Εγκατελειψαν και το θέατρο Φοίνικας…Το παλιό θερινό σινεμά έγινε σπίτι αστεγων!!!! Μπράβο Δήμαρχε Νικολούζο
Το θέατρο Φοίνικας πεσμένο και διαλυμένο…..Οταν δεν αξιοποιείς τα ιστορικά κτίρια της περιοχής σου τι να πείς… Λιγα μέτρα από το Δημαρχείο Κέρκυρας !!! Λίγα μέτρα απο το Γραφείο του Δημάρχου Κέρκυρας κ.Νικολούζου…
Μονο στην μπροστινή όψη δείχνουν οτι είναι κλεισμένες οι πόρτες !!!Πλάγια και πίσω το χάος…
Το παλιό θερινό σινεμά και η είσοδος του εχει γίνει το σπίτι μιας άστεγης οικογένειας…Τα παιχνίδια του παιδιού αυτής της άστεγης οικογένειας εξω απο την είσοδο..
Η περιφρόνηση αυτης της Ιστορίας ειναι αισχρή..Καποιες προηγούμενες Δημοτικές Αρχες παλαιψαν για την μνημειακή διάσωση και την λειτουργική αναβάθμιση αυτού το μοναδικού αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού μνημείου της πόλης και του νησιού.Ο Φοίνικας κατάρρευσε….
Μέσα στην παλιά πόλη της Κέρκυρας που είναι κηρυγμένη ιστορικό διατηρητέο μνημείο αλλά και μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, το θέατρο Φοίνικας κτήριο του 19ου αι. σ’ ένα ζωτικό πρόβλημα της αρχιτεκτονικής του νεοελληνικού θεάτρου, που επέτρεπε χειμερινή και θερινή λειτουργία. Αλλά και σημείο αναφοράς στην πόλη.
Κηρυγμένο νεότερο μνημείο, κατασκευάστηκε το 1895 και αποτέλεσε τη δεύτερη στέγη του Δραματικού Συλλόγου που ιδρύθηκε το 1875 και για τρεις δεκαετίες δραστηριοποιήθηκε τόσο με τη σχολή του όσο και με τις παραστάσεις του. «Η απαγκίστρωση από το ιταλοκρατούμενο κερκυραϊκό θέατρο ήταν ένα ώριμο αίτημα της ανερχόμενης μεσαίας τάξης, η οποία στήριζε τον Δραματικό Σύλλογο, παρασύροντας στις παραστάσεις του και τους μικροαστούς», σημειώνει η Ελένη Φεσσά – Εμμανουήλ στην έκδοση «Η αρχιτεκτονική του Νεοελληνικού Θεάτρου 1720 – 1940».
Το κτίριο οικοδομήθηκε σε χώρο του δήμου Κερκυραίων, ο οποίος το πρόσφερε το 1893 με ετήσιο ενοίκιο 150 δρχ. Είχε εμβαδό 1.795 τ.μ. και για την ανέγερση του «Φοίνικα» χρησιμοποιήθηκε όλο το αποθεματικό κεφάλαιο του Δραματικού Συλλόγου: 20.000 δρχ. Αλλά δεν ήταν αρκετά. Απαιτήθηκε και δάνειο 50.000 δρχ. Το έργο υποστηρίχθηκε από τη Δημοτική Αρχή της εποχής, διότι θα εξασφάλιζε στην Κέρκυρα υπαίθρια σκηνή ανάλογη με εκείνες του Ν. Φαλήρου και της Αθήνας, ωστόσο, το χρέος και οι πιέσεις ανάγκασαν το Σύλλογο να υποχωρήσει ως προς την ποιότητα των θεαμάτων. Γρήγορα ο χώρος γνώρισε πολλά στάδια πριν από τη παρακμή του, όπως αποδεικνύουν οι πολλαπλές αλλαγές στους χρήστες και τους μισθωτές.
Ηταν ένας πρωτότυπος συνδυασμός χειμερινού και υπαίθριου θεάτρου, ενώ τμήμα του χρησιμοποιήθηκε και ως κινηματογράφος.
Το κτίριο εδράζεται στην «υψηλή» πλατεία του Ενετικού Προμαχώνα Ραϋμόνδου (16ος αι.), ο οποίος αποτελεί τη ΝΔ αιχμή του αμυντικού μετώπου της περιμετρικής βενετικής οχύρωσης της πόλης. Ο συνοδευτικός χώρος του σινεμά εκτείνεται κι αυτός επί του οχυρωματικού χώρου του εν λόγω προμαχώνα. Οπως τονίστηκε στο Συμβούλιο, ο προμαχώνας Ραϋμόνδου (γι’ αυτό έχει λόγο η Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων) μαζί με έναν ημιπρομαχώνα ήταν αυτός που προστάτευε την ομώνυμη βενετική πύλη, η οποία κατεδαφίστηκε τον 19ο αι., κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας στην Κέρκυρα.
ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΗΜΕΡΑ….Φωτογραφίες 10/11/2018 amazonios
Ο τοίχος ριγμενος ..Εκει γινόταν η προβολή των ταινιών…
Τα πλαγια μερη του Φοίνικα..
Το προαύλιο του θερινού σινεμά χορταριασμένο εκεί που κάποτε ήταν οι καρέκλες για να δουν ταινια…
Η εισοδος του θερινού σινεμά
Εσωτερικά της εισόδου του σινεμά σήμερα είναι μια σκηνή που διαμένει η άστεγη οικογένεια και η απλωμένη μπουγάδα τους!!!
Εξω απο την είσοδο του Σινεμά ενα παιχνίδι των παιδιών της άστεγης οικογένειας μοναδικό σημείο ζωής στο ιστορικό κτίριο…
Η Μπροστινή οψη και μεσα το χαος!!!
Λιγα χρόνια πίσω οταν λειτουργούσε το θερινό σινεμά του Φοίνικα..