Θα “φάει” το κεφάλι του ο Μακρόν! Ο Μεντβέντεφ τον απειλεί.. “Η Ρωσία δεν έχει πλέον κόκκινες γραμμές όσον αφορά τη Γαλλία”
Ο πρώην πρόεδρος και νούμερο δύο του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντέδρασε την Πέμπτη, μετά τις νέες δηλώσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τις οποίες η Γαλλία θα στηρίξει την Ουκρανία «χωρίς όρια».
Ο Μεντβέντεφ είπε ότι οι δηλώσεις του Γάλλου ηγέτη προκαλούν και πλέον ούτε η Ρωσία «δεν έχει πλέον κόκκινες γραμμές όταν πρόκειται για τη Γαλλία». «Όλα επιτρέπονται μπροστά στον εχθρό», έγραψε στην πλατφόρμα Χ.
Ο Μακρόν είπε ότι δεν υπάρχει «όριο» και «κόκκινη γραμμή» όσον αφορά τη στήριξη της Γαλλίας στην Ουκρανία, παρόλο που όλα τα γαλλικά κόμματα αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη θέση του Μακρόν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.Οι ηγέτες των γαλλικών κομμάτων άκουσαν τις ανησυχίες του Μακρόν όμως δεν υπήρξε συμφωνία για την υποστήριξη του του Κιέβου. Κατηγόρησαν τον Μακρόν πως έσυρε τη χώρα στη σύγκρουση με επιπολαιότητα και επίσης τον επέπληξαν ότι δεν συμβουλεύτηκε την Εθνοσυνέλευση για αυτά τα θέματα.
Ο αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού (RN – Marine Le Pen) Jordan Bardella και ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Fabien Roussel απέρριψαν τη θέση του Μακρόν, ο οποίος πιστεύει ότι το Παρίσι δεν έχει όρια και κόκκινες γραμμές στο θέμα της βοήθειας προς την Ουκρανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν βρήκε υποστήριξη στην τοποθέτηση αυτή.
Ο Bardella τόνισε ότι η ίδια η Γαλλία δεν πρέπει να ξεκινήσει μία σύγκρουση με τη Ρωσία.
«Μπορούμε να βρούμε πολλές λύσεις εκτός από το να οδηγηθούμε σε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο.
Η θέση της Γαλλίας είναι να μεταφέρει τη φωνή του κόσμου και όχι τον πόλεμο.
Η εντύπωσή μας είναι ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός τα έχουν χάσει.
Πρέπει να τραβήξουμε κόκκινες γραμμές, ώστε η Γαλλία να μην γίνει συνένοχος στη σύγκρουση», ανέφερε.
Το θέμα της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία προκαλεί ανησυχία στη χώρα, την απομονώνει στη διεθνή σκηνή και καταδεικνύει διχασμούς μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ.
Ο Roussel από την πλευρά του, σημείωσε ότι οι κύριες αντιφάσεις σχετίζονται με το πόσα χρήματα μπορούν να επενδυθούν για την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», Manuel Bompard δήλωσε ότι μετά τη συνάντηση με τον Μακρόν έφυγε με ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, τονίζοντας ότι θα ήταν καλύτερα «ο πρόεδρος να επιλέξει τον δρόμο του διαλόγου».
Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Eric Sciotti, από την πλευρά του, είπε ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για γαλλική συνενοχή στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Αναγνώρισε ακόμα πως ο αρχηγός του γαλλικού κράτους χρησιμοποίησε τη βοήθεια προς την Ουκρανία για προεκλογικούς λόγους και το χαρακτήρισε απαράδεκτο.
Ο Μακρόν είπε στις 26 Φεβρουαρίου ότι η αποστολή δυτικών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία «δεν μπορεί να αποκλειστεί» στο όνομα «στρατηγικής ασάφειας» και ότι θα γίνουν ό,τι πρέπει ώστε η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν να χάσει αυτόν τον πόλεμο.
Παρά τη διαμάχη, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε αργότερα ότι όλα του τα λόγια ήταν «ζυγισμένα» και «μετρημένα», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αρνείται κάθε «λογική κλιμάκωσης» με τη Μόσχα.
Την Τρίτη, ο Μακρόν προέτρεψε τους συμμάχους της Ουκρανίας «να μην είναι δειλοί» απέναντι σε μια Ρωσία που «έχει γίνει ασταμάτητη» και διαβεβαίωσε ότι η υποστήριξη του Παρισιού για το Κίεβο είναι « χωρίς όριο» και χωρίς «κόκκινη γραμμή».
pentapostagma