Η Εξέλιξη για την μεταφορά των σκουπιδιών…Δηλώσεις της Δημάρχου Κέρκυρας κ.Υδραίου (video)

Εχει αρκετό "δρόμο" η μεταφορά ....

Δυο συνεδριάσεις έγιναν σήμερα  18/02/20 στο ΦΟΣΔΑ.Η μια ήταν του Διοικητικού Συμβουλίου και η άλλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φορέα διαχείρισης απορριμμάτων.Το Amazonios Τv αμέσως μετά τη λήξη των συνεδριάσεων ήταν εκεί και ο Δημοσιογράφος Χρόνης Προσαλέντης μίλησε  με την Δήμαρχο Κέρκυρας για την εξέλιξη της μεταφοράς των σκουπιδιών από τη Κέρκυρα στη Κοζάνη.

ΜΕΡΟΠΗ ΥΔΡΑΙΟΥ: Ηταν μια σημαντική μέρα στην εξέλιξη της μεταφοράς των απορριμμάτων διότι περάσαμε την μελέτη και τα τεύχη Δημοπράτησης της Μονάδος Επεξεργασίας για τον Νομό μας .Του εργοστασίου Κομποστοποίησης και επεξεργασίας.Δυστυχώς πέρασε κατά πλειοψηφία και οχι ομόφωνα όπως θα θέλαμε γιατί υπήρχαν διάφορα αιτήματα από τον Δήμαρχο Νότου και απο τον Βορρά και απο τον κ.Τρεπεκλη περι αναβολής του θέματος για να το μελετήσουν και να το διαβάσουν καλύτερα στις λεπτομέρειες του. Όταν αυτα τα αποστείλουμε στο Υπουργείο και πάρουμε την Τελική έγκριση θα ξαναέρθουν για συζήτηση για να βγουν οι όροι και οι προϋποθέσεις του διαγωνισμού που θα ειναι Διεθνής γιατί είναι πολύ μεγάλο το αντικείμενο του έργου.

Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι περάσαμε τις Τεχνικές προδιαγραφές για την πρόσκληση που θα δημοσιοποιηθεί για την μεταφορά. Ηταν το πρώτο βήμα που έπρεπε να γίνει διότι στη συνέχεια στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο  του Συνδέσμου που θα γίνει θα περάσουμε τον Προϋπολογισμό του 2020 που μέσα θα υπάρχει και κωδικός για τη δαπάνη αυτής της μεταφοράς..Οπότε εκεί θα συζητήσουμε και τους όρους της πρόσκλησης που θα βγει ώστε να καταθέσουμε οι ενδιαφερόμενοι τις προτάσεις τους οι οποίες πρέπει να είναι σύμφωνες με τις τεχνικές προδιαγραφές αλλά και με το Οικονομικό αντικείμενο που θα προταθεί.

Η αγωνία μας είναι να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και οι τέσσερις Δήμοι του Νομού στο αντικείμενο του μεγάλου έργου της μεταφοράς.Στο επόμενο συμβούλιο θα περάσουμε και την προγραμματική σύμβαση με την ΔΙΑΔΥΜΑ που επεξεργάζεται και διαχειρίζεται το εργοστάσιο στη Κοζάνη για να μπορέσουμε κατόπιν της μεταφοράς να οδηγηθούν τα απορρίμματα εκει προς επεξεργασία εναπόθεσης του υπολείμματος.

ΕΡ.Δημοσιογράφου:  Το βλέπετε σύντομα?

Μ.ΥΔΡΑΙΟΥ: Το επόμενη εβδομάδα θα ειναι το Διοικητικό Συμβούλιο και εφόσον εγκριθεί θα βγει πρόσκληση και απο εκει θα τηρηθούν οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται από το Νομικό πλαίσιο

ΕΡ.Δημοσιογράφου: Εχουν ενημερωθεί ολα τα μέλη για τα έξοδα που θα χρειαστούν για να φθάσουν τα σκουπίδια στην πόρτα της Κοζάνης?

Μ.ΥΔΡΑΙΟΥ:Εχει γίνει μια προσέγγιση του κόστους από την πρώτη στιγμή και τη σύσκεψη που έγινε στο αρμόδιο Υπουργείο με τον κ.Γραφάκο στην Ειδική Γραμματεία Απορριμμάτων παρουσία και των τεσσάρων Δημων και των Βουλευτών και της Περιφερειάρχου και Ειδικών Συμβούλων και εκπροσώπων της ΔΙΑΔΥΜΑ εγινε αναφορά και στην Κοζάνη και θα πρέπει να κλείσει η διαδικασία της πρόσκλησης και να αναδειχθεί κάποιος που θα αναλάβει την μεταφορά ωστε να οριστικοποιήσουμε και το κόστος .Η προσέγγιση γνωρίζουμε πάνω κάτω πόσο θα στοιχίσει .Αυτο μενει να οριστικοποιηθεί με το τελικό Ανάδοχο.

Με αυτα που μας δήλωσε η Δήμαρχος Κέρκυρας προκύπτει οτι δεν έχει οριστικοποιηθεί το τελικό κόστος και τα Δημοτικά Συμβούλια δεν έχουν ακριβή εικόνα και οτι ο Τελικος ανάδοχος αν ζητήσει ολα τα έξοδα μεταφοράς από τη Κέρκυρα από τους σταθμούς μεταφόρτωσης με τα πλοία  για Ηγουμενίτσα και τις πλατφόρμες μεταφοράς των σκουπιδιών προς τη Κοζάνη το κόστος αυτό δεν θα εχει καμμια σχεση με οσα ειπωθηκαν στη συσκεψη στο αρμόδιο Υπουργείο.Θα είναι πολύ υψηλό!!!.Θα αναλάβει Ανάδοχος αν δεν έχει κέρδος? Ο ανάδοχος θα σκεφτεί τους Δημότες η το κόστος μεταφοράς για να έχει κέρδος? Ετσι μπορεί να βρεθούμε προ αδιεξόδου εκτός και γίνει δεκτό το όποιο κόστος το οποίο θα περάσει  στα τέλη των Δημοτών…

Όλα αυτά γιατί για πρώτη φορά θα έχουμε μεταφορά των σκουπιδιών εκτός Κέρκυρας και για πρώτη φορά το κόστος θα είναι το υψηλότερο όταν ο Ανάδοχος θα έχει εξτρα να πληρώσει Πλοία και φορτοεκφορτώσεις από αυτά. Πάντως αριθμούς και ποσά η Δήμαρχος δεν μας έδωσε και ο πολίτης ανησυχεί για το ύψος του ποσού που θα του χρεωθεί.

Camera Chris   Επεξεργασία Amazonios

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button