Το 2025 θα είναι έτος καταστροφής του Πυρηνικού σταθμού του Ακουγιού από το Ισραήλ
Κοινή διαπίστωση είνα ότι η Τουρκία μετά την πτώση του Άσαντ και την επικράτηση των Τζιχαντιστών στην Συρία, προχωράει βάσει οργανωμένου σχεδίου στον εκτουρκισμό της πολύπαθης χώρας, αποκαλύπτοντας τα σχέδιά της περί εξοπλισμού-εκπαίδευσης του νέου Συριακού στρατού από την ίδια.
Παράλληλα το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε το Ισραήλ να εγκαταλείψει τα εδάφη στα Υψώματα του Γκολάν που πρόσφατα κατέλαβε, δημιουργώντας μια Buffer zone.
Τέλος ο γιός του Ερντογάν Μπιλάλ οργάνωσε πριν λίγες ημέρες συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη καλώντας τους Τούρκους να προβούν σε στρατιωτική κατάληψη του Ισραήλ, λέγοντας: «Χθες η Αγία Σοφία, σήμερα το Τζαμί των Ομαγιάντ, αύριο το Αλ Άκσα» δηλώνει ο Μπιλάλ Ερντογάν.
Τα παραπάνω προβλημάτισαν έντονα αλλά και ενεργοποίησαν Ουάσιγκτον και Τελ Αβιβ, που βλέπουν αφενός την τουρκική ρητορική μίσους-ενέργειες κατά του Ισραήλ να αυξάνοται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, αφετέρου να απειλείται ανοιχτά πλέον η ασφάλειά του από την Άγκυρα.
Στην ενεργοποίηση των αντανακλαστικών των ΗΠΑ με αφορμή τις νέες τουρκικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ αναφέρεται εκτενώς τουρκικό ΜΜΕ επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ έδειξαν πρώτα το ραβδί των κυρώσεων κατά του αγώνα της Τουρκίας ενάντια στο PKK/PYD και μετά άρχισαν να δίνουν υπομνήματα στην τουρκική κυβέρνηση, γραμμένα από τον Ρούμπιν.
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για το Ακουγιού
Ο πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας στο Ακουγιού θα μπορούσε να ξεκινήσει τις δοκιμαστικές λειτουργίες το 2025.
Έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια από τότε που η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού κοντά στη Μερσίνα.
Η Τουρκία είναι μια σημαντική σεισμική περιοχή. Καταστροφικοί σεισμοί χτυπούν την Τουρκία κάθε λίγα χρόνια. Ακόμη και αν δεν μετρήσουμε τη διαφθορά στον κατασκευαστικό τομέα της Τουρκίας, το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιού αποτελεί έναν κίνδυνο για ολόκληρη την Ευρώπη.
Μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η πιθανότητα η Τουρκία να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της εργοστάσιο για να αποκτήσει σχάσιμο υλικό για πυρηνικά όπλα.
Τούρκοι αξιωματούχοι ακόμη και οι Αμερικανοί ομόλογοί τους μπορεί να πουν ότι το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο Ακουγιού δεν θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Όπως και με τον μη στρατιωτικό πυρηνικό αντιδραστήρα του Ιράν στο Μπουσέρ, το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ η εκτροπή της μη στρατιωτικής ενεργειακής εγκατάστασης, αλλά ότι χρησιμοποιήθηκε ως κάλυμμα για την υλοποίηση ενός μυστικού προγράμματος.
Παντελώς ανεξέλεγκτη η Τουρκία αν αποκτήσει πυρηνικά όπλα
Ένας πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής που θα δημιουργηθεί στην Τουρκία θα αλλάξει για πάντα τη δυναμική της περιοχής.
Η Τουρκία είναι ταυτόχρονα μια αλυτρωτική δύναμη που αμφισβητεί ανοιχτά τις αιωνόβιες συνθήκες που ορίζουν τα σύνορά της και ένας ανώνυμος χορηγός της τρομοκρατίας.
Ο Ερντογάν υποστηρίζει ανοιχτά τόσο τη ΧΑΜΑΣ όσο και τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ και υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι βοηθά τόσο μέλη της Αλ Κάιντα στη Συρία όσο και τον ISIS.
Εάν η Τουρκία αποκτούσε πυρηνικά όπλα, όχι μόνο θα εκτελούσε τις απειλές της εναντίον άλλων περιφερειακών κρατών, αλλά θα μπορούσε επίσης να αισθάνεται τόσο ανέγγιχτη πίσω από τη δική της πυρηνική αποτροπή που θα μπορούσε να αυξήσει τη χορηγία της στην τρομοκρατία χωρίς φόβο τιμωρίας ή ευθύνης.
Τέτοιες πολιτικές ανησυχίες αντικατοπτρίζουν το πως οι δυτικές χώρες βλέπουν την πιθανότητα το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Για το Ισραήλ, δεν έχει σημασία αν το πυρηνικό όπλο προέρχεται από το Ιράν ή την Τουρκία.
Εάν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίσει να ζητά επίθεση στο εβραϊκό κράτος, το Ισραήλ δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει.
Ιστορικά παραδείγματα
Το 1981, ισραηλινά αεροσκάφη επιτέθηκαν στον πυρηνικό αντιδραστήρα Osirak, στο Ιράκ που κατασκευάστηκε από την Γαλλία, λίγο πριν ενεργοποιηθεί. Η ήρεμη διπλωματία είχε αποτύχει και οι δυτικοί ηγέτες είτε συλλογίστηκαν ευχάριστα για την υποτιθέμενη μετριοπάθεια του Ιρακινού Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν είτε απλώς υπολόγισαν ότι η πιθανότητα ενός Ιρακινού πυρηνικού όπλου δεν ήταν πρόβλημα εκεί.
Η ίδια δυναμική εφαρμόστηκε στην εγκατάσταση επεξεργασίας πλουτωνίου al-Kebir κοντά στο Deir ez-Zor στην ανατολική Συρία, την οποία κατέστρεψαν τα ισραηλινά αεροσκάφη το 2007.
Ισραηλινά αεροσκάφη πέταξαν σχεδόν χίλια μίλια για να καταστρέψουν τον Όσιρακ. Η απόσταση μεταξύ Τελ Αβίβ και Deir ez-Zor ήταν μόνο 400 μίλια, αλλά η κυκλική διαδρομή του Ισραήλ την έκανε ίσως διπλάσια. Η ευθεία απόσταση μεταξύ του Τελ Αβίβ και του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Akkuyu είναι λίγο πάνω από 325 μίλια.
Πως μπορεί να διεξαχθεί αεροπορική επίθεση του Ισραήλ κατά του Ακουγιού
Μια ισραηλινή επίθεση στον πυρηνικό αντιδραστήρα της Τουρκίας θα ήταν σίγουρα ευκολότερη στρατιωτικά από μια επιχείρηση στο Ιράκ. Σε αντίθεση με την Τουρκία, το Ισραήλ διαθέτει μαχητικά F-35 Joint Strike Fighters και δεν χρειάζεται να πετάξει πάνω από άλλες χώρες για να χτυπήσει μέσα στην Τουρκία.
Τα F-16 της Τουρκίας είναι πολύ καλά στο να επιτίθενται σε άοπλους Κούρδους και Αρμένιους, αλλά η εκκαθάριση πιλότων από τον Ερντογάν άφησε την τουρκική Πολεμική Αεροπορία σκιά του πρώην εαυτού της.
Η Τουρκία μπορεί να διαθέτει αντιαεροπορικά συστήματα, αλλά μπορεί να μην είναι πολύ καλύτερα από τα συστήματα στα οποία βασίζεται το Ιράν.
Ωστόσο, διπλωματικά, ειδικά λόγω των άρθρων συλλογικής αυτοάμυνας του ΝΑΤΟ , οι συνέπειες μιας επίθεσης στην Τουρκία θα ήταν βαθιές.
Θα ήταν δυνατό να παρακαμφθούν τέτοιες ανησυχίες εάν το Ισραήλ (ή άλλη χώρα) επιτεθεί κρυφά στο πεδίο Ακουγιού και δεν αναλάβει την ευθύνη. Η ίδια η άποψη της Τουρκίας δεν έχει νόημα αφού εκφράζει τόσες πολλές θεωρίες συνωμοσίας και παρουσιάζει στους συμμάχους φακέλους γεμάτους κακές θεωρίες.
Το Ισραήλ εξάλλου δεν είναι η μόνη χώρα που θα ήθελε να ζήσει σε έναν κόσμο με μια πυρηνική Τουρκία. Άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών , έχουν επίσης λόγους να φοβούνται το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Πολλές χώρες του ΝΑΤΟ – ειδικά η Σουηδία και η Φινλανδία – έχουν κάθε λόγο να επικρίνουν την Τουρκία.
Το Ισραήλ μπορεί να είναι ο κύριος ύποπτος, αλλά στην εποχή των drones και της τεχνολογίας stealth, οι διπλωμάτες θα αρνηθούν να ενεργήσουν χωρίς οριστική απόδειξη της ενοχής της Ιερουσαλήμ.
Τα φώτα μπορεί να σβήσουν το 2025
Στη συνέχεια, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να απενεργοποιηθεί ο πυρηνικός αντιδραστήρας της Τουρκίας.
Ο ιός Stuxnet οδήγησε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χρόνια πίσω. Η Τουρκία δεν είναι απρόσβλητη από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Ακόμη και αν το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για την εμφύτευση ενός ιού στο ατομικό λογισμικό της Τουρκίας, δεν είναι σαφές εάν το ΝΑΤΟ θα το θεωρούσε αυτό ως λόγο αντίδρασής του.
Η Τουρκία φυσικά θα αντιδράσει με οργή σε αυτό. Εάν η Τουρκία συνειδητοποιήσει ότι δεν βρίσκεται πλέον κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για να αναγκάσει τον ασταθή Ερντογάν να εγκαταλείψει τη συμμαχία, σκοτώνοντας δύο πουλιά με μια πέτρα.
Η Τουρκία μπορεί να πιστεύει ότι το Ακουγιού θα ενεργοποιηθεί το 2025, αλλά στην πραγματικότητα αυτή η χρονιά μπορεί να είναι η χρονιά που τα φώτα του πυρηνικού σταθμού θα σβήσουν για πάντα.
Άποψή μας είναι ότι το Ισραήλ δεν θα ανεχθεί σε καμία περίπτωση την δημιουργία ενός Συριακού στρατού εξοπλισμένου με σύγχρονα τουρκικά οπλικά συστήματα που να το απειλεί, έχοντας από πίσω του την Τουρκία και γιαυτό θα ενεργήσει σύμφωνα με την παράδοσή του, προληπτικά….
Βλέπουμε πως το 2025 εκτός από τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, είναι πάρα πολύ πιθανό να φέρει νέα γεωπολιτικά δεδομένα και ανακατατάξεις στη γειτονιά μας, με την σύγκρουση Ισραήλ-Τουρκίας να συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες να επισυμβεί, αλλά και την Τουρκία να μη χαίρει της στήριξης του ΝΑΤΟ.
Οψόμεθα.