Υποκατάστημα της Αμερικής η Ελλάδα..Εμπλέκουν τη Χώρα – Χρησιμοποιούν Πολεμικές εγκαταστάσεις .

Σε Πολεμικό Υποκατάστημα εχει μετατρέψει η Αμερική την Ελλάδα Η Αμερικανική παρουσία σε ΣΟΥΔΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΛΑΡΙΣΑ ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ εμπλέκουν την Χωρα στις Πολεμικές επιχειρήσεις στην Μεση Ανατολή..Ειδικότερα η Αμερικανική παρουσία εχει ως εξης:

 1. Σούδα

Στην Αεροπορική Βάση (115 Πτέρυγα Μάχης) βρίσκονται σταθμευμένα και σε επιφυλακή μεταγωγικά, ιπτάμενα τάνκερ και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου. Οι παρακείμενες ναυτικές εγκαταστάσεις στο Μαράθι μπορούν να εξυπηρετήσουν μέχρι και αεροπλανοφόρο.

 1. Ελευσίνα
  Τις τελευταίες ημέρες μεταστάθμευσαν στην 112 Πτέρυγα Μάχης αμερικανικά C-130 και Ειδικές
  Δυνάμεις.
 2. Λάρισα
  Στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας (110 Πτέρυγα Μάχης) σταθμεύουν εδώ και καιρό αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Από εκεί επιχειρούν Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα τύπου MQ-9 REAPER, ενώ συχνά φιλοξενούνται ιπτάμενα τάνκερ και μεταγωγικά.
 3. Νέα Αγχίαλος
  Στην Αεροπορική Βάση της Νέας Αγχιάλου (111 Πτέρυγα Μάχης) θα σταθμεύσουν για τον χειμώνα ελικόπτερα Σινούκ και Μπλακ Χοκ. Μικρός αριθμός ίσως σταθμεύσει και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Πρόκειται για ελικόπτερα που χρησιμοποιούσαν την βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.
 4. Θεσσαλονίκη
  Το αεροδρόμιο και το λιμάνι της πόλης χρησιμοποιούνται τακτικά για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού, κυρίως προς την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
 5. Αλεξανδρούπολη
  Η «Σούδα του Βορρά», όπως έχει κατά καιρούς χαρακτηριστεί, αποτελεί έναν κόμβο μεταφοράς ενέργειας αλλά και διαφόρων ειδών οπλικών συστημάτων προς την Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η σημασία της έχει αναδειχθεί σε όλη τη Συμμαχία μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η παρουσία των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη είναι «κλειδί» για τον ρόλο που διαδραματίζει.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button