Σε ισχύ το νέο παγκόσμιο σχέδιο των BRICS – Ετοιμάζουν ενεργειακό στραγγαλισμό για να επιταχύνουν την αποδολαριοποίηση

«Η επέκταση των BRICS κατέστησε σαφές ότι η αποδολαριοποίηση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι αναπόφευκτη».

Αυτή η άποψη, από τον οικονομολόγο William Gumede -ο οποίος είναι επίσης εκτελεστικός πρόεδρος του Ιδρύματος Democracy Works στη Νότια Αφρική- και απηχεί σε όλο τον κόσμο από τότε που οι ηγέτες των BRICS ανακοίνωσαν την επέκταση του μπλοκ στις 24 Αυγούστου σε μια σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Τα σημερινά μέλη των BRICS είναι η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική. Τον Ιανουάριο, οι BRICS -που ιδρύθηκαν αρχικά το 2009 για να αντιπροσωπεύουν τις ισχυρότερες αναδυόμενες οικονομίες στον κόσμο- θα προσθέσουν στις τάξεις τους την Αργεντινή, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Οι επιπτώσεις της αποδολαριοποίησης

Ο κ. Gumede, ένας από τους κορυφαίους ακαδημαϊκούς και ηγέτες σκέψης της Νότιας Αφρικής, ερευνά τις πιθανές επιπτώσεις της αποδολαριοποίησης από το 2014. Όπως ανέφερε στους Epoch Times ότι το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ των οικονομιών της G7 ήταν επί του παρόντος εξαπλάσιο από αυτό των οικονομιών BRICS.

 

 

Όμως, η απροσδόκητα γρήγορη επέκταση των BRICS θα αύξανε το μερίδιο του εμπορικού μπλοκ στην παγκόσμια οικονομία πολύ πιο γρήγορα από ό,τι προηγούμενες προβλέψεις.

«Αυτές οι προβλέψεις δεν έλαβαν υπόψη ότι οι BRICS θα διεύρυναν τα μέλη της πολύ γρήγορα. Ένα μεγαλύτερο μπλοκ των BRICS θα σημαίνει ότι ο κόσμος θα χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο λιγότερα δολάρια ΗΠΑ», είπε.

Ο κ. Gumede είπε ότι η μεγαλύτερη συμμαχία BRICS θα συναγωνιστεί τελικά την Ομάδα των Επτά (G7) με τις μεγάλες βιομηχανικές οικονομίες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας και του Καναδά, οι οποίες μαζί έχουν το 16% των του παγκόσμιου πληθυσμού και αντιπροσωπεύουν το 62% της παγκόσμιας οικονομίας.

Καλωσορίζοντας τα νέα μέλη στο Γιοχάνεσμπουργκ την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Lula da Silva είπε ότι η προσθήκη τους θα σήμαινε ότι οι BRICS θα αντιπροσωπεύουν το 46% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 37% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η επέκταση σημαίνει ότι η BRICS αποτελείται πλέον από μερικούς από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτο. Η Νιγηρία, ένας άλλος σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου, πρόκειται να ενταχθεί όταν το μπλοκ γίνει ακόμη μεγαλύτερο, πιθανότατα στην επόμενη σύνοδο κορυφής στη Ρωσία το 2024.

Η ενεργειακή εξάρτηση

«Οι BRICS θα κυριαρχήσουν στον ενεργειακό εφοδιασμό του κόσμου», είπε ο κ. Gumede. «Η ισχύς του αμερικανικού δολαρίου βασίζεται επίσης εν μέρει στο νόμισμα που στηρίζει το εμπόριο πετρελαίου – το λεγόμενο πετροδολάριο – και τα μέλη του ΟΠΕΚ (Οργανισμός των Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου) διακανονίζουν τους λογαριασμούς τους σε δολάρια ΗΠΑ.

«Ως εκ τούτου, η διεύρυνση των BRICS ώστε να συμπεριλάβει και τους παραγωγούς πετρελαίου και να τους πείσει να χρησιμοποιήσουν ένα νέο νόμισμα BRICS, αντί για το δολάριο ΗΠΑ, για να τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς τους, θα αλλάξει το παιχνίδι. Είναι πιθανό να επιταχύνει την αποδολαριοποίηση του κόσμος.”

Ο Jakkie Cilliers, Επικεφαλής του προγράμματος Αφρικανικού Μέλλοντος και Καινοτομίας στο Ινστιτούτο Μελετών Ασφάλειας στην Πρετόρια, απέδωσε την απροσδόκητα ταχεία επέκταση των BRICS και τις κινήσεις προς την αποδολαριοποίηση, στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις συνέπειές της.

«Οι BRICS έχουν δει τη Δύση να χτυπά τη Ρωσία με κάθε είδους οικονομικές κυρώσεις και να απειλεί με κυρώσεις κατά της Νότιας Αφρικής επειδή υποτίθεται ότι υποστηρίζει τη Ρωσία, και ως εκ τούτου θέλει να τερματίσει, ή τουλάχιστον να χαλαρώσει, την εξάρτησή της από το δολάριο», είπε στο The Epoch Times.

«Η αποδολαριοποίηση, που προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin είναι ένα ισχυρό σύμβολο μιας στροφής από μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία της Δύσης προς μια νέα εποχή πιο αβέβαιων και ρευστών πολυπολικών συνδέσεων. Η αλλαγή είναι δρομολογημένη και τις επόμενες τρεις δεκαετίες θα δούμε τη σταθερή εξέλιξη αυτής της τάσης».

Οι ενέργειες της Δύσης

Ο κ. Cilliers είπε ότι οι BRICS «καλύπτονται με δυσαρέσκεια» κατά της Δύσης. «Είναι πολύ εύκολο για τη Ρωσία και την Κίνα να εκμεταλλευτούν το κακό συναίσθημα που εξακολουθεί να υπάρχει σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου λόγω της αποικιοκρατίας, του ιμπεριαλισμού και των κυρώσεων από τις κορυφαίες δυτικές χώρες. «Δεν πειράζει το γεγονός ότι η Ρωσία και η Κίνα δείχνουν παρόμοιες ιμπεριαλιστικές τάσεις», σχολίασε.

Είπε ότι ο Παγκόσμιος Νότος ήταν «ιδιαίτερα δυσαρεστημένος» με τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. «Όταν η Fed αυξάνει τα επιτόκια, μερικές φορές προκαλεί αναταραχή στις μικρότερες οικονομίες. Υποβάλλονται σε κραδασμούς χωρίς εγχώριο λόγο. Έτσι βλέπουν το δολάριο ως παροχή στις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα πολύ ισχυρό όπλο για να το χρησιμοποιήσουν για τα συμφέροντά τους», είπε ο κ. Cilliers.

«Αυτό είναι που ενώνει τους BRICS στην επιθυμία τους να απομακρυνθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που υποστηρίζεται από το δολάριο».

Αργή διαδικασία η αποδολαριοποίηση

Όμως, πρόσθεσε, η αποδολαριοποίηση θα ήταν μια αργή διαδικασία. «Το εμπόριο μεταξύ των χωρών BRICS είναι πολύ μικρό για να διατηρηθεί ένα κοινό νόμισμα και είναι λογικό να γίνονται συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα μόνο εάν το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των χωρών είναι λίγο-πολύ ίσο, κάτι που σίγουρα δεν είναι πιθανό να είναι στο εγγύς μέλλον», είπε ο κ. Cilliers.

Ο κ. Gumede επεσήμανε ένα πρόσφατο παράδειγμα της Ρωσίας που πουλούσε πολύ πετρέλαιο στην Ινδία. «Γινόταν σε ρουπίες. Αλλά επειδή η Ινδία εξάγει πολύ λιγότερα στη Ρωσία απ’ ό,τι εισάγει, η Μόσχα έχει πλέον ρουπίες που δεν μπορεί να ξοδέψει ή να μετατρέψει, παρά μόνο για να αγοράσει αγαθά από την Ινδία».

Ο κ. Cilliers είπε ότι το κινεζικό ρενμίνμπι δεν ήταν επίσης επαρκώς μετατρέψιμο και δεν είχε μεγάλες κεφαλαιαγορές, διαφάνεια, ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες και υποστηρικτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των δυτικών τραπεζών. Είπε ότι υπάρχουν επίσης «αντιλήψεις κινδύνου» που σχετίζονται με το μέλλον της Κίνας.

«Είναι, τελικά, μια κατασταλτική αυτοκρατορία. Θα αγωνιστεί για να διατηρήσει τη σταθερότητα ενόψει της βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης. Θα εκπλαγώ επίσης πολύ αν η Ινδία υποστήριζε ένα κοινό νόμισμα BRICS, δεδομένων των ανησυχιών της για την Κίνα ως περιφερειακό και πιθανό παγκόσμιο ανταγωνιστή».

Ο κ. Gumede πρόσθεσε: «Το ευρώ, ένα κοινό νόμισμα, είναι σταθερό γιατί στηρίζεται από σταθερά πολιτικά καθεστώτα σε ένα σταθερό μέρος του κόσμου. Όπου κι αν κοιτάξετε στα BRICS, υπάρχει αστάθεια, όπως στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Τι θα συνέβαινε με το νόμισμα BRICS εάν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν;».

Αυξάνονται οι πολυμερείς συμφωνίες

Ο κ. Cilliers προέβλεψε ότι αντί για μια ενιαία εναλλακτική λύση στο δολάριο, θα εμφανιστούν «νέα νομισματικά μπλοκ». Αυτά θα βασίζονται στο διμερές και πολυμερές εμπόριο μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Κίνας, της Νότιας Αμερικής, της Δυτικής Αφρικής και αλλού. Και έτσι θα δούμε τη δύναμη του δολαρίου να μειώνεται σιγά σιγά», είπε.

Ο κ. Cilliers είπε ότι η πιο σημαντική αλλαγή στην ισχύ του δολαρίου θα συμβεί όταν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν καθορίζονται πλέον σε δολάρια ΗΠΑ. «Αυτό είναι πιθανώς το κίνητρο πίσω από τη συμπερίληψη της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ στο διευρυμένο BRICS», υποστήριξε.

Ο κ. Gumede είπε ότι η ζήτηση για δολάρια ΗΠΑ θα παραμείνει υψηλή όσο το ΑΕΠ των ΗΠΑ πλησιάζει το 25% της παγκόσμιας οικονομίας. Είπε ότι ο Πρόεδρος Putin -υποστηριζόμενος από τον ηγέτη της Κίνας Xi Jinping – πίεζε τόσο σκληρά για αποδολαριοποίηση “επειδή είναι το κλειδί για την οικονομική επιβίωση της Ρωσίας” μετά τις κυρώσεις της Δύσης.

Η Δύση πάγωσε 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματα εξωτερικού εμπορίου της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και οι συναλλαγές εξωτερικού εμπορίου της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ορισμένες αναδυόμενες αγορές, έχουν μπλοκαριστεί. Επτά από τις τράπεζες της Ρωσίας έχουν αποκλειστεί από το κορυφαίο διεθνές σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων πληρωμών στον κόσμο, το SWIFT. Η απαγόρευση σημαίνει ότι οι ρωσικές τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν ψηφιακές διασυνοριακές συναλλαγές.

Ωστόσο, οι ρωσικές τράπεζες που πραγματοποιούν συναλλαγές που συνδέονται με πετρέλαιο και φυσικό αέριο εξαιρούνται από την απαγόρευση του SWIFT και αυτό εμποδίζει την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας, είπε ο κ. Gumede. Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, αλλά είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου.

«Οι χώρες BRICS αγοράζουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Μόσχα, στηρίζοντας τη Ρωσία έναντι της απομόνωσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ», εξήγησε ο κ. Gumede. Για παράδειγμα, οι ινδικές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου τον Μάιο του 2023 έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ περίπου 1,95 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η Κίνα και η Ινδία αγόρασαν το 80% του πετρελαίου της Ρωσίας τον Μάιο του 2023, με την Κίνα να αγοράζει 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ενισχύονται οι δεσμοί

Η Leslie Maasdorp, Chief Financial Officer του χρηματοοικονομικού μηχανισμού BRICS, της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας, είπε στους The Epoch Times ότι οι χώρες BRICS ήταν έτοιμες να συναλλάσσονται μεταξύ τους σε εγχώρια νομίσματα. Όμως, πρόσθεσε, δεν ήταν ακόμη έτοιμοι να εκδώσουν ένα κοινό νόμισμα που θα μπορούσε να αμφισβητήσει το δολάριο.

«Η δημιουργία ενός παγκόσμιου εναλλακτικού νομίσματος αντί του δολαρίου είναι μια μεσομακροπρόθεσμη φιλοδοξία, παρά μια άμεση πιθανότητα», δήλωσε ο Maasdorp. «Ακόμη και το κινεζικό ρενμίνμπι απέχει πολύ από το να γίνει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα».

Ο κ. Cilliers είπε ότι είναι επίσης πιθανό ότι η εντεινόμενη αντιπαλότητα μεταξύ Κίνας και Ινδίας θα επιβραδύνει την αποδολαριοποίηση. «Η Ινδία έχει ήδη δηλώσει ότι θέλει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση του δικού της νομίσματος πριν από οτιδήποτε άλλο», είπε.

Ο κ. Cilliers πρότεινε ότι η επέκταση των BRICS, τώρα και στο μέλλον, δεν πρέπει να θεωρείται ως «αυτόματο σημάδι» ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες ενώνονται πίσω από ένα «απλουστευτικό, κοινό όραμα» ανατροπής της Δύσης. «Πολλοί άνθρωποι έχουν αυτή την άποψη ότι εάν η Ρωσία και η Κίνα, ειδικότερα, χτυπήσουν το χέρι τους και πουν «αποδολαριοποιήστε τώρα», ότι άλλες χώρες BRICS θα ακούσουν απλώς τη φωνή τους.

«Πιστέψτε με, υπάρχει βαθιά δυσαρέσκεια στους BRICS και στον ευρύτερο παγκόσμιο Νότο για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη ζημιά που συνεχίζει να σπέρνει στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκαλώντας εκρήξεις του πληθωρισμού, για παράδειγμα, ακόμη και ελλείψεις σιτηρών.

«Τα κίνητρα των χωρών για την επιθυμία τους να ενταχθούν στους BRICS διαφέρουν, αλλά αυτό που παραμένει το ίδιο είναι ότι λίγα, αν υπάρχουν, έθνη του Παγκόσμιου Νότου θα ανταλλάξουν έναν ηγεμόνα με έναν άλλο».

primenews.press

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button