“Tινάχθηκε” η συμφωνία της Μαλτας για τα μετρα των 3,6 τρις


Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι θα έχουμε συμφωνία μέχρι τις 22 Μαΐου, ωστόσο, η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα δεν προκάλεσε μόνο εσωτερικές αντιδράσεις αλλά και το Βερολίνο ενοχλήθηκε “παγώνοντας” και πάλι την διαπραγμάτευση. Βουλευτές του κόμματος της Μέρκελ ζητούν από τον Σόιμπλε να “μαζέψει” τον πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτηρίζουν ασόβαρο, κρατώντας σκληρή στάση απέναντι του.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Antenna στο Βερολίνο, οι βουλευτές αντέδρασαν στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν με επιστολή τους – που θα δημοσιευτεί αύριο (10.04.2017) στην Bild- από τον Σόιμπλε να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στον Τσίπρα. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Μεταφορών, ο κ. Ραμσάουερ λέει: “Ο κ. Τσίπρας παραβιάζει τα όσα συμφωνήθηκαν στην Μάλτα μέσα σε δυο μέρες. Ο κ. Τσίπρας δεν είναι σοβαρός”.
Την ίδια ώρα, με ανακοίνωση της η καγκελαρία… βάζει πλάτη για την σκληρή στάση του Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα και ξεκαθαρίζει πως αν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα… τότε δεν υπάρχει πρόγραμμα και πάμε σε ακύρωση της συμφωνίας.
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον ίδιο τον κ. Σόιμπλε ενώ έστειλε τελεσίγραφο στους θεσμούς πως η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει κανένα μέτρο αν στην συμφωνία δεν περιλαμβάνονται και μέτρα για το χρέος (δείτε εδώ περισσότερα). Να σημειωθεί ότι για αύριο είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με την Άνγκελα Μέρκελ.

Το ραντεβού για την έλευση της τρόικας στην Αθήνα πριν από το Πάσχα ακυρώθηκε.Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα χρονικά συμπίπτει με την ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων από την Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο εκτιμάται ότι θα κινηθεί πάνω από το 3%.

Στο πλαίσιο αυτό, επικρατεί ανησυχία για το πότε και πώς θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, καθώς τροχοπέδη για την επίτευξη συμφωνίας αποτελεί και το γεγονός ότι υπάρχουν διαφωνίες και ανάμεσα στους θεσμούς (σ.σ.: ΔΝΤ – Ε.Ε.) για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος.

Ως εκ τούτου, η πλησιέστερη ημερομηνία για την επίτευξη μιας βασικής και ολοκληρωμένης συμφωνίας προσδιορίζεται στις 22 Μαΐου, οπότε και θα διεξαχθεί νέο Eurogroup.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι συνεχείς παρατάσεις για την επίτευξη του deal λειτουργούν αρνητικά για την Ελλάδα και θετικά για εκείνους τους παράγοντες και τις δυνάμεις που επιθυμούν να μην ανοίξει επίσημα το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Εάν το θέμα δεν ανοίξει ούτε τον Μάιο, τότε τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά. Είναι σαφές πως με τη Γερμανία να έχει ήδη μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς, εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, η καγκελαρία θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να μπλοκάρει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση υπό τον φόβο διαρροών από το εκλογικό σώμα.

Και όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα έχει επάρκεια κρατικών πόρων έως και τα τέλη του προσεχούς Ιουνίου, οπότε σε περίπτωση που δεν υπάρξει σύντομα λύση, είναι προφανές πως η χώρα θα περιέλθει σε άγνωστα μονοπάτια…

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button