Συνεχίζεται η μάχη με το χρόνο στα συντρίμμια σε Τουρκία – Συρία μετα τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ
Τουλάχιστον 6.326 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στην Τουρκία και τη Συρία από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή χτες, Δευτέρα.
Ζώνη καταστροφής κήρυξε η Τουρκία τις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς, επιβάλλοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες.
Σε ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε ότι 70 χώρες προσέφεραν βοήθεια στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει ξενοδοχεία στην Αττάλεια, στα δυτικά, για να στεγάσει προσωρινά τους πληγέντες.
Όπως είπε, ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία αυξήθηκε σε 4.544 άτομα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε Τουρκία και Συρία σε τουλάχιστον 5.151.
Παράλληλα, τουλάχιστον 21.103 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ως τραυματίες στην Τουρκία και 11.000 κτίρια έχουν αναφερθεί ως κατεστραμμένα στην Τουρκία.
Σχεδόν 25.000 διασώστες έκτακτης ανάγκης εργάζονται ενώ έχουν σημειωθεί από χθες πάνω από 280 μετασεισμοί.
Στη Συρία, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 1.782 ενώ υπάρχουν και πάνω από 3.600 τραυματίες.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Λαττάκειας, της Χάμας, του Ιντλίμπ και της Ταρτούς, περιοχές που ελέγχονται από το συριακό καθεστώς, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 812 και οι τραυματίες 1.449.
Σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τη μη κυβερνητική οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, οι νεκροί στη βορειοδυτική Συρία είναι τουλάχιστον 970 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.300.
Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται ότι “θα αυξηθούν δραματικά”, προειδοποίησε η οργάνωση.
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στο λιμάνι του Ισκεντερούν
Η πυρκαγιά που έκαιγε από χθες στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), λόγω των σεισμών που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία, κατασβέστηκε, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς βοήθησαν στρατιωτικά ελικόπτερα και αεροσκάφη.
Προειδοποίηση ΠΟΥ
Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι είναι “πιθανόν εκτεθειμένοι, εκ των οποίων πέντε εκατομμύρια ευπαθείς άνθρωποι”, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) που υποσχέθηκε παροχή βοήθειας.
Διεθνής βοήθεια αναμένεται να φθάσει σήμερα στην Τουρκία και τη Συρία για τις πληγείσες περιοχές. Ο πρώτος σεισμός νωρίς χθες είχε μέγεθος 7,8 βαθμών και έγινε αισθητός έως τον Λίβανο, την Κύπρο και στο βόρειο Ιράκ, ενώ ακολούθησαν πολλοί ισχυροί μετασεισμοί.
Στο μεταξύ, συνεχίστηκε σήμερα με έντονους ρυθμούς η μετασεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,8 βαθμών τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ειδικότερα, σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών έπληξε την ανατολική Τουρκία την Τρίτη, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Ο σεισμός έγινε σε βάθος 46 χιλιομέτρων. Νωρίτερα σήμερα σημειώθηκε και άλλος σεισμός 5,6 βαθμών στην κεντρική Τουρκία, σύμφωνα πάλι με το EMSC. Το εστιακό βάθος αυτού του σεισμού ήταν μόλις 2 χιλιόμετρα, κατά την ίδια πηγή.
Οι διασώστες επιχειρούν μέσα στο κρύο, τη βροχή ή το χιόνι, κάποιες φορές με γυμνά χέρια, για να σώσουν κάθε ζωή που μπορεί να σωθεί, όπως ένα επτάχρονο παιδί που ανασύρθηκε από τα χαλάσματα στο Χατάι, στα συριακά σύνορα, όπως είδαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, αφού έμεινε θαμμένο για πάνω από 20 ώρες.
Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή περιπλέκουν το έργο των διασωστών και καθιστούν την τύχη των επιζώντων ακόμα πιο σκληρή, καθώς προσπαθούν να προφυλαχθούν από το κρύο.
Στην Αντιόχεια, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου ένα 10ωροφο κτίριο ισοπεδώθηκε, δημοσιογράφοι είδαν τους διασώστες να εργάζονται σε έναν από τους δεκάδες σωρούς με χαλάσματα. Η θερμοκρασία ήταν κοντά στο μηδέν ενώ έβρεχε και δεν υπήρχε ρεύμα ούτε καύσιμα στην πόλη.
Οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι περίπου 13,5 εκατ. άνθρωποι έχουν πληγεί σε μια περιοχή που καλύπτει μια απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων από τα Άδανα στα δυτικά έως το Ντιγιάρμπακιρ στα ανατολικά και 300 χιλιομέτρων από τη Μαλάτια στα βόρεια έως το Χατάι στα νότια. Στη Συρία, οι αρχές έχουν αναφέρει θανάτους ακόμα και στο νότιο τμήμα στη Χάμα, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από το επίκεντρο.
Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δυσχέραιναν τις προσπάθειες διάσωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η Χατάι, η οποία συνορεύει στα βορειοδυτικά με την Συρία, είναι η περισσότερο πληγείσα επαρχία της Τουρκίας με τουλάχιστον 872 νεκρούς.
Οι κάτοικοί της εκφράζουν παράπονα για την ανεπαρκή ανταπόκριση των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, ενώ οι ίδιοι οι διασώστες υποστηρίζουν ότι δυσκολεύτηκαν πολύ να εξασφαλίσουν εξοπλισμό.
Η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, έχει ανακοινώσει ότι στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό έχουν αναπτυχθεί 13.740 διασώστες, αλλά το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο καθώς στη νότια Τουρκία έχουν καταρρεύσει σχεδόν 6.000 κτίρια.
Μόνο στην Χατάι, περισσότερα από 1.200 κτίρια έχουν καταστραφεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κότσα.
Στην πρωτεύουσα της Χατάι, την Αντάκια, όπου δεκαώροφα κτίρια κατέρρευσαν ολοκληρωτικά, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν προσπάθειες διάσωσης να βρίσκονται σε εξέλιξη σε έναν από τους δεκάδες σωρούς από συντρίμμια.
“Δεν υπάρχουν διασώστες ή στρατιώτες. Κανένας. Είναι παραμελημένη περιοχή”, λέει ένας άνδρας ο οποίος ταξίδεψε στην Χατάι από την Άγκυρα και κατάφερε να ανασύρει μόνος του μια γυναίκα από τα συντρίμμια ενός κτιρίου.
Στην επαρχία Χατάι κατοικούν περισσότεροι από 400.000 Σύροι, κυρίως πρόσφυγες από τον εμφύλιο στη χώρα τους που διαρκεί περί τα 12 χρόνια, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.
Στην Ισκέντερουν, μέλη σωστικών συνεργείων σκαρφαλώνουν προσεκτικά στον γιγαντιαίο σωρό ερειπίων που ως χθες τα ξημερώματα ήταν η μονάδα εντατικής θεραπείας δημόσιου νοσοκομείου. Ψάχνουν επιζώντες.
Συρία: Διασώστες μιλούν για εκατοντάδες παγιδευμένες οικογένειες
Στη Συρία, ο σεισμός χτύπησε περιοχές ήδη αντιμέτωπες με πελώριες καταστροφές, έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια πολέμου. Οι ελλείψεις καυσίμων κι ο σκληρός χειμώνας δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες αντίδρασης.
“Υποδομές έχουν υποστεί ζημιές, δρόμοι που χρησιμοποιούσαμε για να παραδίδουμε βοήθεια έχουν υποστεί ζημιές, πρέπει να φανούμε δημιουργικοί για να φθάσουμε στους πληγέντες (…) αλλά προσπαθούμε σκληρά”, συνόψισε ο Ελ Μουστάφα Μπενλαμλί, συντονιστής του ΟΗΕ, μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Δαμασκό.
Ο χρόνος εξαντλείται για να σωθούν εκατοντάδες οικογένειες που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της συριακής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας την οποία διαχειρίζεται η αντιπολίτευση.
Ο Σύρος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, μεταφέροντας το αίτημα της Δαμασκού για βοήθεια μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα πως θα διανεμηθεί “σε όλους τους Σύρους” που τη χρειάζονται, “σε όλη την επικράτεια”, μολονότι μέρος της βρίσκεται εκτός του ελέγχου της κυβέρνησής του.
Ο Μπασάμ Σαμπάγ συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για να τού μεταφέρει το αίτημα για βοήθεια της συριακής κυβέρνησης, η οποία υποσχέθηκε να “διευκολύνει όλες τις απαραίτητες (διαδικασίες) ώστε οι διεθνείς οργανισμοί να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια”, μετά τον σεισμό που προκάλεσε τρομακτικές καταστροφές στη Συρία, όπως και στην Τουρκία.
Οι σεισμοί μετακίνησαν την πλάκα της Ανατολίας έως και 10 μέτρα
Η πλάκα της Ανατολίας μετατοπίστηκε έως και 10 μέτρα ανατολικά ως αποτέλεσμα των ισχυρών σεισμών που έπληξαν τη νότια Τουρκία, δήλωσε σήμερα ένας Ιταλός σεισμολόγος.
Μιλώντας στο ιταλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Αλεσάντρο Αμάτο του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), είπε ότι οι σεισμοί ενεργοποίησαν ένα νέο τεκτονικό ρήγμα στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, το οποίο προκάλεσε μετατόπιση του εδάφους μέχρι 10 μέτρα.
“Υπήρξε μια εγκάρσια μετατόπιση”, τόνισε, προσθέτοντας ότι το έδαφος γλίστρησε οριζόντια κατά μήκος των δύο άκρων του τεκτονικού ρήγματος με προσανατολισμό προς τα αριστερά, προς την κατεύθυνση του Αιγαίου Πελάγους.
Ξεχωριστά, η Τίνα Λάρσεν, ανώτερη ερευνήτρια στο Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο Δανίας και Γροιλανδίας (GEUS), ανέφερε ότι οι δονήσεις από τον σεισμό καταγράφηκαν από σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο KNR της Γροιλανδίας.
“Όταν συμβαίνει ένας τόσο ισχυρός σεισμός, οι δονήσεις ταξιδεύουν από την περιοχή όπου συνέβη η υπόγεια μετατόπιση, μέσα από τη συμπαγή γη και σε ολόκληρο τον κόσμο”, είπε.
capital.gr
Χάθηκε η θάλασσα στην Κορινθία. Βγήκαν στη στεριά οι βάρκες
https://www.youtube.com/watch?v=SKp_GZ-QKYM&t=12s
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ;; ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΘΑΛΑΣΣΑ;;;
https://twitter.com/ronin19217435/status/1623332017046781952?cxt=HHwWgIC8ycz3nYctAAAA