Πιστωτική ασφυξία για την Αθήνα σχεδιάζει η ΕΚΤ με το Βερολίνο – Θα μοιράζει 60 δισ.ευρώ το μήνα σε όλους πλην Ελλάδος
Πιστωτική ασφυξία προσπαθούν να δημιουργήσουν οι Ευρωπαίοι στην χώρα με εκβιαστική ενέργεια απο την ΕΚΤ η οποία δε λειτουργεί θεσμικά, όπως υποχρεούται, μοιράζοντας 60 δισ.ευρώ το μήνα σε όλους πλην Ελλάδος. Η αιτιολογία θα είναι η σημερινή απόρριψη των μεταρυθμίσεων Γ.Βαρουφάκη.
Βλέπουμε έτσι ότι η ΕΚΤ δε θα λειτουργήσει θεσμικά, ως οφείλει, αλλά ως ο επίσημος “στραγγαλιστής” των Γερμανών και των δανειστών. Θα επιχειρήσουν να “στραγγαλισουν” τη χώρα μέχρι η κυβέρνηση να δηλωσει οτι αποδέχεται όλους τους ορους των Βρυξελλών και του Βερολίνου.
Ετσι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την έναρξη αγορών τίτλων, συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ κάθε μήνα, χωρίς μέσα στο πρόγραμμα ρευστότητας να περιλαμβάνεται η Ελλάδα.
Για πρώτη φορά η ΕΚΤ δρομολογεί ένα τέτοιας έκτασης πρόγραμμα χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη και στην πραγματικότητα η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με «τύπωμα» χρήματος.
Οι πρώτες αγορές, κατά πάσα πιθανότητα, αρχίζουν τη Δευτέρα. Την ίδια ημέρα δηλαδή που στις Βρυξέλλες το Εurogroup θα περνάει από κόσκινο το πακέτο έξι μέτρων του Γιάνη Βαρουφάκη και αν κριθούν αρκετά τότε θα ανοίξει η κάνουλα χρηματοδότησης και για την Ελλάδα.
Η Ελλάδα θα μείνει έξω από την χρηματοδότηση που αρχίζει τη Δευτέρα, όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα, μέχρι η ΕΚΤ να θεωρήσει ότι το υπάρχον πρόγραμμα είναι επαρκής όρος για να τα κάνει και πάλι αποδεκτά ως εγγυήσεις χρηματοδότησης.
Στο μεταξύ, οι αγορές υποδέχονται τις επικείμενες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» με μία μεγάλη διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου σε τιμές που είχαμε να δούμε από το 2003 (1,10 δολ./ευρώ)
Η διολίσθηση του ευρώ αναμένεται να επιταχυνθεί όταν αρχίσουν οι αγορές σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Το μεγάλο στοίχημα βέβαια παραμένει το αν η χρηματοδότηση αυτή μαζί με το φθηνό ευρώ και το φθηνότερο πετρέλαιο θα καταφέρουν να «κινήσουν» τις οικονομίες της Ευρωζώνης για να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και του αποπληθωρισμού.
Στο κατακόρυφο βρίσκεται η αγωνία στην κυβέρνηση, αφού οι δανειστές απέρριψαν το πακέτο έξι μέτρων που τους έστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης, προκειμένου να πάρει η Ελλάδα την υπο-δόση του 1,5 δισ. για να πληρωθεί το ΔΝΤ.
O Αλέξης Τσίπρας προήδρευσε πολύωρης σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το βράδυ, ενώ έστειλε και μήνυμα στον Μάριο Ντράγκι μέσω του Γιάννη Στουρνάρα.
Την ίδια ώρα ο Γιάνης Βαρουφάκης διεμήνυσε στους εταίρους μας, οι οποίοι απέρριψαν το πακέτο των έξι μέτρων που τους είχε αποστείλει, πως η Ελλάδα έχει και plan B χρηματοδότησης, μιλώντας στο Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Την ίδια θέση επανέλαβε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Ας σημειωθεί ότι καμία πλευρά -ούτε η Ελλάδα ούτε οι δανειστές- δεν έχει γνωστοποιήσει ποια είναι τα έξι μέτρα που πρότεινε ο κ. Βαρουφάκης.
Όπως και να’χει, η κυβέρνηση θα επιζητήσει και πολιτική λύση στο Eurogroup τη Δευτέρα, για να μην προκύψει «ατύχημα» για τη χρηματοδότηση της χώρας.
«Πάμε στον πόλεμο και σκεπτόμαστε μόνο τη νίκη», τόνισε μάλιστα χθες ο κ. Βαρουφάκης, αλλά συμπλήρωσε πως «έχουμε και εναλλακτικό σχέδιο» αν δεν πάνε καλά τα πράγματα και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές.
Ερωτηθείς για το τί θα συμβεί αν δεν γίνει εκταμίευση δόσης μέσα στον Μάρτιο και για το πώς θα αποφευχθεί πιστωτικό γεγονός, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως όταν πηγαίνεις για τη μάχη δεν συζητάς την ήττα.
Πρόσθεσε πως «αντιμετωπίζουμε τη διαπραγμάτευση με αισιοδοξία, ιδιαίτερα καλή προετοιμασία και δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει αρνητική εξέλιξη». «Υπάρχει όμως εναλλακτική» είπε για το σενάριο μη εκταμίευσης της δόσης τον Μάρτιο.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα για τους επόμενους τέσσερις μήνες που συνδυάζει τη διασφάλιση της χρηματοδότησης από την ΕΕ με την εξόφληση των δόσεων προς το ΔΝΤ και κάποια ομόλογα εκτός PSI. Ανέφερε επίσης ότι ευελπιστεί σε πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ όταν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.
Είπε ότι από τη Δευτέρα, στο Eurogroup, θα υπάρξει ενεργοποίηση της διαδικασίας των διαβουλεύσεων για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και παράλληλα η δρομολόγηση της διαδικασίας για τη νέα συμφωνία με τους εταίρους.
Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά λύσεις έτσι ώστε να υπάρχει ταμειακή ρευστότητα μέχρι και τον Ιούνιο, για να μην υπάρξει κίνδυνος να θιγούν μισθοί, συντάξεις και καταθέσεις.
Μία λύση είναι το Δημόσιο να κλείσει τις κάνουλες πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα. Για ακόμη μια φορά, δηλαδή, το κράτος δε θα πληρώσει τα χρωστούμενα, εκμεταλλευόμενο ως και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ στα ταμεία.
Παράλληλα θα συνεχιστεί ο εσωτερικός δανεισμός στα πρότυπα του ΟΠΕΚΕΠΕ, με το οικονομικό επιτελείο να υποστηρίζει πως, από τη στιγμή που τα ταμεία λειτουργούν με επιχορήγηση από το κράτος, το να υπάρχουν διαθέσιμα τα οποία απλά τοκίζονται στις τράπεζες δεν έχει νόημα την ώρα που η κεντρική διοίκηση αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.
«Μόνο αν η Αθήνα παρουσιάσει κάτι χειροπιαστό, που να είναι συμβατό με το πρόγραμμα, θα έχει θετικό αποτέλεσμα η συνεδρίαση της Δευτέρας», τονίζουν πηγές της Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας ότι το επικείμενο Eurogroup θα είναι εξαιρετικό δύσκολο για την ελληνική αντιπροσωπεία αν μείνει στις περιγραφές αξόνων.
Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα ήταν το μοναδικό θέμα που συζητήθηκε στο Euroworking Group της Τετάρτης, λόγω του ότι το πρόβλημα της επαρκούς χρηματοδότησης για τις επόμενες εβδομάδες δεν απασχολεί μόνο την Αθήνα αλλά και τους εταίρους.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, δε, ότι αυτή τη φορά δεν αρκούν οι δεσμεύσεις -που οδήγησαν στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου- αλλά θα χρειαστούν πολιτικές αποφάσεις ή και νομοθετικές ρυθμίσεις, που να πείθουν για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Αθήνας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι η αναπροσαρμογή κάποιου συντελεστή ΦΠΑ, το οποίο θα ερμηνευόταν ως μέτρο για τη διατήρηση των δημοσιονομικών ισορροπιών.
Για να μην κοροιδευόμαστε έχουμε μπροστά μας ένα chicken game. Όλοι ξέρουν ότι όποιος υποχωρήσει πρώτος, χάνει, και όχι απλώς χάνει, θα έχει υποταχθεί για πολλά χρόνια. Οι Γερμανοί γνωρίζουν ότι για πρώτη φορά σε τόσα χρόνια φάνηκαν στα υπόλοιπ μέλη της ΕΕ ότι δεν μπορούν να επιβληθούν απόλυτα και αναγκάστηκαν να συζητούν. Αυτό οφείλεται στη νυν κυβέρνηση, και είναι κάτι που ψυχολογικά έχει κοστίσει στους Γερμανούς.
Μέχρι τον Ιούνιο θέλουν να μπορέσουν να αναγκάσουν την νέα κυβέρνηση να κάνει ακριβώς ότι και οι προηγούμενες: Να σκύψει το κεφάλι και να δεχθεί να “γδάρει” τον λαό της (οι προηγούμενες σε αυτό δεν προέβαλαν καν αντίσταση).
Το πιστωτικό γεγονός η ΕΕ δεν το θέλει. Γνωρίζει ότι θα ακολουθήσουν άλλες χώρες που είναι ήδη ευάλωτες και μεγάλες οικονομίες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, και η Ισπανία.
ΜΠορεί να φάινεται περιεργο αλλά θα κερδίσει αυτός που είναι πιο δυνατός ψυχολογικά. Εάν η κυβέρνηση αντέξει την ψυχολογική πίεση που δέχεται από συνδυασμένες επιθέσεις από έξω και από μέσα (κέντρα ανωμαλίας που επιζητούν την πτώση της και είναιπλήρως εναρμονισμένα με τα ξένα και όχι ελληνικά συμφέροντα), τότε αυτοί που θα υποχωρήσουν θα είναι οι Γερμανοί, και τότε θα δούμε αυτούς να καταφεύγουν στις “δημιουργικές ασάφειες” για να μην φανούν ότι έκαναν πίσω για πρώτη φορά.
Για την επιτυχία της κυβέρνησης πρσεύχεται πάνω απ’ολους ο Γάλλος πρόεδρος Φ.Ολάντ, αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ.Ρέντσι, γιατί ξέρουν ότι μετά έχουν σειρά, και οι λαοί τους δενε είναι συνηθισμένοι να υποφέρουν και να μην έχουν μέλλον.
defencenet