Υπομνήματα απο ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ωστε να γίνει ανακατανομή των εδρων.Οι 12 που πιθανώς θα εισέλθουν στη Βουλή

Υπόμνημα κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές θα καταθέσει η ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά, ενώ αναμένεται η δικαστική απόφαση για τις 12 έδρες στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε κατά την τελευταία συνέντευξη του (Ant1) ότι η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ θα καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής του κόμματος των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Το υπόμνημα θα κατατεθεί στις 20 Απριλίου, με το που θα “ανοίξει” η δυνατότητα για τη σχετική διαδικασία και θα βασίζεται σύμφωνα με πληροφορίες καταρχήν στις δηλώσεις του Βασίλη Στίγκα όσον αφορά στον ρόλο του καταδικασθέντα για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, έχει παραγγείλει ποινική δίωξη κατά Κασιδιάρη και άλλων 12 ατόμων, μεταξύ των οποίων και 11 βουλευτές που εξελέγησαν με τους Σπαρτιάτες. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση, έχει καταλήξει -κατά πληροφορίες- ότι ο Ηλ. Κασιδιάρης ενώ ήταν έγκλειστος λόγω της καταδίκης του για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, υπήρξε ο πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών και καθοδηγητής των υποψηφίων βουλευτών με τους οποίους είχε συχνές επαφές.

Ενώ εκκρεμεί η απόφαση του Εκλογοδικείου για τη νομιμότητα της συμμετοχής των Σπαρτιατών στη Βουλή και άρα για το τι θα γίνει με τις 12 συνολικά έδρες που είχαν κερδίσει στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023. Η απόφαση του Εκλογοδικείου αναμένεται από τα μέσα Απριλίου μέχρι τέλη Ιουνίου.

Αντίστοιχο υπόμνημα έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει και το ΠΑΣΟΚ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σε ανάλογη κίνηση θα προβεί και η Νέα Αριστερά.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε εκφράσει πάντως την ελπίδα ότι και άλλα κόμματα θα στήριζαν την ένσταση της ΝΔ. Όλες βεβαίως οι ενστάσεις που θα κατατεθούν αναμένεται να έχουν πάνω κάτω το ίδιο σκεπτικό. Καθώς δε οι ενστάσεις θα στηρίζονται στη νομοθεσία που είχε περάσει η κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2023 για να “μπλοκάρει” το κόμμα Έλληνες ΓΤΠ του Κασιδιάρη, η ΝΔ υποστηρίζει ότι εκ των υστέρων αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία δικαιώνεται, δεδομένου άλλωστε ότι η υπόθεση εξετάζεται ήδη από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται βέβαια ότι ο νόμος δεν είχε εμποδίσει τους Σπαρτιάτες να κατέβουν και να μπουν στη Βουλή. Ωστόσο αναμένεται ότι το Εκλογοδικείο θα ακυρώσει τη συμμετοχή τους στη Βουλή.

Τα δύο σενάρια για τις έδρες

Τι θα γίνει με τις 12 έδρες που είχαν κερδίσει οι Σπαρτιάτες τον Ιούνιο του 2023 (καθώς θα χάσουν φυσικά τις έδρες τους και οι βουλευτές που εν τω μεταξύ έχουν ανεξαρτητοποιηθεί) είναι ανοιχτό. Η επικρατούσα επιστημονικά άποψη είναι πως θα έπρεπε να γίνουν επαναληπτικές εκλογές στις 12 περιφέρειες, όπου είχαν βγάλει βουλευτή οι Σπαρτιάτες. Πρόκειται συγκεκριμένα για τις περιφέρειες Α’ Αθηνών, Β’ Πειραιά, Βορείου και Δυτικού Τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης και Λάρισας.

Καθώς όμως σε αυτή την περίπτωση θα εφαρμοζόταν ένα ιδιότυπο εκλογικό σύστημα (πλειοψηφικό ως μονοεδρικές) με υποβολή υποψηφιοτήτων εξαρχής, το σενάριο αυτό παρουσιάζει πρακτικές δυσκολίες. Σημειωτέον επίσης ότι με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο του 2020 οι έδρες κατανέμονται καταρχήν με βάση τα πανελλαδικά ποσοστά των κομμάτων και κατόπιν ανά περιφέρεια, ως εκ τούτου σε ορισμένες περιφέρειες οι Σπαρτιάτες έχουν πάρει έδρα χωρίς να έχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό τους εκεί.

Στελέχη όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης θεωρούν πάντως ότι με επαναληπτικές εκλογές θα ωφελούνταν η ΝΔ, καθώς λογικά με βάση τις δημοσκοπήσεις θα κέρδιζε τις περισσότερες αν όχι όλες από τις 12 έδρες. Υπάρχουν όμως και φωνές που λένε ότι δεν είναι ώρα για να μετρήσει δυνάμεις η ΝΔ, καθώς και ότι υπάρχει ο κίνδυνος στις περιφέρεις όπου θα στηθούν δύο κάλπες, οι ψηφοφόροι να επιλέξουν πιο εύκολα ψήφο διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές.

Επομένως δεν είναι απίθανο και το σενάριο της ανακατανομής των εδρών σε όλα τα κόμματα ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη. Και πάλι βέβαια η ΝΔ θα κερδίσει επιπλέον έξι έδρες, ενώ τρεις αναμένεται να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ και από μία ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας.

Σημειωτέον ότι δεν είναι εύκολη η απόφαση των δικαστικών αρχών, καθώς ακύρωση εκλογής κόμματος θα αποτελούσε μία πρωτοφανή στη Μεταπολίτευση εξέλιξη (αντίστοιχο γεγονός έχει να συμβεί από την ακύρωση της εκλογής 10 βουλευτών της ΕΔΑ το 1951, για εντελώς διαφορετικούς λόγους βέβαια τότε, καθώς επρόκειτο για φυλακισμένους και εξόριστους αγωνιστές της Αριστεράς, μεταξύ των οποίων ο Μανώλης Γλέζος).

Τα πιθανά ονόματα

Υπενθυμίζεται ότι στο σενάριο της αναλογικής ανακατανομής τις έδρες των Σπαρτιατών θα έπαιρναν οι πρώτοι επιλαχόντες βουλευτές των άλλων κομμάτων. Συγκεκριμένα από τη ΝΔ η Φωτεινή Πιπιλή στην Α Αθηνών, ο Τάσος Γαϊτάνης στο Νότιο Τομέα Αθηνών,  η Βασιλική Κόλλια στην Ανατολική Αττική, ο Άγγελος Τσιγκρής στην Αχαΐα και η Ρένα Καραλαριώτου στη Λάρισα.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να έμπαιναν στη Βουλή ο Χρήστος Σπίρτζης στην Ανατολική Αττική, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο Τομέα, ο Σωκράτης Βαρδάκης στο Ηράκλειο.

Από το ΠΑΣΟΚ οι δύο επιλαχόντες εκ των οποίων θα μπορούσε να μπει πιθανώς ένας στη στη Βουλή είναι ο Θανάσης Γκλαβίνας στη Β΄ Θεσσαλονίκης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης στη Β΄ Πειραιώς.

Η μάχη για τη δεξιά και ακροδεξιά ψήφο

Από ένα πιθανό μπλόκο στη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές πάντως η ΝΔ δεν προσδοκά να κερδίσει η ίδια ψηφοφόρους, καθώς άλλωστε στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο κοινό έχει οριστικά μετακομίσει στην Ακροδεξιά.

Εκτιμούν επίσης ότι δεν θα επωφεληθεί ιδιαίτερα ο Κυριάκος Βελόπουλος, καθώς η Ελληνική Λύση είναι πολύ… λάιτ για τα ακροδεξιά γούστα των ψηφοφόρων των Σπαρτιατών. Σε κάθε περίπτωση, στη ΝΔ ανησυχούν ότι το κόμμα του κ.Βελόπουλου ενδέχεται να αγγίξει και διψήφιο ποσοστό πανελλαδικά, ενώ σε ορισμένες περιφέρεις στη βόρεια Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί ακόμη και δεύτερο κόμμα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κ.Μητσοτάκης μετά το συνέδριο της ΝΔ μία από τις πρώτες περιοδείες που πραγματοποίησε ήταν στη Θεσσαλονίκη, από όπου κάρφωσε εκ νέου τους “πατριώτες στα λόγια”. Ο πρωθυπουργός θα δώσει στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές ιδιαίτερο βάρος με περιοδείες στη βόρεια Ελλάδα, όπως είχε γίνει και πριν τις εθνικές εκλογές του 2023.

Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε και η επιτροπή εκλογικού αγώνα της ΝΔ, με τον πρώην υπουργό Άμυνας, Νικο Παναγιωτόπουλο, ως επικεφαλής στη θέση του Γιάννη Μπρατάκου. Ο κ. Παναγιώτοπουλος ως βουλευτής Καβάλας, αλλά και ως πρώην υπουργός Άμυνας και ένα πρόσωπο που αναφέρεται στο καραμανλικό στρατόπεδο, θα αναλάβει να κρατήσει την “πατριωτική δεξιά” στο “γαλάζιο μαντρί”.

Το πιθανό “μπλόκο” στη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές εκτιμάται όμως ότι θα βοηθήσει το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου να μπει ενδεχομένως στην Ευρωβουλή. Η κ.Λατινοπούλου απευθύνεται βεβαίως και στους δυσαρεστημένους παραδοσιακούς νεοδημοκράτες, αλλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ήδη ένθερμα μηνύματα από υποστηρικτές των Σπαρτιατών και του Κασιδιάρη.

Σημειωτέον πάντως ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για υπόμνημα και κατά της συμμετοχής του δικού της κόμματος. Πρώτον γιατί ακόμη και να λάβει κάποια στήριξη μετά από ακύρωση της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές, θα έχει ήδη παρέλθει ο χρόνος δυνατότητας ενστάσεων. Δεύτερον και κυριότερο γιατί εν προκειμένω δεν θα ήταν εύκολη η στοιχειοθέτηση περί πραγματικού αρχηγού. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2023 είχε ως στόχο να αποτρέψει τη συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων των οποίων ο πραγματικός αρχηγός έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button