Ρεζίλι διεθνώς για τα χάλια της «πνιγμένης» Θεσσαλίας
Την ίδια στιγμή που σχεδόν στην πλειονότητά τους τα ελληνικά ΜΜΕ δεν ασχολούνται με το θέμα, το France Info έστειλε συνεργείο για να κάνει αυτοψία
Τα ασυμμάζευτα χάλια της Θεσσαλίας και η απόγνωση όσων καταστράφηκαν από το φονικό πέρασμα της καταιγίδας «Daniel» έγιναν ακόμα μια φορά αντικείμενο ρεπορτάζ στη Γαλλία, στο σημαντικότερο ειδησεογραφικό κανάλι της κρατικής τηλεόρασης.
- Από τη Μαρία Δεναξά
Την ώρα που σχεδόν στην πλειονότητά τους τα ελληνικά ΜΜΕ δεν ασχολούνται με το θέμα, γιατί ενδεχομένως «δεν πουλάει» ή επειδή υπάρχει εντολή πως δεν πρέπει να αμαυρωθεί περισσότερο το επίπλαστο «success story» της ελληνικής κυβέρνησης, το France Info, εννιά μήνες μετά την τραγωδία, έστειλε συνεργείο για να κάνει αυτοψία στον τόπο όπου δόθηκαν αμέτρητες υποσχέσεις και που σχεδόν καμία τους -σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πληγέντων- δεν έχει υλοποιηθεί.
«Οι βάρκες στη Θεσσαλία έχουν αντικαταστήσει τα τρακτέρ και οι καλλιέργειες παραμένουν κάτω από το νερό εδώ και εννέα μήνες» υπογραμμίζει η απεσταλμένη Γαλλίδα δημοσιογράφος, που επισκέφτηκε την περιοχή όπου βρίσκεται το χωριό Κανάλια, στην Καρδίτσα.
Μέσα από τις εικόνες προβάλλουν οι ζημιές της τεράστιας καταστροφής που είναι ακόμη ορατές. Καλλιέργειες και εκατοντάδες δέντρα παραμένουν κάτω από το νερό. Μαζί τους έχουν καταστραφεί ένα σημαντικό ζωικό κεφάλαιο, εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός των παραγωγών, αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κακή διαχείριση των κινδύνων από τις πλημμύρες. Προσφυγές βρίσκονται επί του παρόντος ενώπιον του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης» τονίζεται για τις ανεπανόρθωτες ζημιές που προκάλεσε η φυσική καταστροφή.
Οι κάτοικοι, όσοι έχουν απομείνει στη ρημαγμένη από τη θεομηνία περιοχή, μοιράζονται με τη δημοσιογραφική αποστολή τις τραυματικές τους εμπειρίες και καταγγέλλουν στο ρεπορτάζ την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κυβέρνηση για μηδενική μέριμνα επισκευής των αναχωμάτων και των καναλιών γύρω από τα χωριά τους, όπου έχουν σχεδόν ερημώσει.
Οπως λένε με εμφανή απαισιοδοξία, απαιτούνται «περισσότερα από δυο χρόνια για να αποτραβηχτούν τα νερά και η περιοχή να μοιάζει κάπως όπως ήταν πριν».
Στη γαλλική τηλεόραση μίλησε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος αναφέρθηκε στους φαραωνικούς σχεδιασμούς που γίνονται επί χάρτου, ώστε η περιοχή να μη βρεθεί αντιμέτωπη στο μέλλον με παρόμοια καταστροφή.
Ομως «μεσοπρόθεσμα οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν κανένα σχέδιο για την απομάκρυνση του νερού» επισημαίνεται στο ρεπορτάζ.
Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία»