Με θερμό επεισόδιο η πόλεμο συνεχίζουν να κυβερνούν χωρίς εκλογές…

Οι Ευρωεκλογές και οι τοπικές εκλογές θα γίνουν αναμφίβολα στις 26 Μαΐου τρέχοντος. Το μεγάλο ερώτημα που πλανάται στον αέρα είναι πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές.

Πολλά αντικρουόμενα σενάρια έχουν καταγραφεί για το όλο θέμα, το οποίο κατά παράδοση αποτελεί προνόμιο και μυστικό του εκάστοτε Πρωθυπουργού. Για τους λόγους που αιτιολογούν μια όποια απόφαση του Πρωθυπουργού να γίνουν εκλογές εναλλακτικά τον Μάιο, τον Ιούνιο ή τον Οκτώβριο έχουν γραφεί και ειπωθεί πολλά και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε.

Εκείνο που δεν έχει ειπωθεί είναι η πιθανότητα να μην γίνουν σε καμιά από τις ως άνω ημερομηνίες και να αναβληθούν για αργότερα, ίσως και για το 2012. Εξηγούμαι. Το άρθρο 53, παρ. 3 του Συντάγματος αναφέρει ότι “Σε περίπτωση πολέμου, η βουλευτική περίοδος παρατείνεται σε όλη τη διάρκειά του. Αν η Βουλή έχει διαλυθεί, η διενέργεια των εκλογών αναστέλλεται εως όταν τελειώσει ο πόλεμος, ανακαλείται δε αυτοδικαίως η Βουλή που έχει διαλυθεί ως το τέλος του”

Αυτό σημαίνει ότι,σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, οι εκλογές αναβάλλονται, παραμένει η ίδια κυβέρνηση και διενεργούνται νέες εκλογές όταν θεωρηθεί ότι, ο πόλεμος ή ο κίνδυνος πολέμου έχει λήξει. Ένα θερμό επεισόδιο, πιθανό να αποτελεί και επιθυμία της Ουάσιγκτον, ώστε να δοθεί ένα καλό μάθημα στον Ερντογκάν με πιθανή πτώση της κυβέρνησής του και αντικατάστασή της με περισσότερο πειθήνιους πολιτικούς. Και παράλληλα, να ενισχυθεί η παραπαίουσα Ελληνική κυβέρνηση και να δοθεί η δυνατότητα επίλυσης και άλλων προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Η πιθανότητα πολεμικού ατυχήματος

Προχθές, το πρωί της Πέμπτης 28/3/19, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας,άτομο του στενού περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στο ίδιο κλίμα στον Ant1: «Με την αδυναμία στην οποία βρίσκεται η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας και την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας, είναι πολύ επικίνδυνο να συμβεί αυτό που λέμε ‘ατύχημα’ δημιουργώντας προβλήματα και στις δύο χώρες…Θέλει προσοχή πολλή, δεν μπορεί οι Τούρκοι να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, δεν συμβάλλουν στην καλή γειτονία». Και συμπλήρωσε : «τα όποια δικαιώματα της Τουρκίας αναγνωρίζονται από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Ότι τα υπερβαίνει θα απαντάται από την Ελλάδα, η οποία προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
Οι δηλώσεις έγιναν λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις, στο ίδιο μήκος κύματος, του υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος, όπως τόνισε ότι : «Ανησυχούμε βέβαια για την πρόκληση ενός ατυχήματος, το οποίο θα έχει ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Δηλαδή μπορεί να προκληθεί μία κλιμάκωση την οποία δεν μπορείς να ελέγξεις» Από την Ουάσιγκτον που βρέθηκε ο κ. Αποστολάκης, χαρακτήρισε «χοντρή πατάτα» των Τούρκων την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρωθυπουργό από τουρκικά μαχητικά.

Ο σημερινός Υπουργός Δημήτρης Αποστολάκης, έχει επανειλημμένα αναφερθεί με σκληρή γλώσσα στην ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων έναντι της επιθετικότητας της Τουρκίας. Έχει δηλώσει χαρακτηριστικά πως “αν οι Τούρκοι καταλάβουν βραχονησίδα, εμείς θα τους ισοπεδώσουμε. Σε παρόμοιο “πολεμικό” κλίμα απάντησε αρκετές φορές σε προκλήσεις της γείτονος. Οι πολεμικού ιαχές της ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας έγιναν σε συνέχεια της «πατριωτικής ομιλίας» του Αλέξη Τσίπρα από το Αγαθονήσι ο οποίος ειρωνεύτηκε τους Τούρκους και δήλωσε έτοιμος ακόμη και κολυμπώντας να πάει στα ελληνικά νησιά.

Διάφορες ερμηνείες

Μια ερμηνεία αυτής της ασυνήθους στάσης είναι ότι, το «Βατερλώ» στο Μακεδονικό, οδηγεί τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του να κρατούν μια πιο δυναμική στάση έναντι της Αγκυρας ώστε να μη χαρακτηριστούν «ενδοτικοί» και με την Τουρκία.Το ερώτημα που τίθεται είναι αν πράγματι υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου. Την απάντηση αυτή δεν μπορεί να τη δώσει κανείς, αλλά η υπερδραστηριοποίηση των τουρκικών αεροσκαφών με υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και με συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού FIR, όλα θα μπορούσαν να συμβούν.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ότι υπερπροβάλλουν την πατριωτική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικά οφέλη. Οι υπουργοί του τρομάζουν τον ελληνικό λαό για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου.Όλα αυτά δείχνουν ένα σχέδιο για να πάει σε εκλογές ενισχύοντας το προφίλ του ηγέτη προκειμένου να μην καταρρεύσει.Αυτά λένε βουλευτές στους διαδρόμους της Βουλής, όμως, το ερώτημα παραμένει: Κινδυνεύουμε από ένα θερμό επεισόδιο και μια εμπλοκή με την ανεξέλεγκτη Τουρκία του Ερντογάν;

Δεν αφήνεις την εξουσία όταν την έχεις κερδίσει

Εδώ καλό είναι να θυμηθούμε την παλαιότερη δήλωση του μέντορα του Πρωθυπουργού Αλέκου Φλαμπουριάρη που παραπέμπει και στον Λένιν : “Δεν αφήνεις την εξουσία όταν την έχεις κερδίσει”
Ύστερα από όλα αυτά αναρωτιόμαστε, μήπως τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από ένα θερμό επεισόδιο, παρατείνει την παραμονή της στην κυβέρνηση και στις εκλογές που θα γίνουν ίσως και στον επόμενο χρόνο, το 2020, ο Αλέξης Τσίπρας να ελπίζει ότι θα υπάρξει πατριωτικός εκλογικός αέρας στα πανιά του;

Υπενθυμίζεται εδώ το ανάλογο προηγούμενο με την κυβέρνηση της Μάργαρετ Θάτσερ στη Μ. Βρετανία, στην περίπτωση της σύρραξης με την Αργεντινή για τα νησιά Φόκλαντς τον Απρίλιο του 1982 που διήρκεσε διόμισυ μήνες με νίκη της Μ. Βρετανίας. Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της στρατιωτικής κυβέρνησης στην Αργεντινή και στην μ. Βρετανία η κυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος της Μ. Θάτσερ, πριν τα Φόκλαντς ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, τελικά επανεκλέχθηκε το επόμενο έτος.

Θ Κατσανέβας –Oδος Δραχμής

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button