάνους μετά τον θανάσιμο τραυματισμό από αδέσποτη σφαίρα του 11χρονου Μάριου στο Μενίδι, σίγουρα ξένισαν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτό γιατί δεν προβλέπεται κανενός είδους μέτρο προφύλαξης της τοπικής κοινωνίας του Μενιδίου από τις έκνομες πράξεις των τσιγγάνων, όπως για παράδειγμα ο έλεγχος αι η κατάσχεση των χιλιάδων όπλων που διαθέτουν, αντίθετα τα μέτρα κινούνται σε αδιόρατο, ομιχλώδες και ασαφές πλαίσιο.

Έτσι κυβερνητική επιτροπή η οποία αποτελείται από την Θεανώ Φωτίου και τους Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Τόσκα, Παύλο Πολάκη και Κώστα Γαβρόγλου η οποία συνεδρίασε για την αντιμετώπιση υποτίθεται του θέματος των τσιγγάνων προανήγγειλε μέτρα όπως δραστηριοποίηση κοινωνικών λειτουργών, υποχρεωτική σχολική παρακολούθηση και εισαγωγή χωρίς εξετάσεις στα πανεπιστήμια!

Το παράλογο όμως της υπόθεσης συνεχίζεται.

Τη γενική εποπτεία όλων αυτών των «σκληρότατων» μέτρων  θα έχει ακόμη μια από τις δεκάδες αν όχι εκατοντάδες «ειδικές γραμματείες» η «Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά».

Άλλωστε σε αυτή τη χώρα αρεσκόμαστε ιδιαίτερα στο άκουσμα της λέξης «γραμματεία».  

Η «ειδική» αυτή γραμματεία την οποία έχει δημιουργήσει  η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου αποτελείται από δεκάδες μετακλητούς υπαλλήλους που θα λαμβάνουν, μεταξύ άλλων και ειδικά επιδόματα ευθύνης.

Παρά το γεγονός ότι  οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για τους τσιγγάνους  περιλαμβάνουν δεκάδες εκατομμυρίων,  η Ειδική Γραμματεία δεσμεύεται, να διαθέσει εθνικά κονδύλια… που δεν υπάρχουν για τη χρηματοδότηση 74 καταυλισμών.

Για την ακρίβεια, το υπουργείο Εργασίας είχε προχωρήσει στη σύσταση δύο νέων γραμματειών. Η μία εξ αυτών είναι η προαναφερθείσα Ειδική Γραμματεία, η οποία και στελεχώθηκε από μετακλητούς υπαλλήλους.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το κόστος λειτουργίας της αγγίζει τα 662.000 ευρώ τον χρόνο. Ειδικότερα, 72.000 ευρώ θα κοστίσει η σύσταση των δύο θέσεων ειδικών γραμματέων, 116.000 ευρώ οι αμοιβές των ειδικών συμβούλων και συνεργατών που στελεχώνουν τα γραφεία τους, 412.000 ευρώ οι αμοιβές για τους υπαλλήλους που κατέλαβαν τις 24 συσταθείσες θέσεις διαφόρων κατηγοριών και 32.000 ευρώ για την καταβολή επιδόματος θέσεων ευθύνης.

Η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ενταξης των Ρομά, «καλείται να αντιμετωπίσει την ακραία φτώχεια και τη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των Ρομά». Αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι ενώ στην Ελλάδα έχουν διοχετευτεί εκατομμύρια ευρώ από κοινοτικά κονδύλια είναι η πρώτη φορά που για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται και εθνικά κονδύλια.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Τόσκα, δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια ούτε καν για ραντάρ ελέγχου στις εθνικές οδούς, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη εγκρίθηκε η καταβολή ποσού συνολικού ύψους 838.094,74 ευρώ, μεταξύ άλλων, και για χρηματοδότηση «Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων» κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.Εξάλλου, η κυρία Φωτίου δεσμεύτηκε ρητώς ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε συνεργασία με πέντε συναρμόδια υπουργεία, καθώς και με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η χρηματοδότηση θα είναι εθνική.

Εν συνεχεία, η ειδική γραμματέας για την Ενταξη των Ρομά Κατερίνα Γιάντσιου παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με χρηματοδότηση για υποδομές, στέγαση, απασχόληση, εκπαίδευση και υγεία σε κάθε τύπο καταυλισμού και οικισμού προκειμένου να επιτευχθεί η σταδιακή ένταξη της εν λόγω πληθυσμιακής ομάδας.

Οι τσιγγάνοι αποτελούν μια πληθυσμιακή ομάδα που λαμβάνει πολλά προνοιακά επιδόματα. Πολλές οικογένειες, μάλιστα, ζουν ουσιαστικά από αυτά. Επίδομα φτώχειας, πολυτέκνου αλλά και για ατυχήματα που παθαίνουν συχνά λόγω του τρόπου ζωής τους και χρόνιες ασθένειες.

Μετά από έρευνα μόνο στην περιοχή του Βόλου, αποκαλύφθηκε ότι 14 τσιγγάνοι εισέπρατταν παρανόμως οικογενειακά επιδόματα ύψους 211.000 ευρώ. Είναι κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι ο αριθμός των παιδιών που δηλώνονται από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα απο τους τσιγγάνους  δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Η Κάρτα Αλληλεγγύης, που θεσμοθετήθηκε από το υπουργείο Εργασίας για να ανακουφίσει πολλές οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, καταλήγει σε δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό σε τσιγγάνους, καθώς πάρα πολλοί εξ αυτών εμφανίζονται να πληρούν τα κριτήρια.

Είναι σύνηθες φαινόμενο, μας λένε εκπαιδευτικοί, να εγγράφονται στα δημόσια σχολεία παιδιά των τσιγγάνων  χωρίς, όμως, να παρακολουθούν τα μαθήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή για να λαμβάνουν οι γονείς το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης προϋπόθεση είναι τα παιδιά τους να είναι ενταγμένα στο σύστημα υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, εισπράττουν επιδόματα κάθε είδους παρότι είναι εύποροι. Τα εισοδήματά τους, όμως, είναι κατά κανόνα αδήλωτα. Με τον τρόπο αυτό στερούν επιδόματα από πραγματικά άπορες οικογένειες, οι οποίες ουδέποτε έτυχαν κάποιας ιδιαίτερης μεταχείρισης.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button