Το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης

Να τι ακολουθεί  By Nick Giambruno International Man September 22, 2022

«Είναι δυνατό να υπάρχουν περισσότερα από ένα αποθεματικά νομίσματα».

Αυτά είναι τα πρόσφατα λόγια του Jerome Powell, Προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ήταν μια εκπληκτική παραδοχή από το μοναδικό άτομο με τον μεγαλύτερο έλεγχο του δολαρίου ΗΠΑ – του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Διαβάζοντας μεταξύ των γραμμών, οι παρατηρήσεις του Powell είναι μια ισχυρή υπόδειξη ότι το τρέχον διεθνές νομισματικό σύστημα που βασίζεται στο δολάριο ΗΠΑ βρίσκεται προς την έξοδό του… και μάλιστα σύντομα.

Ακόμη και οι ελίτ που διαχειρίζονται αυτό το σύστημα ηλικίας 50+ ετών δεν μπορούν πια να συμβαδίσουν με τη φάρσα της διατήρησης του.

Αυτό το συμπέρασμα δεν προκαλεί έκπληξη• είναι το λογικό αποτέλεσμα μόλις ενώσετε τα κομμάτια για να δείτε τη Μεγάλη Εικόνα. Ωστόσο, αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι η αλλαγή στην προσέγγιση. Για πρώτη φορά, το οικονομικό κατεστημένο μιλάει τώρα έτσι ανοιχτά. Αυτό μου λέει ότι μια μεγάλη αλλαγή μπορεί να είναι επικείμενη.

Αν και οι ελίτ θα προτιμούσαν να συνεχίσουν να αρμέγουν το τρέχον σύστημα, συνειδητοποιούν ότι αποτυγχάνει και την ανάγκη να γεφυρώσουν το χάσμα σε ένα νέο σύστημα που ελπίζουν να ελέγξουν.

Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι το επόμενο διεθνές νομισματικό σύστημα – ούτε καν οι ελίτ. Ωστόσο, ξέρουν πώς θέλουν να μοιάζει και εργάζονται σκληρά για να διαμορφώσουν αυτό το αποτέλεσμα.

Εδώ είναι η ουσία.

Το τρέχον νομισματικό πρότυπο τελειώνει και θα εισέλθουμε σε ένα νέο καθώς οι ελίτ προσπαθούν να «επανεκκινήσουν» το σύστημα.

Θα μπορούσαμε να δούμε…

– Ένα υπερεθνικό ψηφιακό νόμισμα να αντικαθιστά το δολάριο ΗΠΑ.
– Το τέλος του χαρτονομίσματος.
– Τη γέννηση ενός οργουελιανού συστήματος επιτήρησης που παρακολουθεί και ελέγχει κάθε δεκάρα που κερδίζετε, εξοικονομείτε και ξοδεύετε.

Αυτό είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα των ελίτ.

Δυστυχώς, τα κομμάτια ενός τέτοιου συστήματος έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Η ιδέα είναι να το ετοιμάσουν, ώστε να μπορούν να προσπαθήσουν να το εφαρμόσουν όταν καταρρεύσει το τρέχον νομισματικό σύστημα – κάτι που θα μπορούσε να συμβεί πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι.

Η εποχή του παραστατικού νομίσματος (Fiat)

15 Αυγούστου 1971.

Σημάδεψε ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία των ΗΠΑ – στο ίδιο επίπεδο με το κραχ του χρηματιστηρίου του 1929, τη δολοφονία του JFK και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτό…

Έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια από εκείνη τη μοιραία μέρα που άλλαξε για πάντα την Αμερική και τον κόσμο. Να τι συνέβη.

Έχει ειπωθεί σωστά ότι «αυτός που έχει το χρυσό θέτει τους κανόνες».

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ είχαν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο, με διαφορά. Μαζί με τη νίκη στον πόλεμο, αυτό επέτρεψε στις ΗΠΑ να ανασυγκροτήσουν το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα γύρω από το δολάριο.

Το νέο σύστημα, που δημιουργήθηκε στη Διάσκεψη του Bretton Woods το 1944, συνέδεσε τα νομίσματα σχεδόν κάθε χώρας στον κόσμο με το δολάριο ΗΠΑ μέσω μιας σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας. Συνέδεσε επίσης το δολάριο ΗΠΑ με τον χρυσό με σταθερή ισοτιμία 35 δολαρίων ανά ουγγιά.

Το δολάριο θεωρείτο ότι ήταν «τόσο καλό όσο ο χρυσός».

Το σύστημα του Bretton Woods έκανε το δολάριο ΗΠΑ το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο. Ανάγκασε άλλες χώρες να αποθηκεύουν δολάρια για διεθνές εμπόριο ή να ανταλλάσσουν χρυσό με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ήταν καταδικασμένο να αποτύχει.

Οι εκτροχιασμένες δαπάνες για πόλεμο και πρόνοια έκαναν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να τυπώσει περισσότερα δολάρια από όσα θα μπορούσε να επιστρέψει με χρυσό στην τιμή που είχε υποσχεθεί.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο αριθμός των δολαρίων που κυκλοφορούσαν είχε αυξηθεί δραστικά σε σχέση με την ποσότητα χρυσού που τα υποστήριζε. Αυτό ενθάρρυνε τις ξένες χώρες να ανταλλάξουν τα δολάρια τους με χρυσό, εξαντλώντας την προσφορά χρυσού των ΗΠΑ με ανησυχητικό ρυθμό.

Ως αποτέλεσμα, η προσφορά χρυσού των ΗΠΑ μειώθηκε περισσότερο από το μισό, από 574 εκατομμύρια ουγγιές troy στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε περίπου 261 εκατομμύρια ουγγιές troy το 1971.

Η κατάσταση πίεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει μια δραστική απόφαση. Θα μπορούσε είτε να μην κάνει τίποτα και να δει τα αποθέματά της σε χρυσό να εξατμίζονται, κάτι που θα σήμαινε απώλεια τεράστιας οικονομικής και γεωπολιτικής ισχύος. Ή θα μπορούσε να αθετήσει την υπόσχεσή της να εξαργυρώσει το δολάριο για χρυσό.

Το βράδυ της Κυριακής, 15 Αυγούστου 1971, ο Πρόεδρος Nixon διέκοψε τα προγραμματισμένα τηλεοπτικά προγράμματα και έκανε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση προς το έθνος – και τον κόσμο.

Ο Nixon είπε ότι ανέστειλε προσωρινά τη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό.

Το πιο προφανές ψέμα ήταν ο ισχυρισμός του Nixon ότι η αναστολή θα ήταν μόνο «προσωρινή». Ισχύει ακόμα και σήμερα.

Ένα άλλο κραυγαλέο ψέμα ήταν ότι η κίνησή του ήταν απαραίτητη για την προστασία των Αμερικανών από τους διεθνείς κερδοσκόπους. Αντίθετα, η εκτύπωση χρημάτων για τη χρηματοδότηση των εκτός ελέγχου κρατικών δαπανών ήταν το πραγματικό πρόβλημα.

Τέλος, ο Nixon είπε ότι η κατάργηση της σύνδεσης με τον χρυσό θα σταθεροποιιούσε το δολάριο. Ωστόσο, ακόμη και σύμφωνα με τα νοθευμένα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης για τον πληθωρισμό, τα οποία υποτιμούν την πραγματικότητα, το δολάριο ΗΠΑ έχει χάσει πάνω από το 86% της αγοραστικής του δύναμης από το 1971.

Η αλήθεια είναι ότι ο Nixon αθέτησε την υποχρέωση να εξαργυρώσει το δολάριο για χρυσό στα 35 δολάρια η ουγγιά. Από τότε, το δολάριο είναι ένα καθαρό παραστατικό νόμισμα (fiat) χωρίς υποστήριξη.

Το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης ορίζει το παραστατικό χρήμα ως «μη μετατρέψιμο χαρτονόμισμα που γίνεται νόμιμο χρήμα με κυβερνητικό διάταγμα».

Η 15η Αυγούστου 1971 ήταν η επίσημη έναρξη της εποχής του fiat. Ο κόσμος ακολούθησε ένα πρότυπο νομίσματος fiat για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία.

Έδωσε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ μια ανυπολόγιστη δύναμη.

Έχοντας το δολάριο ΗΠΑ ως το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο – χωρίς υποστήριξη χρυσού – επέτρεψε στην Ουάσιγκτον να τυπώνει ψεύτικα χρήματα και να τα εξάγει στον υπόλοιπο κόσμο για πραγματικά αγαθά και υπηρεσίες – μια προνομιακή παράνομη δραστηριότητα που καμία άλλη χώρα δεν έχει.

Χωρίς χρυσό για να την κρατήσει υπό έλεγχο, η Fed μπορούσε να τυπώσει όσα δολάρια ήθελε. Και αυτό ακριβώς συνέβη.

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την έκρηξη της προσφοράς χρήματος στις ΗΠΑ από την αυγή της εποχής fiat το 1971.

Το 1971 ήταν μια τεράστια αλλαγή σε χρήμα και οικονομικά.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ:https://www.seferou-maria.gr

Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button