Τουρκικό Γεωτρύπανο οδεύει προς την Κρήτη…Nεα Μεγάλη κρίση με απρόβλεπτες εξελίξεις!!
Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης «Turkey Today», η Τουρκία «είναι έτοιμη να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Λιβύης» που τελείως τυχαία βρίσκονται νότια της Κρήτης και ειδικά στη νοτιοδυτική Κρήτη, όπου ετοιμάζεται και η Ελλάδα να προχωρήσει σε γεωτρήσεις.
Η έκθεση ανέφερε ότι ο Ahmed Turkoglu, Γενικός Διευθυντής της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου TPΑO, έχει λάβει το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση Ρ. Τ. Ερντογάν να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στα νότια της Κρήτης, αλλά και έρευνες στα 6 μίλια κοντά στη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη.
Ο Turkoglu εξηγεί στην έκθεση ότι «Θα κερδίσει και η Τουρκία, αλλά και η Λιβύη, η οποία τώρα δεν έχει την δυνατότητα να προχωρήσει σε τέτοιες έρευνες»!
Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να πλησιάζουμε σε αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια της ιστορικά λανθασμένης μεθόδου του κατευνασμού, να αποφύγει: Της σύγκρουσης.
Η Τουρκία επιθυμεί να εκμεταλλευθεί την ναυτική υπεροχή της για να προστατέψει τα ερευνητικά πλοία που θα κάνουν έρευνες εντός των περιοχών ελληνικής δικαιοδοσίας. Οι επόμενοι 24 μήνες αναμένονται ιδιαίτερα θερμοί…
Πόσο σύντομα η Γενική Γραμματεία Ορυκτών και Πετρελαίων θα παραχωρήσει άδειες για έρευνες στα συγκεκριμένα οικόπεδα και η Τουρκία θα στείλει αρχικά σεισμογραφικό σκάφος όπως και γεωτρύπανο στην περιοχή αυτή; Το αργότερο εντός του προσεχούς εξαμήνου.
Στα αδειοδοτημένα για έρευνες από ελληνικής πλευράς «Οικόπεδα» (βυθοτεμάχια) νότια και δυτικά της Κρήτης εντοπίζονται πλέον οι ελληνικές προσπάθειες για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Το πρόβλημα με αυτά τα δύο «Οικόπεδα» είναι ότι το νότιο αμφισβητείται και αυτό στη νοτιοανατολικό άκρο του από την Άγκυρα που λέει ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας συνεχίζεται σε ευθεία γραμμή και φτάνει μέχρι την Λιβύη
Ήδη το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης προχώρησε στην αποστολή ρηματικής διακοίνωσης στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, διαμαρτυρόμενο για τις δραστηριότητες εντοπισμού κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης!
Στο pronews.gr είχαμε προειδοποιήσει πριν μήνες ότι κάτι τέτοιο ήταν πολύ πιθανόν να συμβεί και τώρα δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε.
Στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης φέρονται να υπάρχουν ανεκμετάλλευτα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που μπορούν να αποφέρουν, σε βάθος 25ετίας, 302 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα!
Νοτίως της Κρήτης υπάρχουν 3 με 4 υπεράκτιες περιοχές που αξίζουν να γίνουν αντικείμενο έρευνας υδρογονανθράκων λόγω των μεγάλων ποσοτήτων που μπορούν να έχουν: 1) νοτιοδυτικά της Γαύδου, 2) στο νομό Ρεθύμνου (Φραγκοκάστελο-Πλακιάς), 3) στον κόλπο της Μεσαράς και 4) νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας – λεκάνη του Ηροδότου».
Νοτίως της Κρήτης, ήτοι γύρω από τα λασποηφαίστεια, υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου, της τάξης του 1,5 τρισ. κ.μ. κατ’ αναλογία με το τι έχει βρεθεί στον Κώνο του Νείλου, την Κασπία Θάλασσα (κοίτασμα Shah Deniz), τη Νορβηγία και αλλού.
Νοτιοανατολικά της Κρήτης υπάρχει η λεκάνη του Ηροδότου.
Το ελληνικό τμήμα της λεκάνης έχει πιθανά αποθέματα της τάξης των περίπου 2 τρισ. κ.μ., κατ’ αντιστοιχία με τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου στον Κώνο του Νείλου (Shell, BP), την πολύ πρόσφατη μελέτη της OMV και τις προβλέψεις των πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου στο κυπριακό τμήμα της λεκάνης του Ηροδότου που εφάπτεται του ελληνικού τμήματος της λεκάνης του Ηροδότου.