Αυξήσεις 20% στη ΔΕΗ…Κόβουν την έκπτωση σε εργαζόμενους!!! Μείωση και στους συνεπείς!!!
Οι… συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι από τα μέτρα που εισηγείται η νέα διοίκηση της Επιχείρησης και θα τεθούν για επικύρωση στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, με στόχο να επιβαρύνουν τα τιμολόγια από την 1η Σεπτεμβρίου.
Η έκπτωση συνέπειας, που αφορά πάνω από 4,1 εκατ. συνδέσεις και αντιπροσωπεύει το 65% του συνόλου, θα περιοριστεί στο 5% της αξίας του ρεύματος. Είναι η δεύτερη και μεγαλύτερη περικοπή σε ένα κίνητρο που θεσπίστηκε το 2016 και απέδωσε στα ταμεία της ΔΕΗ.
Οργισμένη απάντηση από τη ΓΕΝΟΠ: «Ούτε η χούντα δεν κατάργησε μονομερώς συλλογική σύμβαση εν ισχύι»
Είχε οριστεί στο 15% αλλά από την 1η Απριλίου μειώθηκε στο 10%, για να πέσει στο 5% από την Κυριακή. Θα πλήξει το πιο πολύτιμο κομμάτι πελατών για τα τα ταμεία της ΔΕΗ, το οποίο, μετά τα απανωτά «χαστούκια», στην ουσία σπρώχνεται προς τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι τελευταίοι άλλωστε από καιρό βομβαρδίζουν με καθημερινά τηλεφωνήματα τους πελάτες της ΔΕΗ για να τους ενημερώσουν σχετικά με τις προσφορές τους, ενώ είχαν επανειλημμένως ζητήσει την πλήρη κατάργηση της δελεαστικής έκπτωσης, η οποία διατηρεί το μερίδιο της ΔΕΗ στο 73%.
Από στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι για κατανάλωση έως 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, που αφορά περίπου το 40% των πελατών της ΔΕΗ, η έκπτωση συνέπειας θα μειωθεί από 17,4 σε 9,1 ευρώ. Η ΔΕΗ πάντως υπόσχεται ότι από το 2020 θα παρουσιάσει νέο πακέτο παροχών με βάση τις πρακτικές ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρισμού αλλά και τηλεφωνίας.
Τα αλλεπάλληλα «ηλεκτροσόκ» που επεξεργάστηκαν το αρμόδιο υπουργείο και η διοίκηση της Επιχείρησης περιλαμβάνουν επίσης διπλές και κυρίως τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγια, που θα αγγίξουν το 20% και θα επιβαρύνουν το σύνολο των καταναλωτών. Από την 1η Σεπτεμβρίου:
■ Αυξάνεται η τιμή της κιλοβατώρας και διαμορφώνεται ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας στο τετράμηνο. Εως τις 2.000 κιλοβατώρες η τιμή αυξάνει κατά 16,4% και διαμορφώνεται σε 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,0946 που ισχύει σήμερα. Για την κατανάλωση που υπερβαίνει το συγκεκριμένο όριο η αύξηση διαμορφώνεται στο 19,4%, αφού η τιμή θα οριστεί σε 0,11936 από 0,10252 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
■ Επιβαρύνεται το νυχτερινό ρεύμα, το οποίο αξιοποιούν κυρίως καταναλωτές για θέρμανση και ψύξη που διαθέτουν συσσωρευτές ενέργειας. Η αύξηση γι’ αυτή τη μεγάλη κατηγορία διαμορφώνεται στο 19,5% και η τιμή της κιλοβατώρας θα είναι 0,07897 ευρώ από 0,0661 σήμερα.
■ Θεσπίζεται, για πρώτη φορά για τους οικιακούς καταναλωτές, η επιβάρυνση των λογαριασμών με ρήτρα εκπομπών ρύπων, που σήμερα υπολογίζεται σε 15,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η εκτίναξη των τιμών στη διεθνή αγορά, που ξεκίνησε από τα μέσα του 2017, επιβάρυνε την περασμένη χρονιά τα ταμεία της ΔΕΗ με περίπου 140 εκατ. ευρώ, αλλά η προηγούμενη διοίκηση επέλεξε να μη μετακυλήσει το κόστος στους καταναλωτές.
Υπάρχει χρέωση μόνο για συνδέσεις μέσης τάσης, όπως βιομηχανίες και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, αλλά και γι’ αυτούς είχε θεσπιστεί έκπτωση 50% η οποία καταργείται με τα νέα μέτρα και είναι φανερό ότι η νέα επιβάρυνση θα φορτωθεί στους καταναλωτές. Να σημειωθεί ότι οι ιδιώτες πάροχοι προέβλεπαν στα «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων τους αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμολογίων με βάση τις διακυμάνσεις των δικαιωμάτων ρύπων και είναι ο βασικός λόγος που μια μερίδα πελατών τους επέστρεψε την περασμένη χρονιά στη ΔΕΗ.
Στα νέα μέτρα υπάρχει πρόβλεψη για έκπτωση 50% για δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), αλλά θα χορηγείται μόνο εφόσον στο συγκεκριμένο νοικοκυριό υπάρχει άτομο που έχει ανάγκη μηχανικής υποστήριξης.
Η εισήγηση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, για τις αυξήσεις στα τιμολόγια έγινε γνωστή με ανάρτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η οποία ξεκινά με τη φράση «Πακέτο διάσωσης της ΔΕΗ ύψους 500 εκατ. ευρώ με ουδέτερο αποτέλεσμα για τους καταναλωτές». Η εισαγωγή συνδέεται με τη διαβεβαίωση του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη ότι οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν από τις αυξήσεις στα τιμολόγια, που τελικώς θα είναι διψήφιες. Ο ισοσκελισμός, σύμφωνα με την κυβερνητική πλευρά, θα γίνει με δύο παρεμβάσεις:
■ Τη μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6%, που ήδη ισχύει από την 1η Μαΐου και έχει ενσωματωθεί στους τελευταίους λογαριασμούς. Το μέτρο θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά στην πράξη θα ακυρωθεί από τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.
■ Τη μείωση του Ειδικού Τέλους Μεταφοράς Δικαιωμάτων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), που υπολογίζεται σε 25%. Σήμερα επιβαρύνει τους λογαριασμούς με 22,67 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αναμένεται να διαμορφωθεί στα 17 ευρώ. Χθες έγινε γνωστό ότι το υπουργείο θα καταθέσει τροπολογία, που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τις άδειες οδήγησης, με την οποία η τιμή του ΕΤΜΕΑΡ ώς το τέλος του 2020 θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση.
Δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για τα αναμενόμενα έσοδα από τις δύο αυτές πηγές, είναι όμως φανερό ότι κάτι δεν πάει καλά με την αριθμητική της κυβέρνησης, η οποία οφείλει να αποδείξει και τον ισοσκελισμό των τσουχτερών αυξήσεων για τους καταναλωτές αλλά και το «πακέτο των 500 εκατ. ευρώ» που θα σώσει τα ταμεία της ΔΕΗ.
Κόβουν και την έκπτωση στους εργαζομένους…
Οι εκπτώσεις στα τιμολόγια ρεύματος για εργαζομένους και συνταξιούχους της ΔΕΗ προκαλούν μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στο αρμόδιο υπουργείο και τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Το 1990, με πράξη του τότε υπουργικού συμβουλίου, που είχε ενσωματωθεί από την επόμενη χρονιά στην επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση, προβλέπεται έκπτωση 75% σε όλες τις χρεώσεις που περιλαμβάνονται στα τιμολόγια ρεύματος στις κατοικίες των εργαζομένων στη ΔΕΗ.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνει λόγο για «προνομιακή έκπτωση» και προαναγγέλλει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καταργηθεί η έκπτωση για όλες τις χρεώσεις υπέρ τρίτων, όπως δημοτικά τέλη, ΕΡΤ, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) κ.λπ., αλλά θα διατηρηθεί και θα μειωθεί στο 30%, για να καλύψει μόνο την κατανάλωση ρεύματος.
Σε υψηλούς τόνους κινείται η απάντηση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ. «Ακόμη και η χούντα δεν κατάργησε μεμονωμένα συλλογική σύμβαση εργασίας εν ισχύι», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωση, τονίζει ότι αποτελεί «παροχή σε είδος», φορολογείται στην ανώτερη κλίμακα και επομένως η κατάργηση της έκπτωσης συνιστά ευθεία μείωση μισθού. Ενημερώνει ότι λόγω των μνημονιακών ρυθμίσεων οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση έχουν υποστεί από το 2010 συνολικές μειώσεις μισθών που υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ και σε ποσοστό υπολογίζονται στο 55%. Απορρίπτει τους ισχυρισμούς του υπουργείου για «προνόμια» των εργαζομένων στη ΔΕΗ και σημειώνει πως το μεγαλύτερο προνόμιό τους είναι τα εκατοντάδες εργατικά δυστυχήματα.
«Η κίνηση του υπουργείου είναι επικίνδυνη, καθώς ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και στοχοποιεί εργαζόμενους» καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, που καταλογίζει στο υπουργείο «κραυγαλέο λαϊκισμό».